İsrail’den Gazze’de korkunç emir! Yunanistan savaş gemisi gönderdi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bugün acil şekilde toplanması bekleniyor, İsrail’in verdiği süre ise akşam 23.00’te dolacak. ABD ve İngiltere’nin Doğu Akdeniz’e askeri yığınak yapmasını Yunanistan izledi.

İsrail’den Gazze’de korkunç emir! Yunanistan savaş gemisi gönderdi
REKLAM ALANI
Yayınlama: 13.10.2023
A+
A-

İsrail ve Hamas arasında patlak veren savaşta yedinci güne girildi, savaş uçaklarının ölüm yağdırdığı Gazze Şeridi’nde durum giderek yıkıcı bir hal alıyor. Can kaybının her saat arttığı bölgedeki gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.

08:2913 Ekim 2023İSRAİL'İN VERDİĞİ SÜRE 23.00'TE DOLUYOR

7 Ekim Cumartesi gününden bu yana Gazze’yi aralıksız bombalayan ve taş üstünde taş bırakmayan İsrail, bu sabah 41 kilometre uzunluğundaki şeridin kuzeyinde yaşayanların güneye doğru gitmesini istedi. Gazze’nin kuzey sakinlerine evlerinden ayrılmaları için 24 saat süre tanıyan İsrail’in verdiği süre bu akşam saat 23.00’te doluyor.

Birleşmiş Milletler (BM), Vadi Gazze adıyla da bilinen bölgede yaşayanların Mısır sınırına doğru tanınan sürede tahliye edilmesinin imkansız olduğunu söylüyor. İsrail, Hamas’ın 7 Ekim’deki sürpriz saldırısının ardından zaten abluka uyguladığı Gazze’yi tamamen kuşattı, 2,3 milyon insanın elektriği, suyu, yiyeceği ve yakıtı yok.

1,1 milyon kişinin yıkıcı insani sonuçlar olmadan Gazze’nin güneyine doğru hareket etmesinin imkansız olduğunu kaydeden BM, İsrail’in aldığı kararın iptali için çağrıda bulundu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) bugün acil şekilde toplanması bekleniyor. BMGK’nın daimi üyeleri arasında İsrail’e kayıtsız şartsız destek sunan ABD, İngiltere ve Fransa’nın yanı sıra Rusya ve Çin de bulunuyor.

Gazze’yi haritadan silmeye kararlı gibi görünen İsrail tarafı ise, BM’nin tahliye emrine karşı verdiği tepkinin ‘utanç verici’ olduğunu savunuyor.

İsrail’in yalnızca 365 kilometrekarelik bir alanı kaplayan Gazze’de verdiği emir, bölgede faaliyet gösteren Birleşmiş Milletler ekiplerini de kapsıyor. İsrail bombardımanında çok sayıda çalışanı yaşamını yitiren BM’nin Gazze Şeridi’nde okulları ve hastaneleri var.

06:3013 Ekim 2023İSRAİL ORDUSU BU FOTOĞRAFLARLA AÇIKLADI

İsrail'den Gazze'de korkunç emir! Yunanistan savaş gemisi gönderdi

İsrail, altı gün içinde ‘Gazze’deki Hamas hedeflerine 4 bin ton ağırlığında 6 bin bomba attığını açıkladı.

İsrail Hava Kuvvetleri, hava saldırılarının 3 bin 600’den fazla hedefi vurduğunu söyledi. İsrail ordusunun X sosyal medya hesabında paylaştığı korkunç karelerde harabeye dönmüş Gazze sokakları ve binaları yer aldı.

05:1213 Ekim 2023YUNANİSTAN GERİ KALMADI

ABD’nin dünyanın en büyük uçak gemisi USS Gerald R Ford’un başını çektiği filoyu İsrail’e destek için Doğu Akdeniz’e konuşlandırmasını, Tel Aviv yönetiminin sıkı müttefikleri takip ediyor.

İngiltere, Perşembe günü Doğu Akdeniz’e iki savaş gemisi ve bir gözetleme uçağı göndereceğini duyurdu.

Almanya İsrail’den satın aldığı iki Heron insansız hava aracını yeniden İsrail ordusunun hizmetine sundu.

Tel Aviv yönetiminin Doğu Akdeniz’deki müttefikleri arasında öne çıkan Yunanistan da ABD ve İngiltere ile benzer bir adım attı. Yunanistan, İsrail-Lübnan sınırı açıklarına konuşlanacak bir savaş gemisini Doğu Akdeniz’e yolladı.

04:4713 Ekim 2023HRW: İSRAİL, GAZZE VE LÜBNAN'DA BEYAZ FOSFOR KULLANDI

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Perşembe günü İsrail’i Gazze ve Lübnan’daki askeri operasyonlarında beyaz fosforlu mühimmat kullanmakla suçladı. Örgüt, bu tür mühimmatların sivillerde ağır ve uzun vadeli yaralanmalara sebep olacağı uyarısında bulundu.

Reuters haber ajansı, İsrail ordusuna bu iddiaları sorduğunda, “Gazze’de beyaz fosfor içeren silahların kullanımından haberdar değiliz” yanıtını aldığını bildirdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Lübnan’da da kullanıldığı iddialarına ilişkin İsrail ordusunun yorum yapmadığı bildirildi.

Oldukça yanıcı olan bu kimyasal bazen ordular tarafından alanları işaretlemek için kullanılıyor. Ancak aynı zamanda insanları ciddi şekilde yakabilir ve silah olarak kullanıldığında, özellikle de kalabalık alanlarda, son derece tehlikelidir.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nin açıklamasında, “Dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri olan Gazze’de beyaz fosfor kullanımı, sivillere yönelik riski büyütüyor ve sivilleri gereksiz riske atmaya dair uluslararası insani hukuk yasağını ihlal ediyor” denildi.

İsrail'den Gazze'de korkunç emir! Yunanistan savaş gemisi gönderdi

İsrail, Hamas’ın saldırısına misilleme olarak Cumartesi gününden beri Gazze’ye hava saldırıları düzenliyor. Hamas’ın İsrail’in güneyine yönelik saldırılarında en az 1.300 kişi öldü. İsrail’in bombardımanlarında ise en az 1.500 Filistinli öldü.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Lübnan’da 10 Ekim’de ve Gazze’de 11 Ekim’de çekilen videoları doğruladığını ve bu videoların Gazze limanı üzerinde ve İsrail-Lübnan sınırındaki iki kırsal yerde beyaz fosforlu mühimmat kullanımını gösterdiğini öne sürdü.

Örgüt açıklamasında sosyal medyada yayınlanan iki videonun linkini verdi ve bunların “görünüşe göre sis perdesi, işaretleme veya sinyalizasyon olarak kullanılan 155 mm beyaz fosforlu topçu mermilerini” gösterdiğini kaydetti.

Her iki videonun da İsrail-Lübnan sınırına yakın yerleri gösterdiğini söyledi.

Örgüt, beyaz fosforlu mühimmatın Gazze’de kullanıldığı iddiasını destekleyecek videoların linklerini paylaşmadı.

Filistin TV kanalları son günlerde Gazze üzerindeki gökyüzünde bu tür mühimmatların neden olduğunu söyledikleri ince beyaz duman bulutlarını gösteren görüntüler yayınlamıştı.

BBC, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün iddialarını bu haberin yayına girdiği saate kadar bağımsız olarak doğrulayamadı.

Örgütün iddialarını haberleştiren Reuters haber ajansı da bu iddiaları bağımsız olarak doğrulayamadığını yazdı.

İsrail ordusu Gazze’de 2008-2009 döneminde kullanılan fosforlu sis perdesi mühimmatlarının 2013’te aşamalı olarak ortadan kaldırıldığını açıklamıştı. Bu saldırılar bazı insan hakları örgütleri tarafından savaş suçu işlendiği iddialarının dile getirilmesine yol açmıştı.

Beyaz fosforlu mühimmat, yasal olarak savaş alanlarında duman perdesi yapmak, aydınlatma oluşturmak, hedefleri işaretlemek ve sığınakları ve binaları yakmak için kullanılabilir.

Yasal kullanımları olduğundan beyaz fosfor, uluslararası sözleşmelere göre kimyasal silah olarak değerlendirilip, yasaklanmadı.

Ancak ciddi yanıklara neden oluyor ve yangınlar başlatabilir.

Belirli Konvansiyonel Silahların Kullanımının Yasaklanması veya Kısıtlanması Sözleşmesi’nin III. Protokolü’nde yangın çıkarıcı bir silah olarak kabul ediliyor.

Protokol, siviller arasında bulunan askeri hedeflere karşı yangın çıkarıcı silahların kullanımını yasaklıyor, ancak İsrail anlaşmayı imzalamadı ve dolayısıyla anlaşmanın tarafı değil.

03:5713 Ekim 2023WHO: GAZZE'DE 11 ÇALIŞANIMIZ HAYATINI KAYBETTİ

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Cumartesi gününden bu yana Gazze’de 11 sağlık çalışanının öldüğünü açıkladı.

WHO, İsrail’in geçen Cumartesi günü başlayan hava saldırılarından bu yana Gazze’de sağlık hizmetlerini hedef alan 34 saldırının belgelendiğini de kaydetti.

Görev başında olan 11 sağlık çalışanı hayatını kaybetti, 16 kişi de yaralandı.

Örgütten açıklamasında ayrıca altyapı hasarı nedeniyle sahadaki acil sağlık ekiplerine erişimin engellendiğini de belirtti. 19 sağlık tesisi ve 20 ambulansta hasar olduğu bildirildi.

02:5413 Ekim 2023İSRAİL ENFORMASYON BAKANI İSTİFA ETTİ

İsrail Enformasyon Bakanı Galit Distel Atbaryan Perşembe günü istifa etti ve Bakanlığının fonlarının bunun yerine İsrail’in güneyindeki vatandaşlara yönlendirilmesini istedi.

Bakanlığın rolü dünyaya İsrail’i anlatmaktı.

Eskiden Twitter olarak bilinen X’te, Enformasyon Bakanlığı’nın yeni kurulduğuna ve henüz 17 hafta önce bütçesinin verildiğine işaret etti.

Atbaryan, İsrail’in “her kuruşa ihtiyaç duyduğu ve bakanlık görevini sürdürmenin kamu bütçesinin israfı anlamına geldiğini” yazdı.

02:2313 Ekim 2023ABD VE ABD'DEN İSRAİL'E DESTEK ZİYARETLERİ KESİLMİYOR

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in ziyaretinden bir gün sonra, bugün İsrail’e gidiyor. Üst düzey bir savunma yetkilisi, Austin’in İsrail Başbakanı Netanyahu ve yeni kurulan ‘savaş kabinesi’nin diğer üyeleriyle görüşmesini beklediğini söyledi.

Üst düzey ABD’li yetkili gazetecilere verdiği demeçte, “İsrailli liderlerle operasyonel planları ve bu çatışmaya ilişkin hedefleri hakkında derinlemesine konuşmayı dört gözle bekliyor” dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola’nın da bugün İsrail’i ziyaret edeceği açıklandı. Von Der Leyen ve Metsola, İsrail liderleriyle buluşacak ve Hamas saldırılarının kurbanlarıyla dayanışmalarını ifade edecek.

01:5013 Ekim 2023NETANYAHU'NUN ACİL DURUM KABİNESİNE ONAY

İsrail Parlamentosu (Knesset) Perşembe günü Başbakan Binyamin Netanyahu’nun acil durum kabinesini onayladı. Netanyahu Parlamento’ya yaptığı konuşmada, “Bu evimiz için savaş anlamına geliyor ve tek bir sonuçla bitmeli – tam zafer ve Hamas’ın ezilmesi ve ortadan kaldırılması” dedi ve 7 Ekim’i ‘Holokost’tan bu yana Yahudi halkı için en korkunç gün’ olarak nitelendirdi.

Anlaşma uyarınca, eski Savunma Bakanı Benny Gantz ve onun partisinin üyeleri, İsrail’in gelmiş geçmiş en sağcı hükümetlerinden biri olan Netanyahu’nun koalisyon hükümetine katılacak.

Muhalefet lideri Yair Lapid, ‘savaş kabinesi’ne katılmayacağını kaydetti ve Netanyahu ve aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir’in “İsrail halkının hükümete olan yıkılmış güvenini yeniden tesis edecek kişiler olmadığını” söyledi.

Merkezdeki Gelecek Var Partisi’nin (Yesh Atid) kurucusu ve şu anda İsrail Parlamentosu’ndaki (Knesset) muhalefetin lideri olan Lapid televizyondan yaptığı açıklamasında, Hamas saldırısını Netanyahu hükümetinin “bağışlanamaz bir başarısızlığı” olarak nitelendirdi.

Lapid, partisinin hükümete karşı çıkmayacağını ve güvenlik krizi sürecinde hükümeti destekleyeceğini de sözlerine ekledi.

Netanyahu ve Gantz yaptıkları ortak açıklamada Lapid’e ‘savaş kabinesi’nde bir koltuk ayrılacağı kaydedildi.

01:1913 Ekim 2023Gazze'de ölü sayısı 1537'ye çıktı

Gazze Sağlık Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail’in Cumartesi günü hava saldırıları başlatmasından bu yana 500’ü çocuk ve 276’sı kadın olmak üzere 1.537 Filistinlinin öldürüldüğünü kaydetti.

Bölgede 6.612 kişi de yaralandı.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.