Süleymani’nin anmasına savaş ayarlı bomba: 103 ölü

İran’da, 4 yıl önce ABD saldırısında hayatını kaybeden Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin anıldığı törende bomba dolu iki çanta patlatıldı. İlk belirlemelere göre en az 103 kişi öldü, 211 kişi de yaralandı.

Süleymani’nin anmasına savaş ayarlı bomba: 103 ölü
REKLAM ALANI
Yayınlama: 04.01.2024
A+
A-

İran’ın Kirman kentinde İran Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin dördüncü yıl dönümünde mezarı başında düzenlenen anma töreni sırasında şiddetli iki patlama meydana geldi. Peş peşe gerçekleşen patlamaların bomba kaynaklı olduğu açıklanırken, ilk belirlemelere göre en az 103 kişi hayatını kaybetti; 211 kişi de yaralandı.

Bomba dolu çantalar

İran, olayın terör saldırısı olduğunu duyurdu. İran ajanslarına göre, patlayıcılarla dolu iki çanta mezarlık yolunda 10 dakika arayla uzaktan kumanda ile patlatıldı. İlk patlamanın, Süleymani’nin mezarına 700 metre uzaklıkta, ikinci patlamanın ise bir kilometre uzaklıkta meydana geldiği bildirildi. Mezarlık girişinin anma töreni nedeniyle kalabalık olduğu açıklandı. Kirman Valisi Muhammed Mehdi Fedakar, yaptığı açıklamada, “Olay kesinlikle terör saldırısıdır. Şu ana kadar 103 kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu. Patlamalar kontrol noktasının dışında meydana geldi” dedi.

Süleymani’nin anmasına savaş ayarlı bomba: 103 ölü

‘Karşılığı sert olacak’

Hükümetten yapılan yazılı açıklamada ise terör saldırısı şiddetle kınanırken; ülkede bir günlük genel yas ilan edildi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de “Kuşkusuz, bu korkak eylemin kara kalpli failleri ve liderleri, güvenlik ve kolluk kuvvetleri tarafından en kısa zamanda tespit edilecek ve bu menfur eylemden dolayı cezalandırılacaktır” açıklaması yaptı. İran dini lideri Ali Hamaney de “Katiller, şu andan itibaren kesin hedefimizin onları ezmek ve adil bir şekilde cezalandırmak olduğunu bilsinler. Bu felaketin karşılığı çok sert olacak” dedi. Öte yandan İran Dışişleri Bakanlığı, terör saldırısının ardından Birleşmiş Milletler aracılığıyla acil hukuki ve uluslararası girişimler başlattıklarını duyurdu.

Süleymani’nin anmasına savaş ayarlı bomba: 103 ölü

Erdoğan’dan Reisi’ye başsağlığı telefonu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek Kirman’daki terör saldırısı nedeniyle taziyelerini iletti.

İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan, sivilleri hedef alan terör saldırısını kınadı. Türkiye’nin terörle mücadelede İran’ın yanında olduğunu söyledi ve İran halkına kayıpları nedeniyle sabır temenni etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran’a terörle mücadelede ortak hareket etme çağrısını da yineledi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin bugün Türkiye’ye yapacağı ziyaretin ertelenmesi de görüşmede kararlaştırıldı.

Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda da “İran’ın Kirman eyaletinde gerçekleştirilen menfur terör saldırılarından derin üzüntü duyduk. Saldırılarda hayatını

kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Dost ve kardeş İran halkına başsağlığı dileklerimi iletiyorum” dedi.

ABD’den açıklama: Biz karışmadık

İran Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, ABD’nin 4 yıl önce Bağdat’ta SİHA ile düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybetmişti. Suikastın yıl dönümünde Süleymani için anma programları düzenleniyordu. 103 kişinin öldüğü dünkü saldırıyla ilgili açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matt Miller, saldırının arkasında ABD’nin olduğu yönündeki iddiaları reddederek, “ABD hiçbir şekilde olaya karışmadı” dedi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.