Trump’ın eseri…

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy’nin, kendi partisinden üyelerin oylarıyla koltuğunu kaybetmesi ülke tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçti.

Trump’ın eseri…
REKLAM ALANI
Yayınlama: 05.10.2023
A+
A-

8 Cumhuriyetçi, McCarthy’nin görevden alınmasına destek vererek ‘Evet’ oyu kullanmıştı. Meclisteki üyelik görevini sürdürecek olan McCarthy’nin yerine Temsilciler Meclisi Başkanlığı görevine geçici olarak Cumhuriyetçi temsilci Patrick McHenry atandı. 

ABD Temsilciler Meclisi’nde başkanın görevden alınmasına yönelik son oylama 1910’da yapılmıştı. McCarthy’yi Temsilciler Meclisi Başkanlığı koltuğundan eden son oylamaysa, McCarthy’nin siyasi zayıflığının ve Cumhuriyetçiler arasındaki görüş ayrılıklarının göstergesi olarak yorumlandı. 

Parti iyice sağa kaydı 

Nitekim Amerikan basınında yer alan haberlerde, McCarthy’nin, eski ABD başkanı Donald Trump’ın Cumhuriyetçi Parti’de gerçekleştirdiği politika değişikliğinin son kurbanı olduğu ifade edildi. Cumhuriyetçi Parti’de Trump’ın başını çektiği yeni ve radikal sağcı politika, son dönemde gittikçe güç kazanmaya başlarken, partinin daha merkezci ve ılımlı isimleri saf dışı ediliyor. Matt Gaetz, Cumhuriyetçiler içindeki aşırı sağcı grup ile McCarthy arasındaki siyasi gerginlik nedeniyle, geçtiğimiz Ocak ayında McCarthy’nin Temsilciler Meclisi Başkanı olmasına karşı çıkmıştı. McCarthy, Gaetz ve beraberindeki grubu ikna etmek için bazı tavizler vermek zorunda kalmıştı. 

Bu tavizlerden birinin, görevden almaya yönelik oylama için bir temsilcinin önergesinin yeterli olması da yer almıştı. Gaetz de tam olarak bunu yaptı ve McCarthy hükümetin kapanmaması için bütçeye onay vermesi sonrası koltuğunu kaybetti. 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.