Son dakika: Gümüşhane ve Erzincan’da peş peşe depremler! AFAD detayları paylaştı…

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde AFAD verilerine göre 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Gümüşhane’nin yanı sıra çevre il ve ilçelerden de hissedilen depremde ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Öte yandan dakikalar sonra Erzincan’da da 3.7 büyüklüğünde deprem oldu. Kelkit’te dün gece saatlerinde de 4.3 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. CNN TÜRK Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy canlı yayında bölgede meydana gelen depremleri değerlendirdi. İşte detaylar…

Son dakika: Gümüşhane ve Erzincan’da peş peşe depremler! AFAD detayları paylaştı…
REKLAM ALANI
Yayınlama: 19.12.2023
A+
A-

Afet ve Acil Yönetim Başkanlığı (AFAD) verilerine göre saat 23.23’te merkez üssü Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde Riçhter ölçeğine göre 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Zeminden 15.68 kilometre derinlikte meydana gelen deprem, Gümüşhane’nin yanı sıra Giresun, Bayburt ve Trabzon’dan da hissedildi. İlk belirlemelere göre depremde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. AFAD ve ilgili kurum görevlileri saha çalışması başlattı.

Öte yandan Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde saat 01.15’te 4.3 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti

DAKİKALAR SONRA ERZİNCAN SALLANDI

Gümüşhane’de meydana gelen 4.1 büyüklüğünde depremden dakikalar sonra Erzincan’da da 3.7 büyüklüğünde deprem oldu. Depremin saati 23.28 olarak belirtilirken derinliği 7 km olarak kaydedildi.

‘YEDİSU FAYI VAR, ORASI TEHLİKELİ’

CNN TÜRK Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy şu ifadeleri kullandı:  Bu depremlerin bütününe bakıyorum Kuzey Anadolu fayına düşmüyor. Gümüşhane deniyor ama Erzincan’a yakın bir yer. Erzincan’ın içinde 6.8 büyüklüğünde 1992’de 13 Mart’ta bir deprem olmuştu. Dolayısıyla Üzümlüyle Erzincan Merkez arasında bir deprem beklemiyorum doğrusu. Orada olur ama şöyle; küçük depremler olabilir ama büyük depremler ancak Erzincan’ın kuzey batısındaki Kuzey Anadolu fayının uçlarında olabilir ya da biraz daha doğuya doğru olan kısımda da olabilir. Yedisu fayı deniyor biliyorsunuz. Bingöl Karlıova’ya giden yer üzerinde Yedisu fayı var, orası tehlikeli biraz. Bu deprem olan iki tane 4.1’in olduğu yere baktığımda aslında çok korkulacak bir şey gözükmüyor. Buradaki faylar tarihi faylar ve tam Kuzey Anadolu fayının üzerinde değil.

Kuzey Anadolu fayının yanında tarihi kollar var, onların üzerine geliyor şu an gördüğüm kadarıyla. Kuzey Anadolu fayı çok canlı bir fay. Çevresinde böyle depremler meydana gelebilir. Kandilli 5 kilometre derinlikte açıkladı. 5 kilometre derinlikte olması da onun daha çok hissedilir olmasını sağlıyor. Zemin ve yapı faktörünü de eklediğimizde sanıyorum bölgedeki vatandaşlar bunu çok hassas bir şekilde hissetmişlerdir. Bu depremlerden sonra doğrusu tam Kuzey Anadolu fayının üzerinde olmadığı için ikincil faylar üzerinde olduğu için büyük bir şey beklemiyorum.

‘ANAKOL ÜZERİNDE OLURSA BUNLAR ÖNCÜ DEPREM Mİ DİYE İKİNCİ BİR SORUYU SORABİLİRİZ’

Erzincan’ın tam içinde de büyük bir deprem beklemiyorum doğrusu. Ya doğuda olabilir ya da batıya doğru kısmında olabilir Erzincan hariç. Bu depremler günlük aktivitesi olarak değerlendirebileceğimiz normal deprem aslında. Elbette 4’ü bulduğu zaman biraz da sığ olduğu zaman yapılarda ki korku kaybı bundan kaynaklanıyor. Bundan sonraki artçı depremlerin nereye geleceği önemli tabi. Eğer anakol üzerinde olursa bunlar öncü deprem mi diye ikinci bir soruyu sorabiliriz.

#DEPREM
Büyüklük:4.1 (Mw)
Yer:Kelkit (Gümüşhane)
Tarih:2023-12-18
Saat:23:23:13 TSİ
Enlem:39.92667 N
Boylam:39.32611 E
Derinlik:15.68 km
Detay:https://t.co/ph098qgdlp@afadbaskanlik @trthaber @anadoluajansi

— AFAD Deprem (@DepremDairesi) December 18, 2023

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.