Son dakika… Savaş yayılıyor! İsrail üçüncü ülke ile ilk kez çatışmaya girdi

İsrail jetleri Gazze’yi gece boyunca bombardımana tuttu, sabah olduğunda birçok noktadan siyah dumanlar yükseliyordu. İsrail Lübnan’daki Hizbullah militanlarıyla üçüncü gününe giren çatışmalarda bir yarbayın öldüğünü doğruladı. Doğu sınırındaki patlama sesleri ise, üçüncü bir ülkeyle ilk temas niteliği taşıyor.

Son dakika… Savaş yayılıyor! İsrail üçüncü ülke ile ilk kez çatışmaya girdi
REKLAM ALANI
Yayınlama: 11.10.2023
A+
A-

Hamas-İsrail savaşında beşinci günün sabahına girildi, hava saldırılarının hedefinde olan Gazze gece boyunca uyumadı. Gazze’ye tam taarruza geçeceğini duyuran İsrail’e ait savaş uçakları bölgeyi bombardımana tutuyor. İsrail ayrıca Lübnan’ın ardından bir ülke ile daha çatışmaya girdi. Dünyanın kilitlendiği Orta Doğu’daki tüm gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.

Son dakika... Savaş yayılıyor! İsrail üçüncü ülke ile ilk kez çatışmaya girdi

CANLI AKTARIYORUZ

08:3911 Ekim 2023BM: İSRAİL HAVA SALDIRILARI SONUCU 260 BİNİ AŞKIN GAZZELİ YERİNDEN EDİLDİ

Son dakika... Savaş yayılıyor! İsrail üçüncü ülke ile ilk kez çatışmaya girdi

Birleşmiş Miletler (BM), İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ni bombalamaya devam etmesi nedeniyle 260 binden fazla insanın evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını açıkladı.

Salı gecesi yapılan bir güncellemede bunun, ‘Çatışmaların şiddetlendiği ve 50 gün boyunca devam ettiği 2014 yılından bu yana yerinden edilen en yüksek insan sayısını’ temsil ettiği belirtildi. Sayının daha da artması bekleniyor.

Çoğu insanın okullara sığındığı bildiriliyor.

Gazze Şeridi yaklaşık 2,3 milyon insana ev sahipliği yapıyor ve dünyadaki en yüksek nüfus yoğunluğundan birine sahip.

BM, son günlerdeki hava saldırılarının 1000’den fazla konutu yok ettiğini söyledi.

Kuruluş, İsrail’in tam abluka uyguladığı Gazze’de temel ihtiyaçların karşılanmasının ‘giderek daha zorlayıcı’ hale geldiğini de sözlerine ekledi.

06:4811 Ekim 2023İSRAİL'DE ÖLÜ SAYISI 1200

İsrail’in kamu yayıncısı Kan, ölü sayısının 1200’e yükseldiğini açıkladı. Haberde ölenlerin çoğunlukla siviller olduğu belirtildi.

05:0711 Ekim 2023'YENİDEN SABAH OLDUĞUNU GÖRMEK MUHTEŞEMDİ'

Son dakika... Savaş yayılıyor! İsrail üçüncü ülke ile ilk kez çatışmaya girdi

Gece boyunca devam eden hava saldırıları, Oxfam’ın Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ülke İlişkileri Bölümü’nde görevli Najla Shawa ve çocuklarını Gazze kentindeki evlerinden kaçmak zorunda bıraktı.

BBC’ye, başlangıçta güvenli bir bölgede olduğu izlenimine kapıldığını söylüyor. “İnsanlar bize sığındı” diye ekliyor.

Shawa kısa süreliğine uyuyakaldığını ancak hemen sonra bölgeyi terk edenlerin ve evinin karşısındaki binanın bombalanacağını söyleyenlerin çığlıklarına uyandığını söyledi.

Hepsi farklı ailelerden 18 kişiyle birlikte bir restorana gittiler ve orada sabaha kadar birlikte kaldılar.

Shawa, evine döndüğünde karşıdaki binanın yerle bir olduğunu ve kendi evinin camlarının kırıldığını gördüğünü aktardı.

Çocuklarını panik içinde uyandırmanın ‘korkunç’ olduğunu kaydetti:

“Bu anları hayatım boyunca unutacağımı sanmıyorum. Yeniden sabah olduğunu görmek muhteşemdi.”

08:3611 Ekim 2023YARBAY ÖLDÜ, ÜÇÜNCÜ ÜLKEDEN İLK ATEŞ

Hamas’ın açtığı güney cephesinin ardından kuzeydeki Lübnan’da konuşlu Hizbullah örgütü devreye girdi. İsrail ve Lübnan’dan açılan karşılıklı ateşler Pazartesi gününden bu yana dinmiş değil. Tel Aviv yönetimi Pazartesi günü İsrail’e sızmaya çalışan Hizbullah militanlarıyla çatışmaya girildiğini ve birçoğunun öldürüldüğünü açıkladı. İsrail ayrıca çatışmalarda bir yarbay ve üç askerinin öldürüldüğünü de doğruladı.

Savaşın tüm Orta Doğu’ya yayılmasından endişe edilirken, İsrail işgali altındaki Suriye toprağı Golan Tepeleri’nde de patlama sesleri duyuldu. İsrail ordusu, 1967’den bu yana işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri’ne saldırı düzenlenmesinin ardından topçu ateşiyle karşılık verdiğini açıkladı.Son dakika... Savaş yayılıyor! İsrail üçüncü ülke ile ilk kez çatışmaya girdi

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “Askerler, saldırının Suriye’deki merkezine doğru top ve havan mermileriyle karşılık veriyor” denildi. Ordu, Suriye’den İsrail topraklarına çok sayıda mühimmat fırlatıldığını belirtti.

Bir ordu sözcüsü Fransız Haber Ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada bunun havan topu atışı gibi göründüğünü söyledi.

Bu, Hamas’ın abluka altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail topraklarına eşi benzeri görülmemiş bir saldırı gerçekleştirdiği Cumartesi gününden bu yana İsrail ile Suriye arasındaki ilk çatışma oldu.

İsrail işgal ettiği stratejik Golan Tepeleri’ni 1981’de ilhak ettiğini açıkladı ancak bu adım uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler tarafından tanınmıyor.

04:1811 Ekim 2023KANADA VATANDAŞLARINI İSRAİL'DEN TAHLİYE EDECEK

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, Kanada Silahlı Kuvvetleri’nin yardımıyla ülke vatandaşlarını uçakla Tel Aviv’den tahliye etmeyi planladıklarını açıkladı.

Bakan Joly yaptığı açıklamada, tahliyelerin Kanada vatandaşları, eşleri ve çocukları ile Kanada’da kalıcı oturum sahipleri, eşleri ve çocukları için olacağını söyledi. Joly, “Tel Aviv’deki havaalanına ulaşamayanlar için de ek seçenekler üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Kanada hükümeti, İsrail’de 3 bin 200’den fazla Kanadalının, Gazze ve Batı Şeria’da ise yaklaşık 500 Kanadalının kayıt yaptırdığını söyledi.

Saldırılarda iki Kanadalının öldüğü, iki Kanadalının da kayıp olduğu bildirildi.

ABD, Amerikalıları tahliye edip etmeyeceğini henüz açıklamadı. Avustralya basını da hükümetin vatandaşlarını uçakla tahliye etmek için hazırlık yaptığı iddialarına yer verdi.

03:5111 Ekim 2023ABD SİLAHLARI İSRAİL'DE

Son dakika... Savaş yayılıyor! İsrail üçüncü ülke ile ilk kez çatışmaya girdi

İsrailli yetkililere göre, ABD askeri teçhizatını taşıyan ilk uçak İsrail’in güneyindeki Nevatim Hava Üssü’ne ulaştı.

İsrail ordusu sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Ordularımız arasındaki işbirliği, savaş zamanlarında bölgesel güvenlik ve istikrarın sağlanmasının önemli bir parçası” dedi.

ABD’ye ait USS Gerald R Ford uçak gemisi de Doğu Akdeniz’e ulaştı.

08:3011 Ekim 2023AŞKELON'DA 'SIĞINAKLARA GİDİN' EMRİ

Son dakika... Savaş yayılıyor! İsrail üçüncü ülke ile ilk kez çatışmaya girdi

İsrail’in güneyindeki şehirden bildiren BBC muhabiri Alice Cuddy, Hamas’ın silahlı unsurlarının Gazze’den geçtiğine dair haberler üzerine akşam saatlerinde yetkililerin sığınaklara gitmelerini söylediğini bildirdi.

İsrail ordusu daha sonra, hava kuvvetleriyle desteklenen askerlerinin Aşkelon sanayi bölgesinde çatışmaya girdiğini belirten bir açıklama yaptı.

Hamas’ın yerel saatle 17:00’ye kadar İsrail vatandaşlarını bölgeyi terk etmeleri konusunda uyarmasının ardından Salı günü akşam saatlerinde Aşkelon’a çok sayıda roket fırlatıldı.

01:2711 Ekim 2023BLINKEN BUGÜN İSRAİL'E DOĞRU YOLA ÇIKIYOR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çarşamba günü Washington’ın İsrail’le dayanışmasını göstermek için Tel Aviv’e gidiyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, Blinken’ın İsrail’in yanı sıra bir başka Amerikan müttefiki olan Ürdün’ü de ziyaret edeceğini doğruladı.

Açıklamaya göre Blinken İsrail’de üst düzey yetkililerle görüşecek ve ‘ABD’nin İsrail hükümeti ve halkıyla dayanışmasını yeniden vurgulayacak.’

Açıklamada, “Ayrıca İsrail’in güvenliğini artıracak tedbirleri gündeme getirecek ve ABD’nin İsrail’in kendisini savunma hakkına sarsılmaz desteğinin altını çizecek” ifadeleri kullanıldı.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.