Dayanışma yaşatır

Deprem Hatay’da tarıma da büyük darbe vurdu. Bu yıl ürün dalda kalınca Hatay’a giden gönüllüler, bahçelere girip portakalı, mandalinayı topladı.

Dayanışma yaşatır
REKLAM ALANI
Yayınlama: 06.02.2024
A+
A-

Çiğdem Yılmaz / HATAY – 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen Hatay, depremin 1’inci yıl dönümünde ayakta kalmaya çalışıyor. Narenciye yetiştiren Hatay’da havanın yanı sıra hasat masrafları ve çalışacak işçi sıkıntısının baş göstermesi nedeniyle ürünler dalda kalmıştı. Çiftçinin imdadına depremdensonra Hatay’a akın eden gönüllüler yetişti. Portakal ve limonun toprakta çürümesine razı olmayan gönüllüler, Gastronomi Nobelli şef Ebru Baybara Demir’in çağrısıyla Hatay’a akın etti. Yüzlerce gönüllü mandalina ve portakal topladı.

Gençler el attı

Gönüllü hasadın illiyet de eşlik etti. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı gençlik merkezinden gönüllü Burakhan Özmen, hasada yardım  için Sivas’tan geldi. Özmen, “Birçok projede gönüllü olarak bulunuyoruz. Ayrım yapmadan dayanışma gösteriyoruz. Yaraların sarılmasına yardımcı olmak bize yetiyor” dedi. Osmaniye’den gelen gençlik merkezi gönüllüsü Mevlüt Temir de dayanışmanın öneminin ortaya çıktığını kaydetti.

Devlet–STK el ele

İstanbul’dan gelen “Benim Yuvam” gönüllüsü Funda Dicle: “30 kişilik ekiple geldik. Burada gençleri gördükçe umudum yeşeriyor. İmecenin ne kadar önemli olduğunu görüyorum. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na çok teşekkür ederim, devlet ve sivil toplum birlikte hareket ediyoruz.”

Dayanışma yaşatır

‘İşçi yok dalda kaldı’

Gönüllülerin hasat yaptığı bahçe Dörtyol’da yaşayan 93 yaşındaki Mürüvvet Erevren’e ait. Narenciye bahçesindeki ürünü toplatacak işçiyi bulamadığını söyleyen Erevren, “Ürünlerimizin bir kısmını tüccara verdik ama tüccar ürünü toplayacak işçi bulamadı. Sağ olsun Ebru kızım sesimizi duyup geldi” dedi.

‘Birlikte çözeriz’ 

Gönül Mutfağı gönüllüsü iş insanı Kadir Sancar da (41), depremin ardından 6 ay deprem bölgesindeydi. Şimdi de üreticinin yanında. Sancar, “Dayanışmanın ne kadar değerli olduğunu gördük. Bugün de burada aynı dayanışmayı gösteriyoruz” dedi. İskenderunlu Süleyman Yeşilmen de çağrıyı duyup geldiğini belirterek, “Dayanışma çok güzel, dayanışma olursa çözülmeyecek hiçbir sorun kalmaz” dedi. Hasada katılanlar arasında  Ankara, Kayseri, Bayburt gibi uzak bölgelerden gelen gönüllüler de vardı.

600 gönüllü sırada

Gönüllü hasadını organize eden Gastronomi Nobel’i ödüllü şef Ebru Baybara Demir de hasada yardım etti. Demir, Milliyet’e tarlalardaki gönüllü dayanışmayla ilgili şu bilgileri verdi: “Yaklaşık bir yıldır Hatay’dayız. Önce ocakları yaktık. Ocak tüterse hayat devam eder diye düşündük. Kenetlendik. 3500’den fazla insanla gönül birliği yaptık. Bölgenin narenciye sorununu çiftçilerden öğrendik. Belki bir şeyler yapabiliriz diye harekete geçtik. Geçtiğimiz cuma günü yayınladığımız Mürüvvet teyzenin çağrısına Gençlik Spor Bakanımız Osman Bak kayıtsız kalmadı ve Bakan Yardımcımız Safa Koçoğlu önderliğinde gönüllülerin bölgeye gönderilmesine karar verildi. Hatay Ziraat Odası’nın belirlediği 4 ilçedeki üreticilerin dalda kalan, yerlere dökülmeye başlayan ürünlerini topluyoruz. Bu bizim ilk bahçemiz, devamı da gelecek. Şu an burada 200 gönüllü var, h 600 gönüllümüz de hazır bekliyor. Narenciyenin dalda kalması gelecek yıl ağacın çiçeklenmesinin önüne geçiyor, yere döküldüğünde asidik yapısı nedeniyle toprağın PH’ını bozuyor. Ayrıca ürünlere zarar veren Akdeniz meyve sineğinin artışına neden oluyor.”

Öğrenciler unutulmadı

MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ – Üniversiteler, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşamını yitiren öğrenciler ve personelleri için anma törenleri düzenliyor. Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) yapılan  açıklamaya göre üniversitelerde 1.605 öğrenciyle 1.148 personel yaşamını yitirdi. Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Adana, Hatay, Diyarbakır, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa, Elazığ’daki üniversiteler başta olmak üzere tüm üniversitelerde anma törenleri, konferanslar ve çalıştaylar düzenleniyor.

Eğitime 1 gün  ara verildi

– Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Gaziantep ve Malatya’da eğitime bir gün ara verildi. İllerin valiliğinden yapılan açıklamalarda, depremin yıldönümü sebebiyle yapılacak mezarlık ve taziye ziyaretleri sonucu trafik yoğunluğu oluşabileceğine dikkat çekildi. Ayrıca anma programları ve kabristan ziyaretlerine katılacak kamu kurumlarında çalışan personele kolaylık sağlanacağı belirtildi.

Dayanışma yaşatır

Bu acıya sürecek merhem yok…

– Adıyaman’da 8 bin 387 kişinin hayatını kaybettiği 6 Şubat depreminden kurtulanlar, ölen yakınları için dün Yeni Mezarlık’ta dua etti.

– 6 Şubat 2023’teki depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş’ta, Kapıçam Mezarlığı dün yakınlarını kaybedenlerle doldu.

– Hatay’da depremde ölenlerin defnedildiği Reyhanlı yolu üzerindeki mezarlık da Türk Bayrakları’yla donatıldı.

– 6 Şubat depremlerinde 418 kişinin yaşamını yitirdiği Adana’nın Kabasakal Mezarlığı da dün bayrakla donatıldı.

Dayanışma yaşatır

Dönüş özlemi

6 Şubat depremlerine Adıyaman’ın Recep Köyünde yakalanan Mehmet Petek’in (73) evi yıkıldı. Eviyle birlikte iki dönem muhtarlık yaptığı köyü de yıkılan Petek, oğlu ve eşiyle Malatya’da konteynere yerleşti. Şimdi köyüne döneceği günün özlemini çekiyor.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.