Gazze’deki savaşta son dakika… Binalar İsrailli askerlerin üstüne çöktü! Resmen doğruladılar, 21 asker öldürüldü

İsrail Hamas’a teklif ettiği iki aylık ateşkesin ayrıntıları ortaya çıktı, Lübnan televizyonu ABD’nin bombardımanına B-52 savaş uçaklarının katıldığını duyurdu. İsrail ordusu ise bu sabah en az 21 askerinin öldüğünü açıkladı.

Gazze’deki savaşta son dakika… Binalar İsrailli askerlerin üstüne çöktü! Resmen doğruladılar, 21 asker öldürüldü
REKLAM ALANI
Yayınlama: 23.01.2024
A+
A-

İsrail’in Gazze’yi işgalinde 109’uncu gün ateşkes teklifinin yanı sıra yeni saldırılarla başladı. Bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

09:1623 Ocak 202483 AMERİKAN ASKERİ YARALANDI

Akdeniz kıyı şeridi Gazze’deki savaşın başlamasıyla ABD’nin Orta Doğu’daki askeri üsleri de İran destekli milisler tarafından hedef tahtasına konuldu.

İsrail’in Gazze’deki işgaline kayıtsız şartsız destek sunan ABD’nin Suriye ve Irak’taki üsleri, defalarca kez saldırıya uğradı. ABD ordusu, sayıları 150’yi bulan saldırılara birkaç kez hava bombardımanıyla misillemede bulundu ve İran yanlısı grupları savaş uçaklarıyla vurdu.

Son olarak, Irak’ın başkenti Bağdat’taki Yeşil Bölge’de bulunan ABD Büyükelçiliği’ne top, havan ve roketsavar sistemi kuruldu. Yerel kaynaklar, sistemin Pazartesi akşamı itibarıyla aktif hale geldiğini aktardı.

Amerika’nın Sesi Pentagon muhabiri Carla Babb ise, Ekim ayı ortasından bu yana İran’in vekil güçleri aracılığıyla yapılan saldırılarda 83 ABD askerinin yaralandığını bildirdi. Yaralı askerlerden ikisi görevine dönemedi.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, Irak ve Suriye’deki saldırılar yalnızca Amerikan askerlerini değil uluslararası koalisyondaki diğer güçleri de hedef aldı.

Gazze'deki savaşta son dakika... Binalar İsrailli askerlerin üstüne çöktü! Resmen doğruladılar, 21 asker öldürüldü
08:3323 Ocak 2024İKİ AYLIK TEKLİF, HAMAS'IN YANITI BEKLENİYOR

Gazze'deki savaşta son dakika... Binalar İsrailli askerlerin üstüne çöktü! Resmen doğruladılar, 21 asker öldürüldü

İsrail, Gazze’deki savaşın 108’inci günü biterken yeni bir ateşkes teklifi sundu. Gazze’yi 2007 yılından bu yana yöneten Hamas’a iletilen teklifte iki aylık ateşkes karşılığında rehinelerin serbest bırakılması var.

Katar ve Mısırlı arabulucularla Hamas’a ulaştırılan öneri, Filistinli grubun talep ettiği kalıcı ateşkesi kapsamıyor. Ancak Tel Aviv’in önceki tekliflerinden daha ileriye gittiği görülüyor.

İsrail’in teklifinin duyurulduğu zamanlama, gözden kaçmıyor. İki aylık ateşkes önerisi, ABD lideri Joe Biden’ın Orta Doğu danışmanı Brett McGurk’un tam da bölgeyi ziyaret ettiği sırada duyuruldu. Washington’ın Orta Doğu politikasını şekillendiren isimlerden biri olan McGurk, Mısırlı ve Katarlı mevkidaşlarıyla rehine anlaşmasını görüşüyor.

İsrail tarafı, halihazırda Hamas’ın vereceği yanıtı bekliyor. Amerikan yayın organı Axios’a konuşan İsrailli yetkililer, önümüzdeki günlerde ilerleme kaydedilmesi için iyimser olduklarını söyledi.

Ancak Al Jazeera muhabiri Hamdah Salhut, Hamas’ın savaşın bitmesi dışında bir seçeneği kabul etmeyeceğini birçok kez dile getirdiğini vurguluyor.

Teklife göre, iki aylık ateşkes karşılığında önce kadın, çocuk ve yaşlı rehineler bırakılacak. Daha sonraki adımlarda kadın askerler ve erkek askerlerin serbest bırakılmasının yanı sıra rehinelerin cesetleri İsrail’e gönderilecek.

Buna karşılık, İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinli mahkumlar özgürlüğüne kavuşacak. Hapishanelerdeki 6 bin tutsağın tümünün değil birkaç bininin serbest kalacağı bilgisi var.

İki aylık ateşkes teklifi ayrıca İsrail işgal güçlerinin Gazze Şeridi’nin ana şehirlerinden çekilmesini ve evlerini terk etmek zorunda kalan Filistinlilerin kuzeydeki şehirlere dönmesini de de içeriyor. Ancak halihazırda kuzeydeki şehirlerin bazı mahalleleri haritadan silinmiş durumda.

İsrail dış istihbarat ajansı Mossad’ın yöneticisi David Barnea, iki aylık ateşkes önerisinin Hamas liderlerinin Gazze’den ayrılmasını da içerdiğini söyledi.

Gazze'deki savaşta son dakika... Binalar İsrailli askerlerin üstüne çöktü! Resmen doğruladılar, 21 asker öldürüldü

HER YÖNDEN BASKI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yeni ateşkes teklifine rağmen dört bir taraftan büyük bir baskı altında.

Bir yandan rehine aileleri, diğer yandan İsrail tarihinin en sağcı hükümetinin faşist üyeleri Itamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich Netanyahu’yu köşeye sıkıştırmış durumda.

Hamas’ın elindeki 132 rehinenin yakınları, Tel Aviv yönetiminden Hamas’la derhal bir anlaşmaya gitmesini ve rehineleri geri getirmesini istiyor. Netanyahu’nun evinin etrafında kamp kuran rehine aileleri, Pazartesi günü parlamentonun girişini kapatıp milletvekilleriyle sert tartışmalara girdi.

Koalisyon hükümetindeki aşırı sağcılar Gvir ve Smotrich ise, Gazze’deki savaşın sona ermesine ya da ateşkese karşı çıkıp Filistinlilerin Sina Çölü’ne ya da başka bir ülkeye sürülmesini talep ediyor.

Şimdi Netanyahu’nun bir karar vermesi gerekiyor: Savaş devam mı edecek yoksa rehineleri eve mi getirecek?

Gazze'deki savaşta son dakika... Binalar İsrailli askerlerin üstüne çöktü! Resmen doğruladılar, 21 asker öldürüldü
08:1523 Ocak 2024BİNALAR İSRAİLLİ ASKERLERİN ÜSTÜNE ÇÖKTÜ

Saldırılarını Gazze Şeridi’nin güneyindeki en büyük şehir Han Yunus’ta yoğunlaştıran İsrail işgal ordusu, dördüncü ayının dolmasına günler kalan savaşta en büyük darbeyi yedi.

Han Yunus’ta iki binanın çökmesi sonucu en az 22 İsrail askerinin öldüğü bildiriliyor. Enkaz altında kalıp ölenler arasında yüksek rütbeli subayların olduğu bilgisi var.

Yıkılan binalarda altı asker kayıp. İsrail kurtarma ekipleri, enkaz altındaki altı asker gece boyunca kurtarmayı denedi.

İsrail ordusuna ait helikopterler ise aralıksız bir şekilde Han Yunus’tan ağır yaralı askerleri Gazze Şeridi’nin dışına taşıdı.

İşgal ordusu, bu sabah yaptığı açıklamada Han Yunus’ta patlama gerçekleştiğini ve iki binanın çöktüğünü doğruladı. Resmi açıklamada önce 10 askerin öldüğü belirtildi ancak dakikalar sonra bu sayı 21 olarak güncellendi.

Binaların altına döşenen mayınların roketatarla vurulması sonucu büyük bir patlamanın gerçekleştiği bilgisi verildi.

Resmi rakamlara göre, Gazze’nin karadan işgalinde İsrail ordusunun kaybı 208’e yükseldi.

Gazze'deki savaşta son dakika... Binalar İsrailli askerlerin üstüne çöktü! Resmen doğruladılar, 21 asker öldürüldü
07:0023 Ocak 2024AMERİKAN UÇAKLARI SEKİZİNCİ KEZ SALDIRDI! El MEYADİN: B-52'LER BOMBARDIMANA KATILDI

Gazze'deki savaşta son dakika... Binalar İsrailli askerlerin üstüne çöktü! Resmen doğruladılar, 21 asker öldürüldü

ABD ve İngiltere, Yemenli Husilerin hedeflerine bir kez daha hava saldırısı düzenlediğini duyurdu.

ABD Savunma Bakanlığı, Husilerin gemileri tespit etmek için kullandığı radarların da aralarında bulunduğu sekiz hedefin vurulduğunu açıkladı.

Uçak gemisi USS Eisenhower’dan havalanan savaş uçaklarının yanı sıra saldırılarda Kızıldeniz’deki gemilerden ve denizaltılardan ateşlenen Tomahawk füzeleri de kulllanıldı.

Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen El Meyadin televizyonu, ABD ordusunun dev stratejik bombardımanu çağı B-52’lerin Husileri vuran saldırılara katıldığını duyurdu ancak herhangi bir kanıt sunmadı.

İran destekli Husiler, Kasım ayı ortasından bu yana Kızıldeniz’den geçen gemilere füzelerle ve kamikaze drone’larla saldırıyor.

İsrail’e ait ya da İsrail limanlarına uğrayan gemileri hedef alan Husiler, ABD ve İngiltere’nin hava saldırılarına başlaması üzerine Amerikan savaş gemisine de füzeler ateşledi.

Pazartesi gününü Salı’ya bağlayan gece gerçekleşen yeni bombardıman, ABD’nin Husilere yönelik sekizinci saldırısı oldu.

Yemen’in, başkent Sana’nın da dahil olduğu büyük bir kısmı Husilerin kontrolünde.

ABD, Bahreyn, İngiltere, Fransa, Hollanda, İspanya, İtalya, Kanada, Norveç ve Seyşeller Kasım ayındaki saldırılardan sonra Husilere karşı Kızıldeniz’de bir uluslararası operasyon başlatmıştı. Fakat bu operasyon Husilere geri adım attırmayı henüz başaramadı.

Husiler yanlışlıkla hedef aldıkları Rus petrolü taşıyan bir tankerin de dahil olduğu çok sayıda gemiye ateş açtı.

Batılı istihbarat kaynakları koalisyon saldırılarının Husiler tam roket fırlatmaya hazırlanırken gerçekleştiğini ve bugüne kadar ellerindeki roketlerin yaklaşık yüzde 30’unun bu şekilde imha edildiğini aktarıyor.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Kızıldeniz’de Husi güçlerine karşı, ticari gemi taşımacılığını güvence altına almak için bir askeri operasyon başlatılması konusunda prensip anlaşmasına vardı. Brüksel’de bir araya gelen AB üyesi ülkelerin bakanları, İsrail-Filistin gerilimi ve Ukrayna’daki gelişmeleri ele aldı.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, toplantı çıkışında yaptığı açıklamada, birlik üyesi ülkelerin, Kızıldeniz’de ticari gemi taşımacılığını güvence altına almak için bir askeri operasyon başlatılması konusunda prensipte anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Borrell’in açıklamasına göre, AB Dışişleri Bakanları, Kızıldeniz’e askeri güç gönderilmesi konusuna yeşil ışık yaktı. Borrell, toplantıda hiçbir bakanın bu öneriye karşı çıkmadığını söyledi. Ancak başta İspanya olmak üzere bazı AB üyesi ülkeler, Kızıldeniz’de bir askeri misyon oluşturulmasına sıcak bakmıyor.

Josep Borrell, “Belki bazı üye devletler katılmayacaktır ancak bu onların buna karşı oldukları anlamına gelmez” dedi.

Avrupa’nın en işlek limanlarına sahip olan Almanya, Hollanda ve Belçika askeri bir güç oluşturulmasını destekliyor.

AB Komisyonu, bölgedeki Husi saldırılarına karşı ticaret gemilerinin korunması için Kızıldeniz’e en az 3 fırkateyn göndermek istiyor. Kızıldeniz’deki AB görev gücüne hangi ülkelerin liderlik edeceği ve ne kadar personelin katılacağı konusunda askeri uzmanlar bir planlama yapacak.

Gazze'deki savaşta son dakika... Binalar İsrailli askerlerin üstüne çöktü! Resmen doğruladılar, 21 asker öldürüldü
Gazze'deki savaşta son dakika... Binalar İsrailli askerlerin üstüne çöktü! Resmen doğruladılar, 21 asker öldürüldü
Canlı Anlatım ÖzetiGazze'deki savaşta son dakika... Binalar İsrailli askerlerin üstüne çöktü! Resmen doğruladılar, 21 asker öldürüldü
83 AMERİKAN ASKERİ YARALANDIGazze'deki savaşta son dakika... Binalar İsrailli askerlerin üstüne çöktü! Resmen doğruladılar, 21 asker öldürüldü
İKİ AYLIK TEKLİF, HAMAS'IN YANITI BEKLENİYORGazze'deki savaşta son dakika... Binalar İsrailli askerlerin üstüne çöktü! Resmen doğruladılar, 21 asker öldürüldü
BİNALAR İSRAİLLİ ASKERLERİN ÜSTÜNE ÇÖKTÜGazze'deki savaşta son dakika... Binalar İsrailli askerlerin üstüne çöktü! Resmen doğruladılar, 21 asker öldürüldü
AMERİKAN UÇAKLARI SEKİZİNCİ KEZ SALDIRDI! El MEYADİN: B-52'LER BOMBARDIMANA KATILDI

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.