Telegraph yazdı! İsrail Lübnan’ı yok edecek

İsrail-Hamas arasındaki savaş devam ederken ülkenin kuzeyinde Hizbullah tehlikesi patlak verdi. İsrail tarafı ise olası bir ikinci cephenin açılması konusunda iddialı söylemlerde bulundu.

Telegraph yazdı! İsrail Lübnan’ı yok edecek
REKLAM ALANI
Yayınlama: 16.10.2023
A+
A-

7 Ekim’den beri devam eden İsrail-Hamas savaşında her an ikinci bir cephe daha açılabilir. İsrail ordusu güneydeki çatışmalara odaklanmışken, İran destekli Hizbullah bir haftadır kuzeyde irili ufaklı saldırılara başvuruyor. Henüz Hamas’ın saldırdığı ilk gün bile İsrail’e ait karakolu hedef Hizbullah’a karşı İsrail, dün 4 kilometrelik bir tampon bölge oluşturma kararı aldı.

SINIRDA TAHLİYE

İsrail ordusu, Lübnan sınırı yakınlarındaki 28 yerleşke ve kasabada yaşayanların tahliye edileceğini duyurdu. Lübnan’da konuşlu Hizbullah ile İsrail arasında 8 Ekim Pazar gününden bu yana çatışmalar var. Hizbullah milisleri çok sayıda füze ateşledi, İsrail savaş uçakları ve toplarla misillemede bulundu. Haaretz gazetesi, tahliye edilecek yerleşke ve kasabaların Lübnan sınırına 2 kilometre mesafede olduğunu bildirdi. Ordu tarafından gerçekleştirilecek tahliye operasyonunda söz konusu yerleşkelerde yaşayanlar otellere ve misafirhanelere götürülecek. Haaretz, masrafların İsrail hükümeti tarafından karşılanacağını yazdı.

Telegraph yazdı! İsrail Lübnan'ı yok edecek

‘LÜBNAN’I YOK EDERİZ’

İsrail’e yönelik ciddi bir saldırının ikinci bir cephe açma ihtimali birçok uzmanı korkutuyor. Öyle ki gerilimin yükselmesi durumunda ABD ve Çin gibi süper güçlerin bile karşı karşıya gelmesi mümkün. Analistler ABD’nin Orta Doğu’da bir çatışmaya dahil olması durumunda Pekin’in Tayvan’ı abluka alma ihtimalinin olduğunu söylüyor.

İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, İran destekli grubu ikinci bir cephede savaş başlatmaması konusunda uyardı ve eğer başlarsa ‘Lübnan’ı yok edeceğiz’ ifadeleriyle tehdit etti. Batılı ülkeler çatışmanın herhangi bir şekilde tırmanmaması konusunda uyarıda bulundu, ABD ise bölgeye ikinci bir uçak gemisi daha getirdi.

Telegraph yazdı! İsrail Lübnan'ı yok edecek

ABD VE İRAN KARŞI KARŞIYA

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD’nin “İsrail’in kuzey sınırında gerçek bir çatışma riski” gördüğünü ve İran’ı diplomatik arka kanallar aracılığıyla müdahale etmemesi konusunda uyardığını söyledi. Onlarca yıldır sağladığı finansmanla Hizbullah’ı büyüten İran, İsrail’in Gazze’ye yapacağı bir kara harekatının bölgesel savaşı büyüteceğini bildirdi. İran Dışişleri Bakanı böyle bir harekata ‘Tahran’ın seyirci kalmayacağını’ ifade etti ve ABD’ye de ağır kayıplar verdirileceğini öne sürdü.

GAZZE’DE CAN KAYBI 2 BİN 750

İsrail’in ağır bombardımanı altındaki Gazze’de can kaybı 2 bin 750’ye çıktı. Filistinli yetkililerin verdiği bilgiye göre, savaşta yaralananların sayısı ise 9 bin 700.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.