Aşı skandalı yıllar sonra patladı! AstraZeneca itiraf ett: TTS’ye neden olabiliyor

AstraZeneca, Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği Kovid aşısının nadir bir yan etkiye sahip olduğunu itiraf etti.

Aşı skandalı yıllar sonra patladı! AstraZeneca itiraf ett: TTS’ye neden olabiliyor
REKLAM ALANI
Yayınlama: 29.04.2024
A+
A-

2021 yılında bilim insanları, çok nadir görülen AstraZeneca Covid aşısı ve kan pıhtılaşması (TTS) vakaları ile karşı karşıya kaldı. Galler ve ABD’deki bilim insanları, kandaki bir proteinin, AstraZeneca aşısındaki kilit bir bileşene karşı harekete geçtiğini ayrıntılarıyla gösterdi. Çalışmayı yapan ekibe göre bu durum, tehlikeli olabilecek kan pıhtısı oluşumuna yol açabilen bir zincir reaksiyon başlatıyor. Bu zincir reaksiyonda, bağışıklık sisteminin de rol oynadığı değerlendiriliyor. AstraZeneca aşısı milyonlarca insana uygulandı ve ölüme yol açan kan pıhtısı vakasına çok nadir rastlandı. İngiltere’de aşı tavsiye kurulu, önlem olarak 40 yaş altına alternatif aşılar önermeye başlamıştı.

SKANDAL DAVA SONUÇLANDI

2021 yılının Nisan ayında olduğu Kovid aşısı sonrası beyninde pıhtı atan ve kalıcı hasar nedeni ile çalışamayacak hale gelen iki çocuk babası Jamie Scott’un 2023 yılıda ilaç devi AstraZeneca’ya açtığı dava sonuçlandı. Aşı sonrası benzer sorunları yaşadığını iddia eden 51 kişi de mahkemeye gidince olay toplu bir davaya dönüştü. Avukatlar AstraZeneca-Oxford aşısının “kusurlu” olduğunu ve aşının bir çok aile üzerinde yıkıcı bir yan etki olduğunu öne sürüyor, AstraZeneca ise bu iddiaları şiddetle reddediyor.

Aşı skandalı yıllar sonra patladı! AstraZeneca itiraf ett: TTS’ye neden olabiliyor

İTİRAF ETTİLER: TTS’YE NEDEN OLABİLİR

Şirket ve Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği aşının nadir durumlarda TTS’ye neden olabileceğini ifade etti. AstraZeneca’nın Yüksek Mahkeme’ye hukuki savunma olarak yaptığı bu ifadeyle birlikte ilaç firmasının, belirli yasal vakalarda ödeme yapabilir.

Yüksek Mahkeme’ye dava açan mağdurlar ve yakınları, değeri 100 milyon sterline kadar olduğu tahmin edilen tazminatlar talep ediyor. Dahası, piyasaya sürüldüğü dönemde dönemin başbakanı Boris Johnson tarafından “İngiliz biliminin zaferi” olarak müjdelenen aşı, artık İngiltere’de dahi kullanılmıyor.

73 KİŞİ ÖLDÜ

İngiltere’de 50 milyondan fazla kişiye uygulanan AstraZeneca aşısından dolayı 73 kişi yaşamını yitirdi. AstraZeneca’nın sözcüsü, tam bir açıklamanın henüz ortaya konulmadığını, bu çok nadir yan etkiyi ortadan kaldırmak için araştırmanın sürdüğünü söyledi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.