Avustralya rekor yabancı öğrenci sayısını azaltmak için vize şartlarını tekrar sıkılaştırdı

Avustralya rekor kıran yabancı öğrenci akınını dizginlemek için vize şartlarını son 7 ayda ikinci kez sıkılaştırdı.

Avustralya rekor yabancı öğrenci sayısını azaltmak için vize şartlarını tekrar sıkılaştırdı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 08.05.2024
A+
A-

Avustralya’da hükümet, ülkeye rekor hızda artan yabancı öğrenci göçünü yavaşlatabilmek amacıyla, vize almak için banka hesaplarında bulundurulması gereken miktarda artırıma gitti. Bazı üniversitelerde yabancı öğrenci kabullerinde usulsüzlükler de tespit edildiğini belirten hükümet, bu eğitim kurumlarına uyarı mektupları gönderildiğini duyurdu.  Son 7 ayda ikinci defa artırılan sınır, cuma gününden itibaren 29 bin 710 Avustralya dolarına (19 bin 576 dolar) çekilecek. 

Hükümet ekim ayında da miktarı 21 bin Avustralya dolarından 24 bin 505’e yükseltmişti. 

34 eğitim kurumuna uyarı

İçişleri Bakanı Clare O’Neil, 34 eğitim kurumuna “gerçek olmayan veya istismara açık işe alım uygulamaları” nedeniyle uyarı mektupları gönderildiğini söyledi. Bakan ayrıca suçlu bulunmaları halinde iki yıla kadar hapis cezası alabileceklerini ve öğrenci kabul etmelerinin yasaklanabileceğini de sözlerine ekledi.

“Tehlikeli sağlayıcıların uluslararası eğitim sektörümüzde yeri yoktur. Bu eylemler, sektörde insanları sömürmeye ve sektörün itibarını zedelemeye çalışanların ayıklanmasına yardımcı olacaktır.” dedi. 

2023’te yabancı öğrenci akınında yüzde 60 artış

Avustralya’nın en büyük gelir alanlarından biri olan yabancı öğrencilere eğitim 2022/23 döneminde ekonomiye 24 milyar dolar değerinde katkı sağladı. 

Fakat 2022’de COVID-19 kısıtlamalarının kaldırılması sonrasında çoğunlukla uluslararası öğrencilerden kaynaklanan rekor göç, ülke genelinde kira fiyatlarının yükselmesine neden oldu. 30 Eylül 2023’e kadar olan yılda yabancı öğrenci sayısı yüzde 60 artarak 548 bin 800’e ulaştı.

Bu da hükümetin yabancı öğrenci vizesi kurallarında katılaşmaya gitmesi ile sonuçlandı.  

Öğrenci vizeleri için gerekli olan İngilizce dil seviyesi yükseltilirken, öğrencilerin kalış sürelerini uzatmalarına olanak tanıyan düzenlemeleri sona erdirmek için hükümet adımlar atmaya başladı.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.