Putin esti gürledi: F-16’ları nerede tespit edersek edelim imha edeceğiz

Polonya, Çekya ve diğer Baltık ülkelerinin korkutulduğunu savunan Rusya lideri, savaş alanına sürülecek F-16 jetlerini düşüreceklerini ilan ederek NATO’ya rest çekti.

Putin esti gürledi: F-16’ları nerede tespit edersek edelim imha edeceğiz
REKLAM ALANI
Yayınlama: 28.03.2024
A+
A-

Moskova’daki konser saldırısının ardından Ukrayna’yı suçlamayı sürdüren Rusya lideri Vladimir Putin, 26 ay önce işgale giriştiği ülkeye sağlanacak F-16 savaş uçaklarına dair imha uyarısında bulundu.

Rus tanklarının 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya saldırmasıyla başlayan savaştan önce, Kiev yönetiminin müttefiki Batılı ülkeler yalnızca Javelin gibi tanksavar füzelerini Doğu Avrupa ülkesine gönderdi. İşgal ilerledikçe ABD’nin başını çektiği Batı blokunun Ukrayna’ya sağladığı silah çeşitliliği arttı.

ABD’nin 2022 ilkbaharında orta menzilli güdümlü çoklu roket sistemi HIMARS’ı Ukrayna’ya vermesi, Rus işgalini durdurup savaşın kaderini değiştirdi. Doğu ve güney cephelerindeki Rus ilerleyişi engellenirken, Ukraynalılar yaz mevsiminin sonunda karşı taarruza geçip ülkenin en büyük ikinci şehri Harkov’un çevresini ve güneydeki stratejik kent Herson’u işgalden kurtarmayı başardı.

Karşı taarruzda yaşanan bozguna Vladimir Putin’in yanıtı Ukrayna’nın kritik altyapı tessilerine füze yağdırmak oldu. İran üretimi Şahid-136 kamikaze silahlı insansız hava araçlarının da ilk kez Kiev semalarında göründüğü saldırı dalgası, aynı yılın kış mevsimine girilirken Ukrayna’ya Patriot ve diğer Batılı hava savunma sistemlerinin verilmesinin önünü açtı.

Batılı ülkeler 2023 yazındaki yeni karşı taarruzda bir adım daha ileri gidip Ukrayna’ya tank sevkiyatına başladı. Amerikan Abrams ve Alman Leopard tanklarının cephe hattına sürüldüğü savaşta 1000 kilometreyi aşan cephe hattında önemli bir değişiklik yaşanmadı. Zira, Rusların ejderha dişleriyle savunduğu cephe hattında bazı gedikler açılsa da çatışma donmuş bir savaşa dönüştü.

TARİH VERDİLER

Paralı askerler Wagner Grubu’nun Moskova önlerine kadar uzanan isyanının damga vurduğu 2023 yazını, Ukrayna’nın savaşın başından beri talep ettiği F-16 jetlerine dair verilen karar izledi. Aralarında Norveç, Hollanda, Belçika ve Danimarka’nın bulunduğu Avrupa ülkeleri ellerindeki F-16 savaş uçaklarından bazılarını işgale direnen Ukrayna’ya göndereceğini ilan etti, pilotların eğitimi başladı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, hafta içinde Batılı ülkelerin tedarik edeceği F-16 jetlerinin önümüzdeki aylarda ellerine geçmesini beklediklerini söyledi.

Putin esti gürledi: F-16'ları nerede tespit edersek edelim imha edeceğiz

PUTİN: POLONYA, ÇEKLER VE BALTIK ÜLKELERİ KORKUTULUYOR

Rusya lideri Putin ise, hava kuvvetlerindeki pilotlara hitap ettiği konuşmasında NATO’ya ve Batılı ülkelere gözdağı verdi. ABD öncülüğündeki ittifakın Sovyetler Birliği’nin 1991’de dağılmasından bu yana Rusya’ya doğru genişlediğini ancak Moskova’nın herhangi bir NATO ülkesine saldırma planı bulunmadığını kaydeden Putin, “Bu devletlere yönelik saldırgan niyetlerimiz yok” dedi.

Rusya’nın hiçbir NATO ülkesinde gözü olmadığını savunan Vladimir Putin, “Başka bazı ülkelere de saldıracağımız düşüncesi, Polonya ve Baltık ülkeleri gibi, Çekler de korkutuluyor, tamamen saçmalık” ifadesini kullandı.

Putin esti gürledi: F-16'ları nerede tespit edersek edelim imha edeceğiz

‘TANKLARI İMHA ETTİĞİMİZ GİBİ F-16’LARI DA İMHA EDECEĞİZ’

Batı blokunun Ukrayna’ya temin etme sözü verdiği F-16 jetlerine dair bir soruyu da yanıtlayan Rusya lideri, “F-16 savaş uçakları sağlarlarsa, ki öyle konuşuyorlar ve görünüşe göre pilotları da eğitiyorlar, bu savaş alanındaki durumu değiştirmeyecektir. Ve şu an tankları, zırhlı araçları ve çoklu roketatar dâhil diğer ekipmanları imha ettiğimiz gibi, bu uçakları da imha edeceğiz” diye konuştu.

F-16 jetlerinin nükleer silah da taşıyabildiğini belirten Rusya Devlet Başkanı, “Üçüncü ülkelerdeki hava sahalarında kullanılacaklarsa, elbette nerede tespit edilirse edilsin bizim için meşru hedef hâline geleceklerdir” dedi. 71 yaşındaki Rus liderin sözünü ettiği üçüncü ülkeler, Ukrayna’ya destek için F-16 savaş uçaklarının hava üslerinden kalkışlarına izin verecek ülkeler anlamına geliyor.

Ukrayna’daki işgal, Soğuk Savaş’ın bitmesinden bu yana Rusya ile NATO arasındaki en ciddi kriz. Dünyayı geri dönülemeyecek şekilde değiştiren Ukrayna savaşı, NATO’nun doğu kanadına on binlerce asker yığmasına ve silahlar konuşlandırmasına neden oldu.

Yanı sıra tarafsızlıklarıyla bilinen İsveç ve Finlandiya’nın dünyanın en büyük savunma ittifakı NATO’ya katılmasına yol açan işgal, ABD ve Rusya arasında bir restleşmeyi beraberinde getirdi. Kremlin, Moskova-Washington ilişkilerinde muhtemelen daha kötü bir dönem yaşanmadığını belirtiyor.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.