Gazze’deki savaşta son dakika… Haberi bile yetti, şok dalgaları yayan ambargo! İsrail’de soğuk duş

Amerikan medyası Netzah Yehuda’yı hedef alan yaptırımları ‘eşi benzeri görülmemiş’ olarak niteledi, öfkesini gizlemeyen Netanyahu Savaşacağım dedi.

Gazze’deki savaşta son dakika… Haberi bile yetti, şok dalgaları yayan ambargo! İsrail’de soğuk duş
REKLAM ALANI
Yayınlama: 22.04.2024
A+
A-

İsrail işgal ordusunun Gazze Şeridi’ni yok ettiği savaşta 199’uncu gün, Orta Doğu’da yaşananları dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

Gazze'deki savaşta son dakika... Haberi bile yetti, şok dalgaları yayan ambargo! İsrail'de soğuk duş

CANLI AKTARIYORUZ

09:07
22 Nisan 2024

BEŞAR ESAD'DAN ABD İTİRAFI

İç savaşın on üçüncü yılını doldurduğu Suriye’de ABD’nin yaptırım uyguladığı Devlet Başkanı Beşar Esad, hafta sonu verdiği bir röportajda Washington’la görüşmeler yaptıklarını açıkladı.

Beşar Esad, kendisini devirmek için yıllarca muhalifleri destekleyen ve halihazırda terör örgütü YPG’yle işbirliği yapan ABD ile muhtelif zamanlarda görüştüklerini söyledi. Esad, Suriye’nin üzerindeki izolasyonu kaldırmak için Washington’la temas kurduklarını da ekledi.

İç savaş sırasında Şam rejimiyle ilişkilerini koparan ilk ülkelerden biri olan ABD’yi, Körfezdeki müttefikleri izledi. Washington, savaşın dokuzuncu yılında doğrudan Beşar Esad’ın eşi Esma Esad ve çoğu İngiliz vatandaşı olan ailesine yaptırım kararı aldı.

ABD, 2019’da çıkardığı Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası’yla Beşar Esad ve Suriye ekonomisini adım adım uçurumun kenarına sürükledi. Sezar yaptırımlarının öncekilerden farkı, Suriye rejimi ile ilişkileri olan veya ilişki geliştirmek isteyen ülkeleri ve şirketleri hedef almasıydı. Yaptırımlar, Suriye’yi neredeyse dünyanın tamamından izole etti, ekonomik darboğazın giderek derinleşti.

Halihazırda Suriyeliler sübvanse edilmiş ekmeği ya da sınırlı yakıt veya gazı almak için bilgilerinin kayıtlı olduğu bir akıllı kart kullanıyor.

Yıllarca Arap Birliği’nden dışlanan Beşar Esad, geçen yıl Riyad’daki bir zirveye davet edilmesi Şam rejimine eski güzel günlerin yakında geri geleceği umudunu verdi. Yönetim, ülkeyi yeniden inşa etmek ve iflas eden rejimin maaşları ödemesine yardımcı olmak için Körfez ülkelerinden para akışı hayal ediyor.

Suriye resmi haber ajansı SANA, bir Rus yetkiliye röportaj veren Beşar Esad’ın “ABD halihazırda topraklarımızın bir bölümünü kanunsuz olarak işgal altında tutuyor. Ancak onlarla zaman zaman görüşüyoruz, bu görüşmeler bir sonuca ulaşmasa da” dediğini duyurdu. Suriye lideri Esad, toplantılara katılanlar ya da masaya yatırılan konulara dair ise herhangi bir detay vermedi.

Beşar Esad, iç savaş boyunca Şam rejiminin yakın müttefikleri Rusya, İran ve Çin tarafından desteklendi. Esad, geride kalan 13 yılda nadir yurt dışı ziyaretlerinden ikisini Rusya ve Çin’e gerçekleştirdi.

Gazze'deki savaşta son dakika... Haberi bile yetti, şok dalgaları yayan ambargo! İsrail'de soğuk duş

07:44
22 Nisan 2024

ABD'NİN YAPTIRIM HAMLESİ İSRAİL'İ KARIŞTIRDI! NETANYAHU: SAVAŞACAĞIM!

ABD’nin neredeyse yedinci ayına girmek üzere olan savaşta on milyarlarca dolarlık silah desteği sağladığı İsrail işgal ordusu, bu kez Washington’ın yaptırımıyla karşı karşıya.

Washington yönetiminin işkence ve insan hakları ihlalleriyle gündemden düşmeyen İsrail ordusunun Netzah Yehuda tugayına yaptırım uygulamaya hazırlandığı, Amerikan medyası tarafından duyuruldu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, geçen hafta yaptığı bir açıklamada yaptırımın sinyalini verdi. ABD’nin İsrail işgal ordusundaki bazı birliklere insan hakları ihlalleri iddiaları nedeniyle yardımın kesileceği haberleri sorulan Blinken, “Bazı kararlar verdim, önümüzdeki günlerde görmeyi bekleyebilirsiniz” dedi.

Amerikan haber sitesi Axios, Cumartesi günü üç kaynağa dayandırdığı haberinde, Blinken’ın Netzah Yehuda konusundaki kararıını önümüzdeki günlerde açıklayacağını yazdı. Kararın, birliğin Batı Şeria’daki insan hakları ihlalleri iddialarıyla ilgili olduğu belirtildi.

Bunlardan birinin de 80 yaşındaki Filistinli Amerikalı Ömer Esad’ın Ocak 2022’de Batı Şeria’daki bir arama sırasında elleri ve ağzı İsrail askerlerince bağlandıktan can vermesi olduğu kaydedildi.

Yaptırım haberi İsrail’e şok dalgaları yaydı, Tel Aviv’den Washington’a arka arkaya tepkiler gelmeye başladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD’nin Netzah Yehuda tugayına askeri yardımı keseceği haberlerinin ardından tüm ambargoları reddedeceğini söyledi, “Tüm gücümle savaşacağım” dedi.

ABD’ye Netzah Yehuda’ya ambargo niyetinden vazgeçme çağrısında bulunan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise, “Ortaklar ve dostlar için doğru yol bu değil” ifadesini kullandı. Dünyanın ABD ve İsrail arasındaki bağları her zamankinden daha yakından izlediğini belirten Gallant, işkenceci tugaya yaptırımın İsrail işgal ordusunun faaliyetleri üzerinde büyük bir gölge oluşmasına yol açacağını savundu.

İsrail’in ana müttefiki ABD, daha önce hiç İsrail işgal ordusundaki bir birliğe yönelik askeri yardımı kesmedi. Herhangi bir İsrail ordusu birliğinin, ABD’nin askeri yardımlarından mahrum bırakılması kararı ‘Leahy Yasası’ uyarınca alınabiliyor. Dönemin ABD’li senatörü Patrich Leahy’nin çabalarıyla 1997’de çıkan yasa, insan hakları ihlallerinde yer alan herhangi bir askeri birliğin ABD’nin verdiği fon ve eğitimden mahrum bırakılmasını öngörüyor.

Axios, yaptırım kararının resmi olarak birkaç gün içinde ilan edileceğini belirtip İsrail’deki asıl endişenin eşi benzeri görülmemiş kararın ordunun diğer birimlerine de sıçraması olduğunu yazdı.

Yayın organı ayrıca, yaptırım haberinin başta Netanyahu olmak üzere savaş kabinesi üyelerini ve İsrail işgal ordusu komutanları için büyük bir sürpriz olduğunu da ekledi. Dahası, Tel Aviv’de yaptırım kararının nasıl alındığına dair bir bir kafa karışıklığı var ve Netanyahu’nun ekibi resmin tamamına sahip değil.

Times of Israel ise, Washington’ın İsrail ordusu içindeki diğer birimler için de yaptırıma hazırlandığını, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bir yılı aşkın bir süredir araştırma yaptığını bildirdi.

1999’da kunulan Netzah Yehuda tugayı, aşırı dinci Yahudilerin askerlik yaptığı ve sadece erkeklerden oluşan bir birlik.

Washington, Ocak 2022’de ABD vatandaşı Ömer Esad’ın İsrail askerleri tarafından öldürüldüğü olayın ardından ‘kapsamlı bir soruşturma’ çağrısı yaptı.

İsrail işgal ordusu ise, her zamanki açıklamalarından birini yaptı, Esad’ın ölümünden üzüntü duyduğunu belirtip bazı komutanlara disiplin cezası verildiğini kaydetti. Ancak olaya karışan askerler için herhangi bir savcılık soruşturması açılmadı.

İsrail ayrıca Esda’ın mevcut sağlık sorunları nedeniyle öldüğünü iddia etti. Ömer Esad’ın bazıları ABD’de yerleşik ailesi ise, konunun kapatılmasını kınadı.

Gazze'deki savaşta son dakika... Haberi bile yetti, şok dalgaları yayan ambargo! İsrail'de soğuk duş

Gazze'deki savaşta son dakika... Haberi bile yetti, şok dalgaları yayan ambargo! İsrail'de soğuk duş

Canlı Anlatım Özeti

Gazze'deki savaşta son dakika... Haberi bile yetti, şok dalgaları yayan ambargo! İsrail'de soğuk duş

BEŞAR ESAD'DAN ABD İTİRAFI

Gazze'deki savaşta son dakika... Haberi bile yetti, şok dalgaları yayan ambargo! İsrail'de soğuk duş

ABD'NİN YAPTIRIM HAMLESİ İSRAİL'İ KARIŞTIRDI! NETANYAHU: SAVAŞACAĞIM!

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.