Hatay’ın hafıza albümü

Beledna/ Memleketim Hafıza Haritası, Hataylıların ve Hatay’a adım atmış herkesin 6 Şubat depremleri öncesindeki kişisel hatıralarını bir araya getirerek şehrin hafızasını canlandırıyor. “İnsan sonun son olduğunu bilemiyor, ne acı.”

Hatay’ın hafıza albümü
REKLAM ALANI
Yayınlama: 05.03.2024
A+
A-

CEYDA ULUKAYA / İstanbul – Bu sözler, Hatay’ın 6 Şubat depremlerinden önce en kalabalık caddelerinden birinde, bir öğleden sonra çekilmiş bir fotoğrafın altına yazılan kişisel nottan. Bir başkasında, dolup taşan bir sokakta müzisyenlerin gülen yüzleri var. Bir köpek Asi Nehri’ni seyrediyor, kentte paskalya coşkusu yaşanıyor ya da ailece mutlu bir an kayıt alına alınmış. Tarihi yapılar, gün batımı, şehrin meşhur lezzetleri… Her biri, Hataylı ya da Hatay’a adım atmış herkesin kişisel anısının bir parçası. Arapça memleketim anlamına gelen Beledna Hafıza Haritası projesiyle bir araya gelen bu anılar, yaşanan yıkıma karşı şehrin hafızasını canlandırmayı amaçlıyor.

https://www.hafizaharitasi.com/ adresi üzerinden yayınlanan dijital harita, Hatay’da bir anısı olan herkesin katkısına açık. Bunun için harita üzerinde bir nokta seçtikten sonra isim ve tarih bilgisi vermek ve bir fotoğraf yükleyerek o fotoğrafa ilişkin anıyı kaleme almak yeterli.

Benzersiz arşiv

Antakyalı Ortodoksları temsil eden Nehna Platformu’nun desteğiyle hayata geçen ve dijital bir hafıza mekânı olarak tasarlanan haritayı proje ekibi “Bu benzersiz arşiv, Hatay’ın sadece bir felaket coğrafyası değil, aynı zamanda bir dizi yaşanmışlıkla, bir aradalıkla, farklılıkla ve mücadeleyle var olmaya devam eden bir mekan olduğunu, bu şehre dair anlatacakları olanlardan dinleyeceğimiz bir hikayeye dönüşecek” diye anlatıyor.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.