Şok görüntü! Amerikan MQ-9 Reaper’ı vuruldu, Orta Doğu karıştı

Amerikan F-15 jetlerinin kalkış yapıp Kudüs Gücü’nü vurmasını ABD’ye ait MQ-9 Reaper insansız hava aracının füzeyle düşürülmesi izledi. Dünya gece yarısı yayınlanan görüntüleri konuşuyor.

Şok görüntü! Amerikan MQ-9 Reaper’ı vuruldu, Orta Doğu karıştı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 09.11.2023
A+
A-

İsrail’in Gazze’deki savaşının otuz dördüncü gününde Orta Doğu’nun farklı ülkelerinde saldırı haberleri geldi. Bütün gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.

Şok görüntü! Amerikan MQ-9 Reaper'ı vuruldu, Orta Doğu karıştı

CANLI AKTARIYORUZ

08:2209 Kasım 2023İSRAİL ORDUSU BİR ASKERİN DAHA ÖLDÜĞÜNÜ AÇIKLADI

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ndeki işgale katılan askerlerden birinin daha öldüğünü açıkladı. Ordunun verdiği bilgiye göre, Hamas güçleriyle Çarşamba günü gerçekleşen çatışmada öldürülen asker 29 yaşındaki Eliahou Elmakayes.

Açıklamada çok sayıda askerin de yaralandığı kaydedildi.

31 Ekim tarihinde Gazze’yi işgal için kara operasyonu başlatan İsrail’in bugün itibarıyla kaybı, en az 31 asker. 260 İsrail askerinin ise yaralandığı belirtiliyor.

Şok görüntü! Amerikan MQ-9 Reaper'ı vuruldu, Orta Doğu karıştı
08:0009 Kasım 2023HİZBULLAH: SONUÇLARINI KİMSE DURDURAMAZ

Lübnan’daki Hizbullah’ın iki numaralı ismi olan Şeyh Naim Kasım, İsrail’in Gazze’de sivilleri öldürmesinin Orta Doğu’da daha geniş çaplı bir savaş riski barındırdığını, İsrail’le olası bir savaşın bedelini ödemeye hazır olduklarını söyledi.

Şeyh Naim Kasım, İsrail’in Gazze’ye saldırılarının şiddetlenmesi halinde savaşın bölgeye yayılma riski olduğunu, çatışmanın yayılması halinde bunun sonuçlarını kimsenin durduramayacağını kaydetti.

“Bu tehdit ne kadar yakın?” sorusuna Kasım, “Bu tehlike çok gerçek. İsrail’in bu şekilde kadın ve çocukları öldürmeye devam etmesinin bölgeyi tehlike altına sokmaması mümkün mü?” yanıtını verdi.

Hizbullah’ın bedel ödemeye hazır olduğunu vurgulayan Kasım, BBC muhabiri Orla Guerin’e verdiği röportajda “Asıl soru İsrail’in bedel ödemeye hazır olup olmaması?” dedi.

Şeyh Naim Kasım, Hizbullah içinde Hasan Nasrallah’tan sonra gelen isim. Nasrallah geçen hafta Cuma günü yaptığı konuşmada, İsrail’i topyekun bir savaşla tehdit etmedi.

Sonrasında Pazar günü İsrail’in Lübnan’a yönelik düzenlediği saldırıda vurulan araçta, bir kadın ve üç çocuğun öldürülmesi sonrası Hizbullah bu krizde ilk kez Grad füzesi kullandı. Bu karşı saldırıda bir İsrailli öldürüldü.

Lübnan’ın en büyük ve ciddi askeri gücü Hizbullah ile İsrail arasındaki sınır çatışmaları, Gazze’deki savaştan bir gün sonra, 8 Ekim tarihinde başladı. Çatışmalarda şu ana dek 60 Hizbullah militanı öldürüldü.

‘Tüm seçeneklerin masada’ olduğunu belirten Hizbullah, şimdilik İsrail sınırını geçip herhangi bir çatışmaya girmedi.

Hizbullah’ın 60 bin savaşçısı ve 150 bin kısa ve uzun menzilli füzesi bulunuyor.

Şok görüntü! Amerikan MQ-9 Reaper'ı vuruldu, Orta Doğu karıştı
07:4409 Kasım 202374 SANİYELİK GÖRÜNTÜ

Yemen’in batısını kontrol eden Husiler, 7 Ekim’de başlayan savaşta önce 1700 kilometre uzaklıktaki İsrail’e füzeler ateşledi. Füzelerin Kızıldeniz’de konuşlu Amerikan savaş gemisi tarafından durdurulmasını, sonraki hafta gerçekleşen saldırı izledi.

Yemen’den havalanan kamikaze drone’lar ve ateşlenen balistik füzeler, İsrail’in en güneyindeki Eilat semalarına kadar geldi. İsrail ordusu hava savunma sistemlerinin tehditleri savuşturduğunu açıklarken, İran destekli Husiler fırlattıkları füzelerin görüntülerini dünya ile paylaştı.

Şok görüntü! Amerikan MQ-9 Reaper'ı vuruldu, Orta Doğu karıştı

İsrail’e resmen savaş ilan eden Yemenli gruba karşı, Doğu Akdeniz’e askeri yığınak yapan ABD ordusu harekete geçti. Amerikan uçak gemisi USS Dwight D. Eisenhower’ın başını çektiği taarruz grubu Kızıldeniz’e kaydırıldı, ABD ordusu alışılmadık şekilde Süveyş Kanalı’nı geçen bir denizaltının fotoğrafını bile paylaştı.

Ancak ABD’nin Kızıldeniz hamlesi Husiler’i caydırmışa benzemiyor. İran destekli grup, Yemen semalarında uçan dev Amerikan insansız hava aracını düşürdüğünü açıkladı. Dahası, Husilerin resmi yayın organları ABD’ye ait MQ-9 Reaper drone’unun vurulduğu görüntüleri paylaştı.

ABD insansız hava aracının 2K12 KUB sisteminden ateşlenen bir füzeyle vurulduğu tahmin ediliyor.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın (CENTCOM), MQ-9 Reaper’ın düşürüldüğünü doğruladı. CENTCOM’a göre, söz konusu insansız hava aracı Kızıldeniz semalarında vuruldu ve uluslararası hava sahasında seyrediyordu.

Şok görüntü! Amerikan MQ-9 Reaper'ı vuruldu, Orta Doğu karıştı
05:1109 Kasım 2023ABD F-15'LERİ KUDÜS GÜCÜ'NÜ BOMBALADI

Şok görüntü! Amerikan MQ-9 Reaper'ı vuruldu, Orta Doğu karıştı

ABD savaş uçakları, Orta Doğu’yu sarsan çatışmada ikinci kez saldırı düzenledi. F-15 jetleri, Suriye’nin doğusunda İran’a ait bir tesisi bombaladı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, savaş uçaklarının gece yarısı İran Devrim Muhafızları’nın Orta Doğu’daki operasyonlarını yöneten Kudüs Gücü’ne ait silah deposunu vurduğunu duyurdu.

Amerikan ordusunun kendi tesisleri ve askerlerini korumak için gerekli önlemleri almaya hazır olduğunu kaydeden Bakan Austin, son haftalarda ABD üslerini hedef alan saldırılara misilleme yaptıklarını söyledi.

Irak ve Suriye’deki ABD üsleri, 7 Ekim tarihinden bu yana İran destekli milisler tarafından onlarca kez hedef alındı. Söz konusu saldırılarda en az 50 Amerikan askeri yaralandı.

ABD Savunma Bakanı Austin’in açıklamasını, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın (CENTCOM) duyurusu izledi. Misilleme saldırılarının devam edeceği sinyalini veren CENTCOM, Suriye’deki saldırı duyurusundan iki saat önce İsrail’e destek için Orta Doğu semalarında devriye gezen Amerikan B-1 Lancer bombardıman jetinin fotoğraflarını da paylaştı.

Yerel kaynaklar, Suriye’nin doğusundaki Deyrizor yakınlarında gerçekleşen ABD hava saldırısında çok sayıda İran milisinin öldüğü bilgisini verdi.

Amerikan jetlerinin bombardımanının ardından ise Deyrizor’daki El Omar petrol sahasında bulunan ABD üssüne roketler ateşlendi.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon açıklamasında, hava saldırısının yerine dair bir bilgi paylaşılmadı.

Şok görüntü! Amerikan MQ-9 Reaper'ı vuruldu, Orta Doğu karıştı

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.