Füze sağanağında NATO uçakları havalandı! Rusya alev alev

Hipersonik Khinzal füzesinin de ateşlendiği saldırı NATO ülkesini ayağa kaldırdı, Kırım’ın karşısındaki stratejik tesisler ise kamikaze silahlı insansız hava araçları tarafından hedef alındı.

Füze sağanağında NATO uçakları havalandı! Rusya alev alev
REKLAM ALANI
Yayınlama: 27.04.2024
A+
A-

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali yirmi sekizinci ayına çoktan girdi, Kiev yönetiminin müttefiki ABD 6 milyar dolarlık yeni bir silah paketini yola çıkarmaya hazırlanıyor.

Savaş boyunca tek seferde Ukrayna’ya teslim edilecek en büyük paket niteliği taşıyan askeri yardım, Patriot hava savunma sistemlerine ait füzeleri de kapsıyor. Ancak Kiev yönetiminin aylardır talep ettiği Patriot fırlatma rampalarının pakette yer alıp almayacağı henüz bilinmiyor.

Cephe hattında ise Cuma gününü Cumartesiye bağlayan gece karşılıklı füze ve kamikaze drone muharebesine sahne oldu. Rus işgal ordusu Ukrayna topraklarını füze yağmuruna tuttu, ülkeye elektrik sağlayan son barajdaki dört enerji santrali hasar gördü. Büyük füze saldırısı sonucunda Ukrayna genelinde elektrik kesintileri gerçekleşti.

Enerji altyapısını hedef alan saldırılar, Rus ordusunun 2022 sonbaharından itibaren sıklıkla kullandığı bir taktik.

Rus ordusunun ateşlediği füzeler arasında hipersonik Kinzhal (Hançer) ve İskender kruz füzeleri de bulunuyor. Ukraynalılar 34 füzeden 21’ni düşürdüklerini duyurdu.

Füze sağanağında NATO uçakları havalandı! Rusya alev alev

NATO JETLERİNE ACİL KALKIŞ EMRİ

Rus füzelerinin vurduğu Lviv ve Ivano-Frankivsk bölgeleri, Ukrayna’nın batısında yer alıyor ve cephe hattına yüzlerce kilometre mesafede.

Ukrayna’nın batı komşusu Polonya’da füze saldırısı sırasında savaş uçaklarına acil kalkış emri verildi. NATO üyesi Polonya, resmi açıklamasında ittifak uçaklarının da acil şekilde havalandığı bilgisini paylaştı.

Rus füzelerini durdurmak için Ukrayna tarafından ateşlenen hava savunma sistemleri füzelerinin parçaları, önceki aylarda Polonya topraklarına düştü ve can kayıpları gerçekleşti.

Mart ayında ise Rus ordusunun ateşlediği bir füze 39 saniye boyunca Polonya hava sahasında ilerledi, gece yarısı 04.23’te gerçekleşen olayda füzenin radarda görünüp kaybolmasına üzerine F-16 savaş uçakları havalandı.

Füze sağanağında NATO uçakları havalandı! Rusya alev alev

ALEV TOPU GÖKYÜZÜNE YÜKSELDİ

Ukraynalılar ise aynı gece Rus topraklarındaki petrol rafinerilerini ve askeri üsleri kamikaze silahlı insansız hava araçlarıyla hedef aldı. Ukrayna’nın kamikaze drone sağanağında 60’tan fazla silahlı insansız hava aracı Rusya sınırını geçti.

Kiev yönetimi bugün yaptığı açıklamada iki petrol rafinerisini ve bir hava üssünü vurduklarını duyurdu.

Vurulan rafineriler ve üsler, Vladimir Putin’in 2014 yılında el koyduğu Kırım Yarımadası’nın hemen doğusunda yer alan Krasnodar bölgesinde.

Sosyal medyada paylaşılan görüntü ve fotoğraflarda, hedef alınan Ilsky ve Slavyansk adlı rafinerilerinde alev topunun gökyüzüne yükseldiği görüldü.

AFP haber ajansına konuşan Ukraynalı yetkililer, kamikaze drone’ların ana teknolojik tesis olarak tanımladıkları söz konusu iki rafinerinin atmosferik damıtma kolonlarına çarptığı bilgisini verdi.

Rus devlet medyası, iki rafineride faaliyetlerin askıya alındığını bildirdi. Rus yetkililer, Karadeniz’in kuzeyindeki Slavyansk petrol rafinerisinde yangın çıktığını doğruladı.

Günde yaklaşık 1 milyon varil petrol kapasitesine sahip Slavyansk rafinerisi, Mart ayında da yine kamikaze silahlı insansız hava araçları tarafından hedef alınmıştı.

Ukraynalılar, 9 Mayıs’ta İkinci Dünya Savaşı zaferini kutlayacak Rusya’nın o güne kadar saldırılarını artırmasını bekliyor.

AFP ise, Ukraynalıların son aylarda özellikle Rusya’nın batısındaki petrol rafinerileri vurduğunu dile getiriyor.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.