‘Menendez’in yokluğu değerlendirilmeli!’

Türkiye karşıtı politika izleyen ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez’in yolsuzlukla suçlanmasının ardından görevini bırakmasıyla Ankara’ya F-16 satışının önünün açıldığına ilişkin yorumlar yapılırken, düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi (Atlantic Council) de dikkat çekici bir analize imza attı.

‘Menendez’in yokluğu değerlendirilmeli!’
REKLAM ALANI
Yayınlama: 04.10.2023
A+
A-

 ABD merkezli Atlantik Konseyi, analizde, F-16 anlaşmasının ABD-Türkiye ilişkileri açısından stratejik önem taşıdığına, Menendez’in Senato’daki varlığının azalmasıyla Ankara ilişkilerinde ivme kazanılabileceğine dikkat çekti.  

Washington’ın Ankara’ya F-16 satışı ile Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasının bağlantılı olduğu vurgulanan yazıda, en büyük riskin “Türkiye ile Kongre’nin söz konusu konularda karşılıklı eylem beklemesiyle bir açmaza dönüşmesi” olduğu belirtildi. Analizde, “Menendez skandalı potansiyel değişim anlamına geliyor çünkü Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olarak yabancı ülkelere silah satışları konusunda etkili veto hakkına sahipti ve F-16’ların Türkiye’ye satışına karşı olduğunu dile getiriyordu” ifadelerine yer verildi. 

Bu durumun “değerlendirilmesi” gerektiği belirtilen yazıda, “Zaman tükeniyor” denildi. Yazıda, Biden yönetimine çağrıda bulunulurken, “Türkiye F-16’ları güvence altına alamaz ve jetlerini başka yerden temin etmeye çalışırsa, ABD ve Türkiye savunma bağlarında bir nesil veya daha uzun sürebilecek daha geniş kopmayla karşı karşıya kalınabileceği” uyarısı yapıldı. 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.