Kaçak göç sorunu nedeniyle ABD’den ayrılmayı dahi göze alan Texas valisine 25 eyaletten destek geldi. Uzmanlar ise hükümet ile Texas güçlerinin olası bir çatışmaya girmesi sonrası ülkenin iç savaşa sürüklenmesinden endişe ediyor.
Eski ABD Başkanı Donald Trump 2020 yılında ABD anayasasında bulunan 42. maddeyi devreye soktu. Covid salgını nedeniyle ülkeye giriş ve çıkışları zorlaştıran bu madde ayrıca ülkedeki kaçakların da sınırdan yasal olarak en kısa sürede atılmasını sağlıyordu. Bu madde geçtiğimiz Mayıs ayında yürürlükten kalkınca ABD, kaçak göçmen akınıyla karşı karşıya kaldı. Bu göç sorunundan etkilenen en önemli eyalet ise Meksika ile sırını olan Texas oldu.
El Paso Belediye Başkanı Oscar Leeser, sadece El Paso’nun karşısında tahminen 10 bin göçmenin “sınırda sıraya girmiş, içeri girmeyi beklediği” uyarısında bulundu. Bu uyarı yapıldığında göç yasası hala yürürlükteydi. Bağımsız kaynaklara göre ABD’ye sadece bu bölgeden 2023 yılında 3 milyona yakın kaçak giriş yaptı bu sayı Aralık 2023’de ise en tepe noktasına ulaştı ve 1 ayda tam 230 bin kişi kaçak olarak Birleşik Devletlere girmeyi başardı. Kaçakların giriş yaptığı Texas eyaletinde ise suç ve evsizlik oranları yükseldi. Hatta Texaslı Cumhuriyetçiler, göçleri destekleyen Demokrat senatörlerin evlerinin önüne kaçakları otobüslerle getirerek burada kalmaya zorladı.
TEXAS VALİSİ İSYAN BAYRAĞI AÇTI
Texas’daki bu göç sorunu ise dün gece saatlerinde artık patlama noktasına geldi. Texas valisi Greg Abbott ülkeden ayrılıp bağımsız bir devlet olmayı bile göze aldı. ABD yönetimi, Texas valisine gerilimi azaltması için 24 saat süre verdi. Ama iş hiç Washington’ın umduğu gibi gitmedi. Valinin emriyle Meksika sınırına yeni dikenli teller çekildi.
Texsas’ın bir “işgal” ile karşı karşıya olduğunu belirten Abbott, “Eyalet sınırlarımızı her türlü tehdide karşı korumak anayasal görevimiz ve bunu yerine getireceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.
“TELLERİ KESİYORLAR”
Oklahoma Eyaleti Valisi Kevin Stitt’ten konuyla ilgili flaş bir açıklama geldi. Stitt, ABD-Meksika sınırındaki kaçak geçişleri önlemek amacıyla eyaletin ulusal muhafızlarını bölgeye göndereceğini açıkladı. “Bu sadece sağduyu. Teksas’ta 28 giriş noktası var. Bu giriş noktaları dışında herhangi bir yerden ülkeye girmenin yasadışı olduğu zaten federal bir yasa” diyen Stitt, Biden yönetiminin sınır tedbirlerini uygulamadığını savunarak “Federal hükümetin, Biden’ın, jiletli telleri kesiyor olması hiç de mantıklı değil. Evet, ülkemizi istilaya karşı savunma hakkımız var. Yasadışı yollardan gelen 6 milyon insan varsa buna başka ne diyebilirsiniz ki?” şeklinde konuştu.
İÇ SAVAŞ İHTİMALİ
Öte yandan Cumhuriyetçi Valiler Birliği’nden yapılan açıklamada ise, “Sınırın güvenliğini sağlamak için jiletli tel örgüler de dahil olmak üzere her türlü araç ve stratejiyi kullanan Vali dostumuz Greg Abbott ve Teksas eyaleti ile dayanışma içindeyiz” denilmişti. Açıklamada, “Çünkü Biden yönetimi halihazırda yürürlükte olan göçmenlik yasalarını uygulamayı reddediyor ve ülkemize yasadışı yollardan giren göçmenlerin Amerika’da kitlesel olarak serbest kalmasına yasadışı bir şekilde izin veriyor” ifadelerine yer verilmişti. Federal hükümet ile Cumhuriyetçi valilerin karşı karşıya gelmesinin iç savaşa neden olabileceği yorumları yapıldı.