Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, parti ayrımı yapmadan yerel yönetimin eğitim ve öğretim süreçlerine desteklerini gerçek çok önemsediğini ve takdir ettiğini söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, çeşitli ziyaret ve açılış törenlerine katılmak için Konya’ya geldi.
Konya Organize Sanayi Anaokulu açılış törenine katılan Bakan Tekin, konuşmasında, eğitime verilen değere dikkati çekerek, “Ben gittiğim her yerde, parti ayrımı yapmadan, partisine bakmadan, yerel yönetim mensubu olan, yerel yönetici olan kişilerin eğitim ve öğretim süreçlerine desteklerini gerçekten çok önemsiyorum ve takdir ediyorum. Bu anlamda kim yerel yönetimlerden hangi partiden olursa olsun eğitime destek oluyorsa, biz de kendisine teşekkür ediyoruz” dedi.
Bakan Tekin, 28 Şubat sürecinin sadece imam hatipler için değil, meslek liseleri için de telafisi olmayan boşluk ortaya çıkardığını, hem öğrenci tercihi hem de eğitim öğretim süreci açısından ciddi kesintiye uğramasına sebebiyet verdiğini kaydetti. Bu sorunu, ‘Proje Okulu’ adlı projeyle çözmeye başladıklarını ifade eden Bakan Tekin, ”2014 yılında ‘Dershane Kanunu’ diye bilinen kanunun içerisinde ‘Proje Okulu’ diye bir kavram ürettik. Proje okullar, sayesinde sektörle protokoller yaparak, biraz önce söyledim, bu 3 konuda, sektöre ve okullara ayrıcalık tanıyarak yeni bir okul türü icat etmiş olduk” diye konuştu.
BAŞARILARA ‘PROJE OKUL’ MANTIĞI KATKISI
Spordaki başarılara ‘Proje Okulu’ mantığının katkısı olduğunu ifade eden Bakan Tekin, şunları söyledi:
“Şimdi aynı şekilde bir başka eksiklik de daha önce çıraklık olarak bildiğimiz mekanizmanın ortadan kalkmış olmasıydı. Onu gidermek için de ortaöğretimle beraber sahada yetişen, eski adıyla çırak, usta, kalfa unvanlarına sahip kişilerin yetiştiği merkezler ürettik. Mesleki eğitim merkezi bunlar. Bence, şahsen kendi adıma radikal bir adım atıldı. Devasa bir atıldı. Sonra sektörle oturduk, bu konularla ilgili protokoller yaptık. Konya’da, Konya Ticaret Odası, bizden hangi evsafta bir meslek lisesi istiyor? Bu meslek lisesinde hangi evsafta kişilerin eğitim öğretim vermesi Konya Ticaret Odası için uygundur? Hangi nitelikli öğrencilerin seçilmesi uygundur? Oturduk, protokollerle böyle bir alan oluşturduk. Sonra bu protokollerle oluşan okullara, ‘Proje Okulu’ndan vererek sektörden bir tecrübeli, tırnak içinde söylüyorum, bir mühendis, bir ustabaşı, oradaki bir eğitimci, her kimsenin gelip bizim okullarımızda bu evsaftaki dersleri vermesinin önünü açtık. Bunu sadece meslek liseleri için yapmadık. Bunu spor liseleri için yaptık. Voleybol Lisesi bunun bir örneğidir. Bugün bayan voleybol takımının elde ettiği başarılarda ‘Proje Okulu’ mantığının çok büyük bir katkısı var. Bütün projelerimiz başarılı oldu mu? Olamadı. Mesela Futbol Federasyonu’yla yaptığımız, Riva’daki futbol lisesi, istediğimiz başarıyı elde edemedik. Ama onu da geçen hafta federasyon başkanımız Sayın Mehmet Büyükekşi ile konuştuk, o da çok heyecanlı ve bu projeye sahip çıktı. Tekrar başlatıyoruz. Onu da hayata geçireceğiz.” Konuşmaların ardından okulun açılışı yapıldı.
‘OKUL YAPACAĞIMIZ ARAZİLERİN İMAR KARŞILIĞINI DEĞİŞTİREN BELEDİYELER VAR’
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Konya Organize Sanayi Anaokulu’nun açılışının ardından Selçuklu Belediyesi Beyhekim Gelişim ve Teknoloji Akademisi’nin açılış törenine katıldı. Bakan Tekin, açılışta yaptığı konuşmada, ”Biz, eğitim- öğretimi sadece okulda yürütülen bir süreç olarak görmüyoruz” dedi.
Bakan Tekin, “Öğretmenlerimiz, çocuklarımıza kendi alanlarıyla ilgili konularda eğitim öğretim sürecinde destek oluyorlar. Yabancı dil, Türkçe öğretiyorlar, matematik öğretiyorlar. Ama eğitim öğretim süreci sabah 9’da başlayıp, akşam 4’te biten bir süreç değil. Bu süreç evde, ailede, okul dışındaki ortamlarda da devam etmesi ve beslenmesi gerekiyor. Yarım bırakılırsa eksik kalıyor. Burası benim açımdan şu anlamda önemli. Çocuklarımızın okul dışı alanlarda, eğitim öğretim süreçlerini devam ettirebilecekleri bir mekan oluşturulmuş. Bunun için ayrıca teşekkür ediyorum. Önümüzdeki eğitim- öğretim yılında, sosyal etkinlik öğrencilerimizin sosyal etkinliklerinin akademik başarılarına ilave edeceğimiz bir sürece gidiyoruz. Çocuklarımız sosyal etkinliklerle yani bu tür yerlerdeki aktiviteleriyle akademik başarılarına katkı yapmış olacaklar. Onu sistemi içerisine dahil ediyoruz. O yüzden bunların sayısını artmasını da arzu ediyorum” diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul yapacağı arazilerin vasfını değiştirip, fiyat arttıran belediyelerin olduğunu ifade eden Bakan Tekin, “Türkiye’nin neresinde olursa olsun, eğitim- öğretim sürecine destek olan yerel yöneticilerimize ayrı bir parantez açmak istiyorum. Gerçekten kendilerine teşekkür ediyorum. Bakın arazilerimizin üzerine, okul yapacağımız arazilerinin imar karşılığını değiştirip, okul alanı olmaktan çıkartan, çıkartmayı bize teklif eden belediyeler var. Okullardaki ihtiyaçlarımızı gidermek bir tarafa iki katı, üç katı fiyatlandıran belediyeler varken, bir taraftan da bizim yükümüzü alan belediyeleri görünce mutlu oluyorum. Bu tür belediye başkanlarımıza bir kere daha teşekkür ediyorum. Sizleri böyle belediye başkanlarına, belediye yerel yönetim yöneticilerinin sahibi olduğunuz için ayrıca kutluyorum. Kadrini, kıymetini bilin. Böyle belediye başkanları memlekette çok fazla yok” ifadelerini kullandı.