Gazze’deki savaşta son dakika… Ses kaydı sızdı, İsrail karıştı!

Birleşmiş Milletler’de 99. maddenin devreye sokulmasına İsrail ateş püskürdü, Wall Street Journal ABD’nin İsrail’e tanıdığı süreyi yazdı. CNN International ise, Hamas’ın serbest bıraktığı rehinelerle Netanyahu arasındaki görüşmeyi dünyaya duyurdu.

Gazze’deki savaşta son dakika… Ses kaydı sızdı, İsrail karıştı!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 07.12.2023
A+
A-

Bir haftalık geçici ateşkes dahil altmış ikinci gününe giren Gazze’deki savaşta gözler güneyin en büyük şehri Han Yunus’ta. Bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

Gazze'deki savaşta son dakika... Ses kaydı sızdı, İsrail karıştı!

CANLI AKTARIYORUZ

10:1007 Aralık 2023İSRAİL İKİ ASKER DAHA KAYBETTİ

Gazze’yi 31 Ekim tarihinden itibaren karadan işgale başlayan İsrail, iki askerinin daha öldürüldüğünü açıkladı.

Askerlerin biri Çarşamba günü gerçekleşen çatışmalarda öldü. Ölen diğer askerin ise Salı günü yaralandığı kaydedildi.

Ölen askerlerin ikisi de 22 yaşında.

İsrail’in beş haftayı dolduran kara işgalinde kaybettiği asker sayısı 88.

Gazze'deki savaşta son dakika... Ses kaydı sızdı, İsrail karıştı!
09:2307 Aralık 2023BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜVENLİK KONSEYİ'NDE ATEŞKES KARARI HAZIRLANIYOR

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Çarşamba günü 99. maddeyi devreye sokmasıyla harekete geçen Arap ülkeleri, BM Güvenlik Konseyi’nde yeni bir ateşkes taslağı hazırlıyor.

Guterres, Gazze’de kamu düzeninin çökmekte olduğu uyarısında bulunarak BM Şartı’nın 99. maddesini devreye soktu. 99. madde, “Genel Sekreter, kendi görüşüne göre uluslararası barış ve güvenliğin korunmasını tehdit edebilecek herhangi bir konuyu Güvenlik Konseyi’nin dikkatine sunabilir” hükmünü içeriyor.

2017’de göreve gelen Guterres ayrıca Güvenlik Konseyi üyelerini ‘insani bir felaketi önlemek için baskı yapmaya’ çağırdı.

99. madde onlarca yıldır uygulanmıyordu ve Genel Sekreterin sözcüsü Stephane Dujarric maddenin devreye sokulmasını ‘çok çarpıcı’ olarak nitelendirdi.

BM Genel Sekreteri Guterres’in 99. madde adımına beklendiği gibi İsrail ateş püskürüyor. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, bombardımanın önüne geçmeyen çalışan BM yöneticisinin ‘dünya barışı için bir tehlike’ olduğunu savundu.

Arap ülkeleri ise 99. madde devreye girer girmez Güvenlik Konseyi’ne acil bir insani ateşkes çağrısında bulundu. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Arap ülkelerinin BM Güvenlik Konseyi kararına hassas ayar yaptığını bildirdi.

Hazırlanan karar taslağı Arap ülkelerinin yanı sıra İslam İşbirliği Teşkilatı’nın da desteğine sahip.

Halihazırda 15 Güvenlik Konseyi üyesinden biri olan Birleşik Arap Emirlikleri, tüm ülkeleri BM Genel Sekreterini desteklemeye çağırdı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde veto hakkına sahip ABD, İsrail’in ana müttefiki ve ateşkesi desteklemiyor.

Gazze'deki savaşta son dakika... Ses kaydı sızdı, İsrail karıştı!
08:3307 Aralık 2023GİZLİ SES KAYDINDA HELİKOPTER DETAYI

Gazze'deki savaşta son dakika... Ses kaydı sızdı, İsrail karıştı!

Bir haftalık geçici ateşkeste Hamas’ın serbest bırakıtğı rehineler ile İsrail Başbakanı Netanyahu arasındaki görüşmelerin ses kaydı sızdırıldı. Söz konusu kayıtlar İsrail hükümetine yönelik öfkeyi ve Hamas’a karşı olan korkuyu gözler önüne serdi.

Amerikan CNN International tarafından haberleştirilen ses kayıtlarında, çocuklarıyla birlikte serbest bırakılan ancak kocasının hala Hamas’ın elinde olduğunu belirten bir kadının sözleri var. Kadın, “Tünellerdeyken kimsenin bizim için bir şey yapmadığını anladım. Bombardıma nedeniyle dışarı çıktık, Gazze yolu üzerindeyken helikopter saldırısına uğradık ve yaralandık” diyor.

Açıklamalarının devamında ateşkes sırasında serbest bırakılan rehineler hakkında konuşan eski rehine, “Kimlerin bırakıldığına dair hiçbir bilginiz yok, hiçbirinizin yok. İstihbarat aldığınızı söylüyorsunuz ama hiçbir şeyi bilmiyorsunuz. İsrail’e dönmemizden üç gün önce kocam Gazze’nin daha farklı yerlerindeki tünellere götürüldü” dedi ve ekledi:

“Erkeklerin güçlü olduğunu mu düşünüyorsunuz? Kocam orada her gün kendini dövüyordu, hangi koşullarda yaşadığını artık Tanrı biliyor.”

Aynı kadın İsrail ordusunun Gazze’deki tünelleri deniz suyuyla doldurma konusuna değinerek “Kızlarım bana babalarının nerde olduğunu soruyor. Ben de onlara henüz serbest bırakılmadığını söylüyorum. Siz tam tünellerin olduğu yeri bombalıyorsunuz şimdi de buraya su basmaktan mı bahsediyorusnuz? Siyaseti rehinelerin özgürlüğünün önüne koyuyorsunuz” dedi.

Yerel basından Ynet’e yansıyan haberlerde ise Hamas’a esir düşen genç bir erkeğin annesi “Oğluma ne söyleyeceksin? Bugün onun doğum günüydü, sizler onu terk ettiniz. Hala basın toplantılarında tartışmalar yapıyorsunuz, yeter onları eve getirin” ifadelerini kullandı.

Görüşmede Başbakan Netanyahu ve savaş kabinesine yönelik öfke elle tutulur seviyedeydi. Serbest bırakılan rehinelerden biri “Tünellerde olduğumuz süre boyunca iki kez terk edilmiş hissettik” dedi ve savaş kabinesine “Neden esirlerin hayatıyla adeta bir rulet oynuyorsunuz? Onları geri getirin, onların hayatı sizin elinizde buna söz verin” değerlendirmesinde bulundu.

Ynet’in haberine göre aynı toplantıda Başbakan Netanyahu ailelere “Çalışmaya devam ediyoruz ancak herkesi nasıl tekrar geri getirebiliriz?” deyince tartışma çıktı, bazı aileler “Bu utanç verici” diyerek tepki gösterdi.

Gazze'deki savaşta son dakika... Ses kaydı sızdı, İsrail karıştı!
07:0007 Aralık 2023WSJ: İSRAİL'E BİRKAÇ HAFTA İÇİNDE BİTMESİ GEREKTİĞİ SÖYLENDİ

Gazze'deki savaşta son dakika... Ses kaydı sızdı, İsrail karıştı!

Wall Street Journal gazetesine göre, ABD İsrail’e savaşın aylar içinde değil birkaç hafta içinde bitmesi gerektiğini söyledi. Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın geçen hafta İsrail savaş kabinesiyle buluştuğunu hatırlatan WSJ, Blinken’ın Washington’ın pozisyonunun görüşmede iletildiğini yazdı.

Buna karşılık İsrailli yetkililerin herhangi bir garanti vermediğini kaydeden WSJ, haberini görüşmelere dair bilgi sahibi ABD’li kaynaklara dayandırdı.

Savaş Araştırmaları Enstitütüsü (ISW) ise, halihazırda devam eden çatışmaların merkezinin Han Yunus olduğunu bildirdi.

İsrail ordusundaki dört tümenin Gazze Şeridi’nde yüksek yoğunluklu çatışmalara girdiğini aktaran ISW, 98. Paraşütçü tümeninin Han Yunus’taki saldırılara liderlik ettiğini yazdı.

ISW’nin raporunda İsrail işgalcilere karşı Hamas’ın Kassam Tugayları, İslami Cihad’ın Kudüs Tugayları, El Fetih’e bağlı Aksa Tugayları ve bir diğer grup olan En Nasır Selahaddin Tugayları’nın tümü Han Yunus çevresindeki çatışmalara katılıyor.

Gazze'deki savaşta son dakika... Ses kaydı sızdı, İsrail karıştı!
06:4407 Aralık 2023İSRAİL'E 10 MİLYAR DOLARLIK ABD YARDIMI BLOKE EDİLDİ

Gazze'deki savaşta son dakika... Ses kaydı sızdı, İsrail karıştı!

İsrail ve Ukrayna’ya milyarlarca dolarlık yeni finansal yardım sağlayacak yasa tasarısı, ABD Senatosu’nun Cumhuriyetçi üyeleri tarafından engellendi.

Cumhuriyetçi Senatörler, başka herhangi bir dış yardım onaylanmadan önce, ABD’nin Meksika sınırındaki göçü daha sıkı kontrol etmesi için daha fazla fon sağlanması konusunda ısrar ediyorlar.

Bu, Cumhuriyetçi üyelere ek paketi onaylamaları için çağrıda bulunan Başkan Joe Biden için önemli bir yenilgiye demek.

Milyarlarca dolarlık yardım tasarısının tartışılması için 66 oya ihtiyaç vardı.

Senato’daki her Cumhuriyetçi ‘Hayır’ oyu kullandı.

Genelde Demokratlara oy veren bağımsız Senatör Bernie Sanders da ‘Hayır’ oyu verdi. Sanders, İsrail’in Filistinlilere karşı ‘mevcut insanlık dışı askeri stratejisinin’ finanse edilmesiyle ilgili endişelerini dile getirdi.

Gazze'deki savaşta son dakika... Ses kaydı sızdı, İsrail karıştı!
05:1007 Aralık 2023İSRAİL: HAMAS LİDERİ SİNVAR'IN EVİ KUŞATILDI

Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’a genişleyen kara işgalinde İsrail tankları şehrin merkezini kuşatıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinvar’ın evinin kuşatıldığını söyledi ancak herhangi bir kanıt göstermedi.

İsrail ordusu, Sinvar’ın yanı sıra Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları lideri Muhammed Dayf’ın Han Yunus’u arıyor.

Gazze'deki savaşta son dakika... Ses kaydı sızdı, İsrail karıştı!

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.