Depremde zarar gören yapılar arasında, 2014’te ziyarete açılan ve 3500 metrekaresi mozaik olmak üzere toplam 10 bin metrekarelik sergileme alanına sahip Hatay Arkeoloji Müzesi de bulunuyor.
UĞUR YILDIRIM/HATAY- Depremin hemen ardından başta 35 yıl boyunca Yakın Doğu tarihine damgasını vuran Hitit kralının heykeli olan Şuppiluliuma heykeli, Arsuz Stelleri, Antakya lahdi, mozaikler için tedbir alındı. Taşınamayacak kadar büyük eserler, çelik kafeslerde koruma altına alındı.
3 yıla açılacak
Küçük eserler Kırşehir Müzesi’ne taşındı. Müze bahçesine getirilen özel konteynerlerde eserler muhafaza edilmeye başlandı. Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Ayşe Ersoy, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Taşımayacak kadar büyük 30 eser kafesler altına alındı. Mozaiklerimiziz hepsi yerinde korumaya altına alındı. Gerekenler kaldırıldı. Binada şimdi güçlendirme çalışmaları yapılıyor. Bilim ekiplerinin verdiği rapor doğrultusunda ekipler çalışmaya devam ediyor. 3 yıl sonra müzemiz bambaşka bir konseptle tekrar ziyarete açılacak” dedi.
15 bin aileden geriye 35’i kaldı
Kahramanmaraş depremlerinin büyük yıkıma neden olduğu Hatay’da onlarca mahalle neredeyse yok oldu. Drone ile çekilen görüntüler depremin yol açtığı yıkımı bir kez daha gözler önüne serdi. Emek Mahallesi Muhtarı Celal Sarı, mahallenin yarısından fazlasının yıkıldığını söylüyor. Sarı, “15 bin ailenin yaşadığı mahallede sadece 35 aile var. En son 5000 seçmenimiz vardı şu anda 3000 civarında. Biz umudumuzu kaybetmedik kaybetmeyeceğiz de” dedi.- İHA