Finlandiya ve İsveç NATO’ya katılmasıyla dengelerin değiştiği Kıta Avrupa’sında bir hamle de Danimarka’dan geldi. Kopenhag yönetimi kadınları zorunlu askerlik kapsamına almaya hazırlanıyor.
Derleyen: Ayşe Kısakürek Rusya’nın 2022 yılında Ukrayna’yı ilhak etmesinden bu yana Kıta Avrupa’sında gerilim tırmanıyor. Danimarka, zorunlu askerlik hizmetini ilk kez kadınları da kapsayacak şekilde genişletme ve standart hizmet süresini artırma planlarını duyurdu.
İskandinav ülkeleri Finlandiya ve İsveç Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından ittifakın Avrupa’daki savunmasını güçlendirdiği bir zaman diliminde NATO’ya katılmıştı.
‘SAVAŞTAN KAÇINMAK İÇİN SİLAHLANIYORUZ’
Başbakan Metter Frederiksen, “Savaş istediğimiz için yeniden silahlanmıyoruz. Savaştan kaçınmak istediğimiz için yeniden silahlanıyoruz” dedi. Çarşamba günü reformları açıklayan Frederiksen, hükümetin ‘cinsiyetler arasında tam eşitliği’ sağlamaya çalıştığını söyledi.
Öte yandan, Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen şöyle konuştu:
“Tam cinsiyet eşitliği de dahil olmak üzere daha güçlü zorunlu askerlik, savunma sorunlarının çözülmesine, ulusal seferberliğe ve silahlı kuvvetlerimizin personellendirilmesine katkıda bulunmalı.”
KADINLARA ASKERLİĞİ ZORUNLU KILAN ÜÇÜNCÜ AVRUPA ÜLKESİ
İskandinav ülkesindeki kadınlar halihazırda askerlik hizmetine gönüllü olarak katılabiliyor. Şimdi hükümet, 2026’dan itibaren kadınları zorunlu askerliğe sokmayı planlıyor ve bu da, Norveç ve İsveç’in yanı sıra, kadınların silahlı kuvvetlerde hizmet etmesini zorunlu kılan üçüncü Avrupa ülkesi olmasını sağlıyor.
Zorunlu askerlik hizmetinin hem erkekler hem de kadınlar için dört aydan 11 aya uzatılacağı belirtiliyor. Geçen yıl 4.700 kişi askerlik yaptı ve bunların yaklaşık %25’i kadındı. Bu sayının yılda 5 bine çıkarılması planlanıyor. Danimarka’nın silahlı kuvvetleri şu anda 9 bini profesyonel birlik olmak üzere yaklaşık 20 bin aktif personele sahip.
NATO HEDEFLERİNE ULAŞMAK PLANLANIYOR
Toplam nüfusu yaklaşık altı milyon olan ülke, NATO askeri ittifakının belirlediği hedeflere ulaşmak için askeri harcamalarını da mevcut gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 1,4’ünden yüzde 2’ye çıkarmayı hedefliyor.
Danimarka, Ukrayna’ya gelişmiş silahlar ve fonlar sağlayarak aynı zamanda Ukraynalı pilotları ABD yapımı F-16 savaş uçakları konusunda eğiterek Ukrayna’nın en sadık destekçilerinden biri oldu.
Yanı sıra NATO hedeflerine ulaşmak için önümüzdeki beş yıl içinde savunma bütçesini yaklaşık 6 milyar dolar artırmak istiyor. Geçtiğimiz yıl milletvekilleri, orduya yapılan harcamaları artırmak amacıyla bahar dönemindeki resmi tatilin kaldırılması yönünde oy kullandı.