Tayvan’da seçim sonucu belli oldu

Tüm dünyanın merakla beklediği Tayvan seçimlerinden Çin karşıtı aday Lai Ching-te zaferle çıktı. Sonuç sonrası Çin ve Tayvan arasındaki gerilimin sürmesi bekleniyor.

Tayvan’da seçim sonucu belli oldu
REKLAM ALANI
Yayınlama: 14.01.2024
A+
A-

DIŞ HABERLER SERVİSİ – Çin ile egemenlik ihtilafında olan Tayvan’ın yeni lideri oyların yüzde 40’ını alan Demokratik Kalkınma Partisi’nin(DPP) adayı 64 yaşındaki Lai Ching-te oldu. Tayvan’ın bağımsızlığını savunan Lai’ın yardımcılığını ise Hsiao Mei-chin üstlenecek. Tayvan Merkez Seçim Komisyonu tarafından açıklanan sonuçlara göre, iktidardaki Demokratik İlerleme Partisi 5 milyondan fazla oy alarak, 3,9 milyondan fazla oya sahip muhalefetteki KMT partisinin ve yaklaşık 3,1 milyon oya sahip Tayvan Halk Partisi’nin önünde yer aldı. Tayvan yerel medyasında yer alan haberlere göre, hiçbir parti 113 sandalyeli parlamentoda çoğunluğu sağlamak için gereken 57 sandalyeyi kazanamadı. Ana muhalefet partisi KMT ise 52 sandalye kazandı. Seçmen sayısının 19,6 milyon olarak açıklandığı Tayvan’da seçimlere katılım oranının yaklaşık yüzde 70 olduğu belirtilirken, ülkenin yeni lideri ve yardımcısı, 20 Mayıs’ta yemin ederek göreve başlayacak.

Tayvan’da iki dönem liderlik yapan Tsai Ying-wen, Tayvan kanunları gereği 3’üncü kez aday olamadı. Lai Ching-te ise eski lider Tsai Ying-wen’in bir dönem yardımcılığını yapmıştı. Tayvan’ın ayrı kimliğini savunan ve Çin’in egemenlik iddialarını reddeden Lai’nin Demokratik İlerleme Partisi, Tayvan’ın mevcut seçim sisteminde benzeri görülmemiş bir şekilde üçüncü dönem için yarışıyordu ve bunu başardı.

‘Ulusal savunma’ dedi

Tayvan’ın yeni lideri seçilen Lai, kesinleşen zaferinin ardından düzenlediği basın toplantısında, kendisine oy veren vermeyen herkese teşekkür etti. Tayvan’ın ulusal savunma ve ekonomisini güçlendirmek için çalışacağını belirten Lai, Çin ile Tayvan arasında yaşanan sürtüşmeye atıfta bulunarak Tayvan boğazındaki statükonun korunacağını ifade etti. Müttefiklerle işbirliğine devam edeceklerini söyleyen Lai, yeni kurulacak olan hükümette görev alacak kişileri parti ayırt etmeden seçeceklerini ve yeteneklerine göre görev vereceklerini vurguladı.

Çin: Seçim sonucu birleşmenin önüne geçemez

Seçim öncesinde Çin, Lai’yi defalarca ‘tehlikeli bir ayrılıkçı’ olarak suçlamıştı ve yaptığı görüşme çağrılarını reddetmişti. Tayvan seçimlerinden önce Pekin tarafı Çin’e daha yakın olan KMT partisinin adayı Hou You-yi’yi destekliyordu. Geçtiğimiz perşembe günü Çin’in Tayvan İşleri Ofisi Lai’yi, “Boğazlar arasında yeni çatışma getirecek inatçı bir Tayvan bağımsızlık çalışanı” olarak nitelendirmişti. Çin bu seçimi ‘savaş ve barış arasında bir seçim’ olarak tanımlamıştı. Dolayısıyla sonuç, iki taraf arasında gerilimin sürmesi anlamına geliyor.

Seçim sonrası Çin’den yapılan açıklamada, ‘sonuçların Çin ile Tayvan’ın durdurulamaz birleşmesinin önüne geçemeyeceği’ ifade edildi. Çin Tayvan’la ilgili duruşlarının değişmeyeceğini duyurdu.

 

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.