Çin’in gizli üssü basına sızdı. Google Haritalar’da bile gözükmeyen gizli üssün basına sızmasının ardından söz konusu olay basında geniş yankı uyandırdı.
21. yüzyılın başında Irak’ı işgal edip tüm odak noktasına Orta Doğu’yu yerleştiren ABD, Barack Obama döneminde sinyalleri verilen eksen değişikliğini Donald Trump’ın başkanlığında ete kemiğe büründürdü. Washington yönetimi Suriye gibi ülkelerde asker sayısını azaltıp Güney Asya’daki müttefikleriyle Çin’i kuşatmaya başlarken, Orta Doğu siyasetinde ise boşluklar ve gri alanlar oluştu.
SAVUNMA KALKANI TAMAMLANDI
Geride kalan yıllarda Güney Asya’daki en ciddi rakibi Çin’le özellikle Tayvan üstünden restleşen ABD, tartışmalı Güney Çin Denizi etrafındaki ülkelerle teker teker anlaşıp Pekin yönetiminin etrafını sardı. 30 yıl sonra Amerikan birliklerinin ilk kez Filipinler’e dönüşünü sağlayan anlaşmayla, Şubat 2023 itibarıyla ABD’nin Güney Çin Denizi çevresinde oluşturmaya çalıştığı savunma kalkanı tamamlanmış oldu. En güneyde Avustralya’nın, en kuzeyde ise Japonya ve Güney Kore’nin yer aldığı hatta, tek eksik Filipinler’di.
EN HASSAS SORUN
Çin, en hassas sorunu Tayvan nedeniyle ABD ile Güney Çin Denizi’nde aralıksız şekilde boğaz boğaza geliyor. Pekin yönetimi tartışmalı sularda inşa ettiği suni adalara birçok askeri üs ve altyapı tesisi konuşlandırdı, ancak başta Tayvan olmak üzere Vietnam, Filipinler, Malezya ve Brunei gibi ülkeler de adalar üzerinde hak iddia ediyor.
BAŞKANLIK SARAYINI KOPYALADILAR
Asya basınında gün içerisinde yayınlanan ve infiale yol açan haberde ise Çin’in “Zhu Rihe Taktik Eğitim” üssünde çekilen bir fotoğraf ses getirdi. Uzaydan çekilen görüntülerden eğitim alanının Tayvan Başkanlık Ofisi ve Dışişleri Bakanlığı binalarının tam ölçekli kopyalarının inşa edildiği görüldü.
Çin ordusu burada kara savaşı dışında bombardıman uçakları ve diğer savaş uçaklarıyla da tatbikatlar düzenliyor. Singapur medyası fotoğrafları Çin’in yakın gelecekte Tayvan’a saldıracağının bir hamlesi olarak yorumladı.
ASKERİ ÜS NEREDE?
Paylaşılan koordinatlara göre söz konusu tatbikatlar Çin’in Moğolistan’a yakın bir bölgesinde yapılıyor. Üssün inşasının ise 2021 yılında tamamlandığı belirtiliyor bu nedenden ötürü konum Google haritalarda gözükmüyor ancak Apple Maps ve Bing üzerinden erişilebiliyor.