Garajında Soğuk Savaş’tan kalma nükleer füze buldu!

Yetkililer, aldıkları telefon karşısında şaşkına döndü. Soğuk Savaş yıllarında kullanılan nükleer füze, bir adamın garajında bulunmuştu. Garajın sahibi roketi bir müzeye bağışlamak istiyordu ve silahın ölen komşusuna ait olduğunu ve bir emlak satışından alındığını anlatıyordu.

Garajında Soğuk Savaş’tan kalma nükleer füze buldu!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 03.02.2024
A+
A-

ABD polisi, bir adamın garajında bulunan eski paslı roketin atıl bir nükleer füze olduğunu açıkladı. Ohio eyaletinde bulunan bir askeri müze, aldıkları oldukça alışılmadık bağış teklifini bildirmek için Bellevue şehrinin polisini aradı. Polis derhal potansiyel bağışçının evine bomba imha ekibi gönderdi.  Polis, Elton John’un ikonik şarkısı Rocket Man’e atıfta bulunarak, “Ve bir daha buna benzer bir çağrı almamızın çok çok uzun zaman alacağını düşünüyoruz” dedi. 

İsmi açıklanmayan adam, polise roketin ölen bir komşusuna ait olduğunu ve bir emlak satışından satın alındığını söyledi.  Öte yandan yerel basına göre roket, Soğuk Savaş sırasında ABD ve Kanada tarafından kullanıldı.

ÜRETİMİ 1962 YILINDA SONA ERDİ

Garajında Soğuk Savaş'tan kalma nükleer füze buldu!

Güvenlik güçleri araştırmaları sonucunda füzeyi ‘patlama tehlikesi olmayan eser’ olarak değerlendirdi. Bir basın açıklamasında polis, cihazın “aslında bir Douglas AIR-2 Genie (önceki adı MB-1), 1,5 kt W25 nükleer savaş başlığını taşımak üzere tasarlanmış, güdümsüz bir roket” olduğunu söyledi. Genie roketinin ilk ve tek canlı ateşlenmesi 1957 yılında gerçekleşti ve üretimi 1962 yılında sona erdi.

Ancak herhangi bir savaş başlığı takılı değildi, bu da toplum için tehlike olmadığı anlamına geliyordu. Yetkililer nükleer bir savaş başlığının mevcut olabileceğinden asla şüphelenmedi, bu da Seattle’ın 16 km doğusunda kalan ve 150 bin kişinin yaşadığı şehirde toplu tahliyeye gerek olmadığı anlamına geliyordu. Bellevue Polis Departmanı sözcüsü Seth Tyler, cihazın ‘roket yakıtı için bir gaz tankı’ olduğunu söyledi ve olayın ‘hiç ciddi’ olmadığını ekledi.

Polise çağrı, Ohio eyaleti yakınlarındaki ABD Hava Kuvvetleri Ulusal Müzesi’nden geldi. Kimliğinin açıklanmasını istemeyen ve medyada çıkan haberlerden ‘aşırı derecede rahatsız’ olan adamın ‘yetkililerden bir telefon beklemediğini’ söyleyen Tyler, müzenin bağışını güvenlik güçlerine bildireceği konusunda kendisini uyarmadığını söyledi. “Ona bir göz atmamıza izin verecek kadar nezaket gösterdi ve biz de onun güvenli olduğuna karar verdik” dedi.

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.