Bakan Bayraktar’dan önemli açıklamalar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar canlı yayında önemli açıklamalarda bulunuyor.

Bakan Bayraktar’dan önemli açıklamalar
REKLAM ALANI
Yayınlama: 05.10.2023
A+
A-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, katıldığı bir TV programında gündeme ilişkin soruları yanıtlıyor. Bakan Bayraktar, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Irak-Türkiye petrol boru hattı Kerkük, Yumurtalık boru hattı olarak bilinir. Türkiye’nin uluslararası anlamda iş birlikleri açısından çok eski, 1977 yılında ilk petrolün aktığı 46 yıldır petrol akışının devam ettiği bir boru hattı. Türkiye’nin arz güvenliği açısından dünya petrol piyasaları için önemli bir boru hattı. 1.4 milyon varillik kapasiteye sahip.

‘PETROL SEVKİYATINDA EKSİK YOK’

Petrol boru hattının biz 46 yıl fonksiyonel olarak tuttuk Irak’ta yaşanan savaşlarla beraber Irak tarafından hep hatta kesintili olması gereken kapasitenin altında petrol sevkiyatı yapılabildi. Biz ülkemizin 6 şubatta yaşadığı deprem felaketinden sonra dahi hemen hızlı bir şekilde hatları çalışır vaziyette tutmaya devam ettik. Bölgede yoğun yağış nedeniyle bizim iç hatlarımız dahil olmak üzere petrol sızıntılarının olduğu hadiseler yaşadık. Biz petrol boru hattını daha güvenilir işletmesi için 650 km bir boru hattından bahsediyoruz.

Silopi’den Ceyhan’a kadar olan kısımda depreme ilişkin 6 ilimiz geçiş güzergahı içinde. BOTAŞ’ın 1500 çalışanı o bölgede yaşıyor. 600’ünün evi hasar gördü, buna rağmen hızlı bir şekilde konuya vaziyet ettik. Uluslararası standartlarda gereken ne ise onları yaptık. Pazartesi Abu Dhabi’de ilan ettiğimiz şey şuydu: Dün itibarıyla hat operasyona hazırdır petrol sevkiyatına, petrolün Ceyhan’da depolanmasıyla alakalı hiçbir eksiği yoktur diye bildirdik.

IRAK-TÜRKİYE PETROL BORU HATTINDA FİİLİ AKIŞ BAŞLADI MI?

Bu Irak neticesinde ortaya çıkacak durumdur. Gelecek petrolü sevk etmeye hazır durumda bekliyoruz. Dünyada yaklaşık 100 milyon varilin üzerinde petrol talebi var günlük olarak. Şunu söyleyebilirim. Türkiye’deki altyapı dünya talebinin yüzde 4’ünü karşılamaya uygun. 2 milyon varil boğazlarımız üzerinden ham petrolü sevkiyatına vesile oluyor, Bakü-Tiflis, Ceyhan 700 bin varil, Irak-Türkiye boru hattı 1.4 milyon varil.

Dünyada 3-4 milyon varil petrol sevkiyatı yapmak dünya piyasası için önemli. Petrol arzı için boru hattının çalışması önem arz ediyor.

ABU DHABİ’DEKİ ZİRVE HAKKINDA

Toplantı her yıl düzenlenen büyük petrol, gaz konferansıydı. Bu seneyi özel kılan başka bir husus var. BAE yaklaşık 7.5 hafta sonra kasım ayının sonunda büyük bir iklim konferansına ev sahipliğini yapacak. Enerji sektörünü biz iklimden ayrı düşünemiyoruz.

BAE İLE YAKIN TARİHTE ANLAŞMA SETİ VAR 51 MİLYAR DOLARIN ÜSTÜNDE. BUNUN BÜYÜK BÖLÜMÜ ENERJİ PROJELERİ. ORADA SON DURUM NEDİR? YAKIN ZAMANDA NİHAYETE ERECEK ENERJİ PROJESİ VAR MI?

19 Temmuz’da Cumhurbaşkanımızın ziyareti kapsamında 51 milyar dolarlık paketin 29.7 milyar doları enerji projeleriydi. Ciddi bir ilgi var. Yenilenebilir projelere, yeşil hidrojen, elektrik iletim hatları ve doğal gazdan elektrik üretim projelerimizle alakalı somut projeler konuşuyoruz bunları bir adım daha ileri götürdük. Yakın bir zamanda projelerinin bir kısmının realize olacağını göreceğiz.

İki taraf da ticari olarak en uygun şartları oluşturmaya gayret ediyor. Kısa zamanda bunu bir anlaşma ile taçlandırıp yatırımları hızla yaparız. BAE şunu değerlendiriyor. Türkiye’nin önünde yenilenebilirde büyük yatırım fırsatları var bu projelerde yer almak istiyor.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.