İsrail ile Hamas arasındaki müzakereler dolaylı olarak sürerken, Netanyahu, Hamas’ın son ateşkes teklifinin “akıl dışı” talepler içerdiğini öne sürdü, ayrıca Refah’a operasyonun onayını verdi.
Gazze’de bir ateşkes sağlanmasına yönelik uluslararası çabalar ve görüşmeler sürerken, İsrail ile Hamas arasındaki fikir ayrılıkları henüz giderilemedi.
Hamas, İsrail ile ateşkes ve esir değişimi anlaşmasına ilişkin yeni bir teklifi, Katar ve Mısır’daki arabuluculara ilettiklerini duyurdu. Teklife göre, ilk aşamada 100’ü müebbet hapse çarptırılmış 700 ila 1000 Filistinli mahkuma karşılık, yaralı kadın ve çocuklar ile yaşlı ve hasta İsrailli rehinelerden oluşan bir grubun serbest bırakılması öngörülüyor. Hamas’ın ilk aşamanın ardından kalıcı ateşkes tarihi belirlemek istediği kaydedilen teklifte, İsrail’in Gazze’den çekilme tarihi de yer alıyor. Hamas, ikinci aşamada ise her iki taraftan tüm esir ve tutukluların serbest bırakılmasını istiyor.
Refah’a operasyon izni
Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, teklife tepki göstererek, Hamas’ın “akıl dışı” taleplerinde ısrarcı olduğunu belirtti. İsrail Başbakanlık Ofisi de, Hamas’ın yeni tekliflerinin ‘gerçekçi olmayan temellere dayandığı’nı, Netanyahu’nun konuyu savaş kabinesine sunacağını bildirdi.
Öte yandan Refah’taki durumla ilgili dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Netanyahu’nun, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) Refah’a operasyon planını onayladığı belirtildi. Yapılan açıklamada, IDF’nin operasyona ve sivilleri tahliye etmeye hazır olduğu kaydedildi. ABD ve Mısır başta olmak üzere uluslararası toplum, yaklaşık 1.5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah’a yönelik bir operasyona karşı çıkıyor.
‘Türkiye olmadan çözüme ulaşmak zor’
ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, MSNBC kanalında katıldığı söyleşide, Türkiye’nin Gazze’deki savaş konusundaki tutumuna da değindi. Flake, “Onlar da bizim gibi iki devletli çözümü destekliyor. Bu yüzden birlikte çalışacağımızı düşünüyorum” dedi. Türkiye’nin bölgedeki önemine dikkat çeken Flake, “Türkiye gibi bölgesel güçler rol oynamadan Gazze’de çözüme ulaşmak zor” diye konuştu.
Gazze Şeridi’ne yardım için yeni oluşturulan deniz koridoru çerçevesinde Güney Kıbrıs’tan yola çıkan ve 200 tonluk gıda yardımı taşıyan İspanyol sivil toplum kuruluşu Open Arms’a ait gemi, bölgeye ulaştı. Gazze’deki Kuveyt meydanı bölgesinde bir yardım dağıtım noktası yakınlarına düzenlenen saldırıda en az 20 kişinin öldüğü, 155 kişinin yaralandı.
Ramazan ayının ilk cuması
Batı Şeria’daki Filistinliler ramazan ayının ilk cuma namazını kılmak için Mescid-i Aksa’ya akın etti. Binlerce Filistinli sabah erken saatlerinden itibaren İsrail’in kurduğu askeri kontrol noktalarını geçerek Mescid-i Aksa’nın yolunu tuttu. İsrail polisi yaş sınırlaması uygularken, Mescid-i Aksa’ya 40 bin kişinin giriş yaptığını açıklandı.
O da Netanyahu’ya karşı cephe aldı
ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Demokrat Partili Chuck Shumer, İsrail’de yeni seçim çağrısında bulunarak, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun “barışın önünde engel” olduğunu söyledi. Uzun süredir İsrail’i destekleyen ve seçilmiş en üst düzey Yahudi yetkili olan Schumer, Netanyahu hükümetinin “İsrail’in ihtiyaçlarına artık uymadığını” vurguladı, “Demokrasi olarak İsrail’in kendi liderlerini seçme hakkı var. Ancak önemli olan İsraillilere bir seçim hakkı verilmesi” dedi. Netanyahu’nun partisi Likud ise, bu sözlere tepki gösterdi, “İsrail muz cumhuriyeti değil, Netanyahu’yu başbakan seçen bağımsız ve gururlu bir demokrasidir” açıklaması yaptı.