Gazze’de 4 gün sürecek ateşkes ve rehine takası anlaşması dün yürürlüğe girdi. Hamas’ın 12 Taylandlı, 1 Filipinli ve 13 İsrailli rehineyi Kızılhaç’a teslim etmesinin ardından, İsrail de 39 Filistinli’yi serbest bıraktı.
DIŞ HABERLER SERVİSİ – İsrail ile Hamas arasında varılan anlaşma kapsamında Gazze Şeridi’nde 4 günlük insani ara dün sabah başladı. Katar’ın arabuluculuğunda imzalanan anlaşma kapsamında Hamas tarafından Gazze’de tutulan rehinelerin bir kısmı İsrail’e gönderilecek, bunun karşılığında İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli mahkum salıverilecek.
Hamas, ilk olarak sürpriz bir şekilde takas anlaşmasının dışında olan 10 Taylandlı ve 1 Filipinliyi serbest bıraktı. Tayland Başbakanı Srettha Thavisin, Hamas’ın kaçırdığı vatandaşlarının serbest bırakıldığını duyurdu. Bunun ardından da 13 İsrailli rehine serbest bırakıldı ve Kızılhaç’a teslim edildi. 4’ü çocuk 13 rehine Kızılhaç tarafından Refah Sınır Kapısı’na getirilerek Mısırlı yetkililere teslim edildi. Rehineler daha sonra İsrail ordusu tarafından alınarak Tel Aviv’e götürüldü. Özellikle çocuk rehineler için İsrail’de özel hazırlık yapıldığı görüldü. Diğer rehinelerin kapsamlı bir sorgudan geçmesi bekleniyor.
Batı Şeria’da kutlama
İsrail ise karşılığında 39 Filistinliyi serbest bıraktı. İsrail’in bıraktığı Filistinli grup 24 kadın ve 15 çocuktan oluşuyor. Batı Şeria’da bulunan Ofer Hapishanesi’nden bırakılan 39 Filistinli Kızılhaç’a teslim edildi. Bu sırada binlerce Filistinli Batı Şeria’nın Betunya Beldesi’ne toplanarak esirleri karşıladı. Filistinliler, tekbirler getirerek, esirlerin özgürlüğüne kavuşmasını kutladı. Serbest kalan Filistinli kadınlar, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki ailelerine kavuşmanın sevincini yaşadı. Anlaşma kapsamında İsrail hapishanelerinden 4 gün boyunca toplam 150 Filistinli mahkum ile Gazze’deki 50 İsrailli rehine takas edilecek.
Öte yandan Gazze’de insani aranın başlamasının ardından 4 akaryakıt tankeri ve mutfak tüplerinde kullanılmak üzere gaz taşıyan 4 tanker ile gıda, tıbbi malzeme ve su dahil insani yardım taşıyan TIR’lar, Mısır’dan Gazze Şeridi’ne giriş yaptı.
Akaryakıt ve gaz girişinin ABD ile Katar’ın arabuluculuğu sonucu çatışmalara insani ara verilmesi anlaşması kapsamında gerçekleştirildiği vurgulandı. Filistin Kızılayı’ndan yapılan açıklamada ise, “Filistin Kızılayı ekipleri bugün Refah Sınır Kapısı’ndan Mısır Kızılayı’nın yardımlarıyla dolu 2 ambulans ve 85 tırı teslim aldı” ifadeleri kullanıldı.
Mısır, insani ara boyunca Gazze Şeridi’ne günde 130 bin litre dizel yakıtın ve 4 gaz tankerinin gireceğini açıkladı.
Süreç nasıl işliyor?
Her iki taraf da önce kadın ve çocukları serbest bırakacak.
Uluslararası Kızılhaç Komitesi, İsrailli rehinelere Refah Sınır Kapısı’na kadar eşlik ediyor ve İsrail ordusuna teslim ediyor.
Rehineler Mısır sınırından İsrail ordusuna ait helikopterle İsrail’e gönderiliyor.
Rehineler sağlık kontrolünden geçirilmek üzere Tel Aviv’deki hastanelere götürülüyor.
İsrail ise ilk etapta 39 Filistinliyi serbest bırakacak.
Filistinli mahkumlar Batı Şeria’da bulunan Ofer Hapishanesi’nden serbest kalacak ve Doğu Kudüs’e gönderilecek.
İspanya’dan AB’ye Gazze resti!
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Belçika Başbakanı Alexander De Croo, dün Mısır’da temaslarda bulundu. Sanchez, İspanya’nın kısa zamanda Filistin devletini tanıyacağının işaretini vererek “Uluslararası toplumun ve Avrupa Birliği’nin artık Filistin devletini tanımasının zamanı geldi. Buna değer ve önemli olan bir şey. Bunu AB ile birlikte yapmalıyız ama AB, Filistin devletini tanımazsa İspanya kendi kararını alacaktır” dedi.
‘Kuzeye geri dönmeyin!’
Gazze Şeridi’nde insani aranın başlamasının ardından savaşın başında güneye göç eden Filistinliler, kuzeye geçmek isteyince İsrail askerlerinin engeli ile karşılaştı. İnsani aranın başlamasının ardından Gazze Şeridi’nin kuzeyi ile güneyini ayıra Selahaddin caddesinde hareketlilik yaşandı.
İsrail’den gelen uyarılara rağmen güneye göç edenler yeniden kuzeye geçmeye çalışınca gerginlik yaşandı. İsrail güçleri, evlerine dönüp kontrol etmek isteyen Filistinlilerin geçişine izin vermedi ve güneye dönmelerini istedi. AP haber ajansının aktardığına göre, kuzeye geçmeye çalışan Filistinlilere İsrail askerleri tarafından ateş açıldı ve en az iki kişi öldürüldü, 11 kişi yaralandı. İsrail, geçici ateşkes sırasında kuzeye gidilmesine izin vermeyeceği yönünde uyarı yapmıştı. İsrail Ordusu, ateşkesin başlamasından birkaç dakika önce sosyal medyada paylaştığı videoda “savaş daha sona ermedi” uyarısında bulunmuş, Arapça konuşan Ordu Sözcüsü Avichay Adraee “İnsani ara geçici. Gazze Şeridi’nin kuzeyi tehlikeli bir savaş bölgesi ve kuzeye geçiş yasak. Güvenliğiniz için güneydeki insani bölgede kalmalısınız” ifadelerini kullanmıştı. İsrail Savunma Kuvvetleri’ne (IDF) bağlı uçaklar da 4 günlük ateşkesin başladığı Gazze Şeridi üzerinde broşürler bırakarak bölge sakinlerine kuzeye dönmemeleri yönünde çağrıda bulundu.
Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant 4 günlük ateşkesin yalnızca “kısa bir ara” olduğunu, İsrail’in ateşkes sonrası “tam askeri güçle” faaliyetlerine devam edeceğini duyurdu.