Ukrayna’ya acil koruma kalkanı

Son dönemde Rus hava saldırıları nedeniyle zor günler geçiren Ukrayna’ya acil Patriot takviyesi yapılacak. ABD’de Ukrayna için 6 milyar dolarlık uzun vadeli yardım paketi duyuruldu.

Ukrayna’ya acil koruma kalkanı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 28.04.2024
A+
A-

DIŞ HABERLER SERVİSİ – Rusya’nın başlattığı savaşta son dönemde cephede gerileme yaşayan ve ciddi hava saldırılarına maruz kalan Ukrayna’ya acilen yardım edilmesi için ABD kolları sıvadı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ukrayna için 6 milyar dolarlık uzun vadeli yardım paketini duyururken, “Bu, bugüne kadar taahhüt ettiğimiz en büyük güvenlik yardım paketidir. Bu paket, Ukrayna’nın Patriot ve NASAMS hava savunma sistemleri için kritik önleyiciler, daha fazla insansız hava aracı (İHA) karşıtı sistem ve destek ekipmanı, önemli miktarda topçu mühimmatı, havadan karaya mühimmat ile bakım ve idame desteği içerecek” dedi. Paketin içinde ilave Patriot füzeleri de bulunurken, yeni fırlatma rampaları yer almıyor. Füzeler daha önce tedarik edilen Patriot sistemlerini yenilemek için kullanılacak.

Teslimat için zaman çizelgesinin hangi sistemlerin satın alındığına bağlı olacağını belirten Austin, “Endüstrinin üretebildiği kadar hızlı bir şekilde onlara kabiliyet kazandırmak için elimizden geldiğince hızlı hareket edeceğiz” ifadelerini kullandı. Austin’in ardından konuşan Genelkurmay Başkanı Hava Kuvvetleri Generali Charles Q. Brown ise paketin Ukrayna’ya ‘daha fazla esneklik’ sağlayacağını söyledi. Austin, F-16 ve eğitimli pilotların da bu yıl Ukrayna’ya gönderilmeye başlanacağını dile getirdi. ABD tarafından açıklanan 6 milyar dolarlık yardımın Çarşamba günü ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanan ve 1 milyar dolarlık ek acil yardımı da içeren 60 milyar dolarlık yardım paketinin bir parçası olduğu doğrulandı.

Almanya ve İspanya’dan yardım

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy yeni Patriot gönderiminin önemine dikkat çekmiş, bunun ‘hayat kurtaracağını’ belirtmişti. Almanya geçtiğimiz günlerde Ukrayna ilave bir Patriot sistemi göndereceğini açıklamıştı. İspanya da Patriot füzeleri göndereceğini ancak tüm bir Patriot sistemini gönderemeyeceğini duyurdu. İspanya Savunma Bakanlığı Kiev’e Patriot füzelerinin sevkiyatını doğrulayarak ayrıca zırhlı araçlar ve Leopard tanklarının da teslim edildiğini duyurdu. Yunanistan ise Ukrayna’ya hava savunma istemi gönderemeyeceğini açıklamıştı.

Rusya santralleri vuruyor

Ukrayna son dönemde yeniden Rusya’nın ağır saldırıları altında. Moskova Ukrayna’nın enerji altyapısını hedef almayı sürdürüyor. Dün, Ukrayna’nın Harkov kentine yönelik ağır bir hava saldırısı daha gerçekleşti. Rus saldırısında üç bölgedeki santrallerin ve bir hastanenin hasar aldığı açıklandı. Rusya ise dün 68 Ukrayna İHA’sının havada vurulduğunu açıkladı.

 

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.