Dünya Gazze’deki savaşı izliyor! İlk görüntü yayınlandı

ABD Başkanı Biden İsrail’e ayak basmadan sürpriz bir ziyaret gerçekleşti, New York Times Gazze’ye kara operasyonunun en az 24 saat ertelenebileceğini yazdı. Savaşın onuncu günü dolarken yayınlanan video kaydında ise, 21 yaşındaki Maya Shem var.

Dünya Gazze’deki savaşı izliyor! İlk görüntü yayınlandı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 17.10.2023
A+
A-

Hamas’ın saldırısına İsrail’in Gazze’yi hedef alan ağır misillemesiyle tetiklenen savaşta on gün doldu, dünya silahların susmasını bekliyor. ABD lideri Joe Biden’ın bölgeye ziyareti kesinleşti, bir Amerikan generalinin duyurulmayan seyahati saatler sonra ortaya çıktı.

Dünya Gazze'deki savaşı izliyor! İlk görüntü yayınlandı

CANLI AKTARIYORUZ

08:33 17 Ekim 2023İNSANİ YARDIM KONVOYU REFAH SINIR KAPISINDA

Dünya Gazze'deki savaşı izliyor! İlk görüntü yayınlandı

Al Jazeera, 2,3 milyon insanın yaşadığı Gazze Şeridi’ni dünyaya bağlayan tek nokta olan Refah sınır kapısına yardım konvoylarının ulaştığını bildirdi. Mısır’ın Ariş kentinden hareket eden konvoy, yaklaşık 2 saat sonra günlerdir açılması beklenen sınır kapısına vardı.

06:4517 Ekim 2023GAZZE'NİN GÜNEYİNDE BİR GECEDE 71 ÖLÜ

Al Jazeera, İsrail’in Gazze’yi hedef alan hava saldırılarında Pazartesi gününü Salı’ya bağlayan gecede bölgenin güneyinde 71 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Bombardımanda can verenlerin çoğu çocuk ve kadın.

Filistinli yetkililer, İsrail’in hava saldırısında Han Yunus ya da Refah’taki birçok evin vurulduğunu söylüyor.

05:0017 Ekim 2023BIDEN İSRAİL'İ ZİYARET EDECEK

Dünya Gazze'deki savaşı izliyor! İlk görüntü yayınlandı

Savaş başlar başlamaz İsrail’in yanında saf tutan, uçak gemisi USS Gerald R. Ford’u Doğu Akdeniz’e konuşlandırıp Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ı Ortadoğu turuna çıkaran ABD, bu kez Başkan Joe Biden’ı bölgeye gönderiyor.

Dışişleri Bakanı Blinken, ABD lideri Biden’ın Çarşamba günü İsrail’i ziyaret edeceğini açıkladı.

Kudüs’te İsrail Başbakanı ile yedi saatlik bir görüşme yapan Blinken, Biden’ın ülkeyi ziyaret edeceğini de burada duyurdu. Gazetecilere konuşan Blinken, Biden’ın ziyaretinde ‘İsrail’in savaş amaçları ve stratejisi hakkında kapsamlı bir bilgilendirme alacağını’ söyledi.

Blinken’ın aktardığına göre Biden ayrıca ‘İsrail’in sivil kayıpları en aza indirecek ve yardımın Gazze’deki Filistin sivillere ulaşmasına izin verecek şekilde operasyonlarını nasıl yürüteceğini’ de konuşacağını belirtti.

Biden’ın ziyareti, Netanyahu’nun davetiyle gerçekleşecek.

Başkan Biden’ın Tel Aviv ziyaretinin kritik bir zamanda gerçekleşeceğini vurgulayan ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby ise, gündemde Gazze’ye insani yardımların da olacağı bilgisini verdi.

SONRAKİ DURAK ÜRDÜN

ABD lideri Biden, İsrail’i ziyaret ettikten sonra Ürdün’ün başkenti Amman’a gidecek.

ABD Başkanı burada, Ürdün Kralı Abdullah ve Mısır Cumhurbaşkanı El sisi ve Filistin lideri Mahmud Abbas ile görüşecek.

Kirby, Biden’ın çok fazla detay paylaşmazken, seyahatin kısa süreceğini söyledi:

“Elbette ki uygun güvenlik önlemlerinin alınmadığına inansak, bu seyahati yapmazdık.”

ZİYARET KARA OPERASYONUNU ERTELEYECEK

Amerikan New York Times gazetesi, Biden’ın İsrail ziyaretinin Gazze’ye planlanan kara operasyonunu en az 24 saat ertelenmesine yol açabileceğini yazdı. Gazete, İsrail ordu sözcüsü Jonathan Conricus’un basın toplantısında sarfettiği “Bekleyip görmeliyiz” cümlesini öne çıkardı.

New York Times ayrıca, İsrail’in ABD’den 10 milyar dolarlık acil yardım talep ettiğini de bildirdi.

04:5517 Ekim 2023ABD'Lİ GENERAL DUYURULMADAN İSRAİL'E GİTTİ

Dünya Gazze'deki savaşı izliyor! İlk görüntü yayınlandı

ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail’e gideceğinin duyurulmasından dakikalar sonra, üst düzey bir Amerikan generalinin de daha önce ilan edilmeyen bir ziyarete imza attığı ortaya çıktı. Ortadoğu’daki Amerikan kuvvetlerinin başındaki ABD’li general Michael Kurilla’nın habersiz bir şekilde İsrail’i ziyaret ettiği bildiriliyor.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) komutanı general Kurilla, bugün İsrail ordusunun başındaki generallerle bir araya gelecek ve Pentagon’un İsrail’e sunduğu askeri desteğin çerçevesini açıklayacak. ABD’li general, İran ve Hizbullah’ın adını anmadan diğer tarafların savaşın genişletmesini engellemek için İsrail’e geldiğini söyledi.

CENTCOM komutanı Kurilla’nın Başkan Biden’dan bir gün önce İsrail’e uçması, özellikle dikkat çekici.

03:4217 Ekim 2023HAMAS İLK GÖRÜNTÜYÜ YAYINLADI

Dünya Gazze'deki savaşı izliyor! İlk görüntü yayınlandı

7 Ekim Cumartesi sabahı İsrail sınırını delik deşik edip büyük bir baskın gerçekleştiren Hamas örgütü, en az 200 rehineyi Gazze’ye götürdü. Rehin alınanlar arasında askerler, siviller ve yabancılar da vardı.

İsrail rehine sayısını önce 100 civarında tuttu, geçen hafta 155’e yükseldi ve son olarak Pazartesi günü sayı 199’a çıktı.

Gazze’yi 2006’den bu yana yöneten Hamas örgütü ise elinde 200 ila 250 kadar rehine olduğunu açıkladı. Dahası, örgütün silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları rehinelerden birinin görüntülerini paylaştı.

Dünya Gazze'deki savaşı izliyor! İlk görüntü yayınlandı

7 Ekim’den bu yana bir ilk niteliği taşıyan video kaydındaki rehine, adının Maya Shem olduğunu söylüyor. 21 yaşındaki Maya Shem, İsrail’in orta kesimindeki Shoham’dan olduğunu belirtiyor.

Bir partide Hamas tarafından esir alındığını dile getiren Maya Shem, serbest bırakılması için çağrıda bulunuyor. Video kaydında kolundan yaralanan Maya Shem’in tedavi edildiği anlar da var.

İsrail ordusu ise, Maya Shem’in kaçırıldığını doğruladı ve ailesiyle iletişime geçildiğini kaydetti.

02:1117 Ekim 2023YARIM MİLYON İSRAİLLİ TAHLİYE EDİLDİ

İsrail ordusu, Hamas’la savaşın başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana yaklaşık yarım milyon İsraillinin evlerini terk ettiğini açıkladı. Gazze çevresindeki tüm yerleşimlerin tahliye edildiğini aktaran ordu, Lübnan sınırındaki son tahliyeleri de 500 bin rakamına ekledi.

01:3217 Ekim 2023ATEŞKES TASARISI REDDEDİLDİ

Dünya Gazze'deki savaşı izliyor! İlk görüntü yayınlandı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) daimi üyesi Rusya’nın talebiyle gerçekleştirdiği toplantıda, Gazze tasarısı kabul edilmedi. Rusya’nın gündeme getirdiği insani ateşkes çağrısı beş evet, altı çekimser ve dört hayır oyu aldı. Hayır oyu kullanan dört ülke arasında diğer daimi üyeler ABD, İngiltere ve Fransa vardı.

Rusya’nın tasarısında tüm sivil ölümleri kınanırken, Hamas’tan hiç söz edilmiyordu.

BMGK’da bir tasarının kabul edilebilmesi için 15 üyeden dokuzunun ‘evet’ oyu kullanması gerekiyor. Yanı sıra daimi üyelerin de veto etmemesi şart.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.