Gazze’deki savaşta son dakika… Umman’da gizli buluşma ifşa oldu! ABD ve İran’dan dünyayı şaşırtan sürpriz

Politico dergisi Washington’ın geniş çaplı bir kara işgalinden vazgeçmek kaydıyla İsrail’e Refah’ta sınırlı bir askeri operasyon için yeşil ışık yakabileceğini yazdı. Rus resmi medyası Husilerin saatte 10 bin km hıza ulaşan bir hipersonik füzeyi başarıyla test ettiğini yazarken, Financial Times’ın özel haberi gündemi alt üst etti.

Gazze’deki savaşta son dakika… Umman’da gizli buluşma ifşa oldu! ABD ve İran’dan dünyayı şaşırtan sürpriz
REKLAM ALANI
Yayınlama: 14.03.2024
A+
A-

İsrail’in Gazze’ye saldırıları Ramazan ayı başlamasına rağmen devam ediyor. Bölgedeki bütün gelişmeleri canlı blog sayfasına taşıyoruz.

Gazze'deki savaşta son dakika... Umman'da gizli buluşma ifşa oldu! ABD ve İran'dan dünyayı şaşırtan sürpriz

CANLI AKTARIYORUZ

09:24
14 Mart 2024

İSRAİL POLİSİ 12 YAŞINDAKİ ÇOCUĞU 'HAVAİ FİŞEK' BAHANESİYLE ÖLDÜRDÜ

Arkadaşlarıyla oyun oynamak için dışarı çıktı. İsrail güvenlik güçleri, çocuğun elindeki havai fişeğe dayanarak kendilerine zarar verilmeye çalışıldığını ileri sürdü. Kaybettikleri oğullarının yasını tutan aile ise, “Size soruyorum, 12 yaşında bir çocuk nasıl terörist olabilir?” diyerek acılarını anlattı.

Haberin Devamı

Gazze'deki savaşta son dakika... Umman'da gizli buluşma ifşa oldu! ABD ve İran'dan dünyayı şaşırtan sürpriz

08:48
14 Mart 2024

DELTA İSRAİL'E UÇUŞLARI 7 HAZİRAN'DA YENİDEN BAŞLATIYOR

Amerikan havayolu şirketi Delta, 7 Ekim saldırılarının ardından askıya aldığı İsrail uçuşlarını yeniden başlatacağını duyurdu.

Delta Havayolları, New York-Tel Aviv uçuşlarının 7 Haziran tarihinden itibaren başlayacağını ve geniş çaplı güvenlik riski değerlendirmesinin ardından söz konusu kararın alındığını belirtti. New York-Tel Aviv arasında Airbus A330-900neo uçakları seyahat edecek.

Bir başka büyük Amerikan havayolu şirketi United Airlines, bu ayın başlarında İsrail uçuşlarının tekrar başlayacağını ilan etmişti ancak en azından sonbahara kadar bir seyahat planı yok.

Gazze'deki savaşta son dakika... Umman'da gizli buluşma ifşa oldu! ABD ve İran'dan dünyayı şaşırtan sürpriz

08:25
14 Mart 2024

POLITICO: ABD GENİŞ ÇAPLI İŞGALDEN VAZGEÇME ŞARTIYLA YEŞİL IŞIK YAKTI

İsrail haftalardır Gazze Şeridi’nin en güneyindeki Refah şehrini karadan işgaline hazırlanırken, Mısır sınırındaki kente sığınan 1,5 milyon Filistinli korkuyla bekliyor.

Birçok ülke ve uluslararası kuruluş muhtemel kara işgalinin bir insani felakete yol açağı uyarısı yapıyor. Savaşta İsrail’e koşulsuz destek sunan ABD yönetimi de, Refah’a bir kara saldırısı istemiyor. ABD Başkanı Joe Biden, çelişkilerle dolu televizyon röportajında Refah’a saldırının kırmızı çizgileri olduğunu söyledi.

Amerikan Politico dergisi ise, bugün yayımladığı haberlerde ABD’nin işgal ordusunun Refah’ta kısıtlı bir saldırıya girişmesine destek verebileceğini yazdı. Politico’nun haberine göre, Washington İsrail’e yeraltındaki yüksek önemdeki Hamas hedeflerine öncelik vermek ve geniş çaplı bir kara işgalinden vazgeçmek kaydıyla söz konusu desteği sunabilir.

Haberini dört ABD’li yetkiliye dayandıran Politico, üst düzey yönetim yetkililerinin İsraillilerle özel görüşmelerinde Washington’ın arkasında durabileceği stratejiyi ilettiğini bildirdi. Buna göre, ABD Refah’ta geniş çaplı bir savaştan ziyade bir ‘karşı terörizm operasyonu’na yeşil ışık yakıyor.

Politico’ya konuşan bir İsrailli yetkili ise, Gazze’de bir tür saldırı ya da operasyonun kaçınılmaz olduğunu söyledi. “Günün sonunda, Hamas’ın Refah’taki tugaylarını yenmeden bu savaşı kazanamayız” diyen yetkili, bunu nasıl yapacaklarına dair detay vermedi.

Bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi ise, Washington’ın Gazze’ye bir saldırının eli kulağında olduğunu düşünmediğini kaydetti. Pentagon yetkilisi, “Güçlerini yeniden konumlandırmaları gerekiyordu ancak bu olmadı. Eli kulağında değil” dedi.

Aynı yetkili, Washington’ın Tel Aviv’e gönderdiği mesajın duyulduğunun altını özellikle çizdi.

Gazze'deki savaşta son dakika... Umman'da gizli buluşma ifşa oldu! ABD ve İran'dan dünyayı şaşırtan sürpriz

08:07
14 Mart 2024

UMMAN'DA GİZLİ BULUŞMA İFŞA OLDU

Gazze'deki savaşta son dakika... Umman'da gizli buluşma ifşa oldu! ABD ve İran'dan dünyayı şaşırtan sürpriz

Ekim 2023’te Gazze’deki savaşın başladığı günlerde, hiç kimse bölgeden kuş uçuşu 2 bin kilometre uzaklıktaki boğazın dünyanın en tehlikeli su yoluna dönüşeceğini tahmin edemezdi. Başkent Sana ve ülkenin en büyük limanı Hudeyde dahil Yemen’in batısını kontrol eden Husiler, Kasım ayı ortasından itibaren Kızıldeniz’e doğru seyreden ticari gemileri füzeler ya da kamikaze drone’larla vurmaya başladı.

İsrail’in Gazze Şeridi’nden çekilmesini isteyen Husilerin saldırılarını durdurmak için ABD ve Batılı müttefikleri harekete geçti, uluslararası koalisyonun savaş gemileri Kızıldeniz ile Aden Körfezi’ni birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı çevresine gönderildi.

İran destekli Husilerin savaş gemilerinin devriyelerine saldırıların çapını genişleterek yanıt verdi, bunun üzerine Amerikan ve İngiliz savaş uçakları Yemen topraklarındaki bazı hedefleri bombardımana tuttu. Dünya bir anda adı konulmamış savaşa kilitlenirken, Husiler bir adım daha ileri giderek bu kez ABD savaş gemilerine füzeler ateşledi.

Bugüne kadar onlarca kargo gemisini vuran Husiler, gece yarısı bir kez daha balistik bir gemisavar füzesini Aden Körfezi’ne doğru fırlattı. ABD’nin Orta Doğu operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), balistik füzenin herhangi bir gemiye zarar vermediğini duyurdu. CENTCOM ayrıca, Husilerin fırlatmaya hazırlandığı dört silahlı insansız hava aracı ile bir karadan havaya füzenin yok edildiğini de ekledi.

Gazze'deki savaşta son dakika... Umman'da gizli buluşma ifşa oldu! ABD ve İran'dan dünyayı şaşırtan sürpriz

RUS RESMİ MEDYASI: HUSİLER HİPERSONİK FÜZE TEST ETTİ

Rus haber ajansı Sputnik, İran destekli Husilerin bir hipersonik füzeyi başarıyla test ettiğini duyurdu. Mach 8 hızına ulaşan (yaklaşık 10 bin km) hipersonik füzenin yakında tanıtılmasının planlandığını belirten Rus ajansı, füzenin hem Kızıldeniz’deki hedeflerin vurulması hem de İsrail’e saldırı için kullanılacağını da ekledi.

WASHINGTON’IN TAHRAN’DAN İSTEKLERİ

İngiliz Financial Times gazetesi ise, bugün ezeli düşmanlar ABD ve İran arasındaki gizli görüşmeleri yazdı. Habere göre, Washington Tahran ile Husilerin Kızıldeniz’deki saldırılarını sona erdirmek için gizli görüşmeler gerçekleştirdi.

ABD İran’dan Husiler üzerindeki nüfuzunu kullanmasını isterken, gizli görüşmeler Yemen’in doğu komşusu Umman’da gerçekleşti. Ocak ayındaki dolaylı müzakerelerde Washington İran’ın nükleer programına dair büyüyen endişelerini de dile getirdi.

Taraflar arasında 10 ay sonra ilk kez görüşme gerçekleştiğini vurgulayan Financial Times’a konuşan ABD’li yetkililer, Washington’ı Umman’da Beyaz Saray’ın Orta Doğu danışmanı Brett McGurk ve İran özel temsilcisi Abram Paley başkanlığındaki heyetin temsil ettiği bilgisini verdi.

İran’ı ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bagheri Kani temsil etti. Kani aynı zamanda Tahran’ın üst düzey nükleer müzakerecisi.

Financial Times, Ummanlı yetkililerin ABD’li ve İranlı heyetler arasında mekik dokuduğunu, taraflar arasında doğrudan bir görüşme gerçekleşmediğini aktardı.

Görüşmelerin ikinci turunun Şubat ayında yapılması planlanıyordu ancak Beyaz Saray’ın Orta Doğu danışmanı Brett McGurk Gazze’deki savaşın durması için yürütülen müzakerelerde görev alınca gizli görüşme ileri bir tarihe ertelendi.

Bir ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “İran’a mesajları aktarmak için çok sayıda kanalımız var” derken, Tahran’a 7 Ekim’den bu yana birçok mesajın iletildiğini kaydedip daha fazla ayrıntı vermedi.

İsrail’in Gazze’yi bombardımana tutmaya başlaması, Orta Doğu’da birçok noktaya yayılan çatışmaları tetikledi. İran’ın vekil güçleri Suriye ve Irak’taki Amerikan üslerini roket yağmuruna tutarken, Lübnan’ın en ciddi askeri gücü Hizbullah ise 8 Ekim’den bu yana İsrail ordusuyla sınır hattında çatışıyor.

Gazze'deki savaşta son dakika... Umman'da gizli buluşma ifşa oldu! ABD ve İran'dan dünyayı şaşırtan sürpriz

07:00
14 Mart 2024

ABD'DEN DENİZ KORİDORU İÇİN ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ MESAJI

Gazze'deki savaşta son dakika... Umman'da gizli buluşma ifşa oldu! ABD ve İran'dan dünyayı şaşırtan sürpriz

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington’da Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’i ağırladı. Blinken yanı sıra, Güney Kıbrıs, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’den bakanlar ve yetkililerle sanal ortamda biraraya geldi.

Blinken çevrimiçi bakanlar toplantısı sonrası, kameraların karşısına geçti. Washington’un Gazze’ye bir deniz yardım koridoru kurulması için çok uluslu bir çabayı koordine etmek için çalıştığını söyleyen Blinken, bunun ABD’nin insani yardımla ‘bölgeyi doldurma’ stratejisinin bir parçası olduğunu kaydetti.

Antony Blinken, ABD’nin koridor konusunda İsrail ile birlikte çalıştığını, Almanya, Yunanistan, İtalya, Hollanda ve Kanada tarafından da desteklendiğini ancak koridorun kurulmasının zaman alacağını belirtti.

Blinken, “Bunun Gazze’ye insani yardım ulaştırmanın diğer yollarının yerine geçmediğini, tamamlayıcısı olduğunu ve özellikle de karayolu güzergahlarının yardım ulaştırmanın ve ardından ihtiyacı olan insanlara ulaşmanın en kritik yolu olmaya devam ettiğini vurgulamak istiyorum” dedi.

ABD, Mart ayı başından bu yana yüzbinlerce insanın açlıkla yüzleştiği Gazze’ye havadan yardım atıyor. Yaklaşık 200 ton gıda yardımı taşıyan bir gemi ise bu hafta Güney Kıbrıs’tan Gazze’ye doğru yola çıktı.

Rum yetkililer, gelecek günlerde Ada’dan Gazze’ye ikinci bir yardım sevkiyatı yapılacağını söylüyor.

Avrupa Birliği’nin Ortadoğu’ya en yakın üyesi Güney Kıbrıs, karadan yardım ulaştırmanın önünde ciddi engeller olduğu gerekçesiyle Gazze kıyılarına doğrudan bir deniz koridoru kurma planını kabul ettirmek için aylardır kampanya yürütüyordu.

ABD donanmasına ait birçok gemi ise halihazırda Gazze’ye geçici bir liman kurmak için Doğu Akdeniz’e doğru yola çıktı.

Gazze'deki savaşta son dakika... Umman'da gizli buluşma ifşa oldu! ABD ve İran'dan dünyayı şaşırtan sürpriz

Gazze'deki savaşta son dakika... Umman'da gizli buluşma ifşa oldu! ABD ve İran'dan dünyayı şaşırtan sürpriz

Canlı Anlatım Özeti

Gazze'deki savaşta son dakika... Umman'da gizli buluşma ifşa oldu! ABD ve İran'dan dünyayı şaşırtan sürpriz

İSRAİL POLİSİ 12 YAŞINDAKİ ÇOCUĞU 'HAVAİ FİŞEK' BAHANESİYLE ÖLDÜRDÜ

Gazze'deki savaşta son dakika... Umman'da gizli buluşma ifşa oldu! ABD ve İran'dan dünyayı şaşırtan sürpriz

DELTA İSRAİL'E UÇUŞLARI 7 HAZİRAN'DA YENİDEN BAŞLATIYOR

Gazze'deki savaşta son dakika... Umman'da gizli buluşma ifşa oldu! ABD ve İran'dan dünyayı şaşırtan sürpriz

POLITICO: ABD GENİŞ ÇAPLI İŞGALDEN VAZGEÇME ŞARTIYLA YEŞİL IŞIK YAKTI

Gazze'deki savaşta son dakika... Umman'da gizli buluşma ifşa oldu! ABD ve İran'dan dünyayı şaşırtan sürpriz

UMMAN'DA GİZLİ BULUŞMA İFŞA OLDU

Gazze'deki savaşta son dakika... Umman'da gizli buluşma ifşa oldu! ABD ve İran'dan dünyayı şaşırtan sürpriz

ABD'DEN DENİZ KORİDORU İÇİN ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ MESAJI

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.