Son dakika… ABD’nin korkusu! ‘Uçak gemisinin Hamas’la ilgisi yok’

İsrail’in Gazze’yi hedef alan bir kara operasyonuna girişmesi nasıl sonuç verir? İsrail’e destek için Doğu Akdeniz’e dünyanın en büyük uçak gemisini gönderen ABD’nin asıl endişesi ise bambaşka.

Son dakika… ABD’nin korkusu! ‘Uçak gemisinin Hamas’la ilgisi yok’
REKLAM ALANI
Yayınlama: 10.10.2023
A+
A-

İsrail ve Hamas arasındaki savaş dördüncü gününe girdi, Gazze Şeridi karanlık bir geceyi geride bıraktı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Gazze’deki hava saldırılarının daha başlangıç olduğunu söyledi, Hamas ise vurulacak her ev için bir rehineyi kameralar önünde infaz edeceğini duyurdu. Uluslararası aktörlerin rolünün giderek arttığı kaosta tüm gelişmeleri canlı blogla aktarıyoruz.

Son dakika... ABD'nin korkusu! 'Uçak gemisinin Hamas'la ilgisi yok'

CANLI AKTARIYORUZ

08:5410 Ekim 2023İSRAİL: FİLİSTİNLİLER MISIR'A GİTSİN

İsrail ordusu, gece boyunca Gazze Şeridi’nde 200 hedefe savaş uçaklarıyla hava saldırısı düzenlendiğini açıkladı. Çok sayıda jetin katıldığı saldırıların adresi, Rimal ve Han Yunus’tu. İsrail ordusunun açıklamasına göre, Hamas’ın komuta ve kontrol merkezinin yanı sıra silah depolandığı ileri sürülen bir cami hedef alındı.

İsrail ordusu ayrıca, Gazze’deki Filistinlilere Mısır’a gitmeleri tavsiyesinde bulundu. Ordu sözcüsü Richard Hecht, “Dışarı çıkabilen herkese, çıkmalarını öneriyorum” dedi.

08:1110 Ekim 2023'KARA OPERASYONU SİHİRLİ BİR DEĞNEK DEĞİL'

BBC Güvenlik Muhabiri Frank Gardner, özellikle Pazartesi gününden itibaren emareleri ortaya çıkmaya başlayan İsrail’in Gazze’yi hedef alan muhtemel bir kara operasyonunun ‘sihirli bir değnek’ olmadığını kaydediyor. Gardner’a göre, bazı çevreler İsrail’in Gazze’yi tam ölçekli işgal etmesiyle Hamas tehdididin bütünüyle ortadan kaldırılabileceği yönünde bir varsayım içerisinde.

Önceki işgalleri hatırlatan Frank Gardner, şu ifadeleri kullanıyor:

“Tarih, söz konusu adımla bazılarının umut ettiği sihirli çözümün pek mümkün olmadığını ortaya koyuyor. İsrail, 2014’te Gazze’yi işgal ettiğinde 2 bini aşkın Filistinli öldürüldü ve her cenaze töreni daha da radikalleşen genç erkekleri çoğalttı. Dokuz yıl önceki işgalden bu yana Hamas sınıra roket atmayı sürdürüyor.

Son dakika... ABD'nin korkusu! 'Uçak gemisinin Hamas'la ilgisi yok'

Hamas’ın silahlı kanadının (İzzeddin El Kassam Tugayları) yaklaşık 30 bin savaşçıdan oluştuğu tahmin ediliyor, savaşçıların çoğu Filistin topraklarını savunma kararlılığında aşırı tutkulu. Onlar, Gazze’nin tünellerini, mahzenlerini, sığınaklarını ve arka sokaklarını işgalcilerden daha iyi biliyor. Bu kadar yoğun bir nüfusa ev sahipliği yapan bölgede, pusuya karşı yüksek oranda savunmasız olan tanklara yer yok. Bütünüyle askeri açıdan bakıldığında, karadan yapılacak bir saldırı Hamas komutanlarının çoğunu ortadan kaldırarak kısa vadeli bir başarıyla sonuçlanabilir. Ancak kalıcı bir barış anlaşması ortada yokken, Hamas kendini yeniden canlandıracaktır, yeni neslin öfkeli ve radikalleşmiş gençlerini silah altına alarak.”

07:3010 Ekim 2023ABD'NİN KORKUSU

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, dünyanın en büyük uçak gemisi USS Gerald R Ford’un başını çektiği filonun Doğu Akdeniz’e doğru hareket ettiğini duyurdu. BBC muhabiri Barbara Plett Usher, Washington’ın halihazırda İsrail’e cephane ve askeri teçhizat gönderdiğini, uçak gemisinin yola çıkmasının ise bir güç gösterisi olduğunu belirtiyor.

USS Gerald R Ford’un liderlik ettiği filonun zaten Akdeniz’de olduğunu ve yönünü değiştirdiğini kaydeden Usher, Hamas ve İsrail arasında daha önce gerçekleşen çatışmalarda benzer bir adımın atılmadığını vurguluyor. BBC muhabirine göre, Pentagon bu kez çatışmanın yayılmasından endişe duyuyor ve uçak gemisi konuşlandırmanın Hamas’la ilgisi yok.

Usher’e konuşan üst düzey bir savunma yetkilisine göre, USS Gerald R Ford ve yanındaki savaş gemileri esas olarak herhangi bir ülke ya da militan grubun savaşa katılmasını caydırmayı hedefliyor. Bu da, Lübnan’da konuşlu Hizbullah örgütü ve arkasındaki İran anlamına geliyor.

06:2210 Ekim 2023ABBAS MOSKOVA YOLCUSU

Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas, Rusya’nın başkenti Moskova’yı ziyaret ediyor. Moskova’daki Filistin temsilcisi, Abbas’ın ziyaretine dair Kremlin’den resmi bir açıklama beklediklerini söyledi.

Hamas Gazze Şeridi’ni yönetirken, Abbas liderliğindeki yönetim İsrail işgali altındaki Batı Şeria’nın bazı bölümlerini kontrol ediyor.

05:3810 Ekim 2023MISIR VE SUUDİ ARABİSTAN'DAN TELEFON TRAFİĞİ

Mısır lideri Abdulfettah Sisi, Orta Doğu’nun bir diğer güçlü ülkesi Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’la telefonda görüştü. Kahire yönetiminden yapılan açıklamada, hem Mısır hem de Suudi Arabistan’ın çatışmalarda sağduyunun hakim olmasını bekledikleri vurgulandı.

05:0510 Ekim 2023İSKOÇYA BAŞBAKANI YUSUF'UN EŞİNİN ANNE VE BABASI GAZZE'DE MAHSUR

İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, eşinin anne ve babasının Gazze’de ‘mahsur kaldığını’ söyledi. Hamza Yusuf, İskoçya’nın Dundee kentinde yaşayan kayınvalidesi ile kayınpederinin, kayınpederinin hasta annesini görmek için Gazze’ye gittiklerini söyledi.

Yusuf, Gazze’den dışarı çıkamadıklarını ve İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın güvenli bir şekilde dönüşlerini garanti edemediğini belirtti.

Kendisinin ve eşinin, hayatta kalamayacakları korkusuyla ‘çok endişeli’ olduklarını kaydetti.

Nadia El-Nakla’nın ailesi yaklaşık bir hafta önce Gazze’ye gitti ve Hamas’ın bu hafta sonu İsrail’e sürpriz bir saldırı başlatıp yüzlerce kişiyi öldürdüğü sırada oradaydılar.

Yusuf BBC’ye Hamas’ın ‘haksız’ eylemlerini şiddetle kınadığını söyledi:

“Son 48 ve 72 saatte ne yazık ki çok sayıda masum insanın hayatını kaybettiğini görüyoruz. Masum bir İsraillinin hayatı benim için masum bir Filistinlinin hayatına eşittir.”

04:4110 Ekim 2023ABD, İSRAİL'E ASKER GÖNDERMEYİ PLANLAMIYOR

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, ABD yönetiminin İsrail’e asker gönderme niyetinde olmadığını ancak ABD’nin bölgedeki çıkarlarını koruyacağını söyledi.

İsrail’den güvenlikle ilgili daha fazla talep gelmesinin beklenildiğini ve ABD’nin talepleri mümkün olan en kısa sürede yerine getirmeye çalışacağını söyledi.

Kirby ayrıca, İran’ın Hamas’ın operasyonuna olası dahli konusunda, “bir dereceye kadar iştiraki olduğuna dair hiçbir şüphe olmadığını” ancak ABD’nin, İran’ın doğrudan müdahil olduğuna dair kesin ve somut bir kanıt görmediğini söyledi.

Wall Street Journal gazetesinde yer alan bir haberde, Hamas’ın sürpriz saldırıya hazırlanmasında İran’ın rol oynadığı iddia edilmişti.

03:2510 Ekim 2023BÜYÜK SORU İŞARETİ

BBC’den Sebastian Usher’in analizi: “Hamas’ın elindeki rehineler meselesi İsrail’de anlaşılır bir şekilde oldukça duygusal; özellikle de grubun silahlı kanadı, İsrail ordusunun sivilleri önceden uyarmadan Gazze’ye saldırması halinde esirleri öldürmekle tehdit ettiği için.

İsrail’in bu kişilerin serbest bırakılmasını nasıl sağlayacağı büyük bir soru işareti; özel kuvvet operasyonlarıyla mı, Gazze’nin topyekün işgaliyle mi, müzakereler veya çeşitli yöntemlerin birleşimi yoluyla mı…

Uzun süredir Gazze’ye hayati mali destek sağlayan ve aynı zamanda Hamas liderlerinin bir kısmına ev sahipliği yapan Körfez ülkesi Katar’ın yetkilileri gazetecilere, rehinelerin en azından bir kısmının serbest bırakılmasını güvence altına alabilecek görüşmeler başlatmaya çalıştıklarını söyledikleri haberleri geldi.

Hem İsrail hem de Hamas, olası bir esir değişimine ilişkin haberleri yalanladı.

Son üç günde yaşanan olaylar nedeniyle travma yaşayan İsrailliler, ülke uzun süredir ölü ya da diri hiçbir esirin geride bırakılmaması ilkesine bağlı olsa bile, Hamas’la herhangi bir anlaşmaya varılmasını istemeyebilir.”

02:1510 Ekim 2023AVRUPALI LİDERLERDEN HAMAS'I KINAYAN ORTAK AÇIKLAMA

İngiltere, ABD, Fransa, İtalya ve Almanya’nın liderleri az önce “Hamas’ı ve onun korkunç ‘terör’ eylemlerini açık bir şekilde kınadıklarını” dile getiren bir açıklama yayımladılar.

Ortak açıklama, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve ABD Başkanı Joe Biden arasındaki telefon görüşmesinin ardından geldi.

Açıklamada, “Hamas’ın ‘terörist’ eylemlerinin hiçbir gerekçesi ve meşruiyeti yoktur ve evrensel olarak kınanmalıdır” denildi.

“Ülkelerimiz, İsrail’in kendisini ve halkını bu tür mezalime karşı savunma çabalarına destek verecektir” denilen açıklama şöyle devam etti:

“Şu an, İsrail’e düşman olan herhangi bir tarafın bu saldırıları avantaj elde etmek için istismar edebileceği bir an değil.

Hepimiz Filistin halkının meşru taleplerini tanıyoruz ve hem İsrailliler hem de Filistinliler için eşit derecede adalet ve özgürlük seviyesini destekliyoruz.

Fakat yanılmayın: Hamas bu arzuları temsil etmiyor ve Filistin halkına daha fazla terör ve kan dökülmesinden başka hiçbir şey sunmuyor.”

01:4210 Ekim 2023 REFAH SINIR KAPISI KISMEN KAPANDI

Mısırlı güvenlik kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah sınır kapısı İsrail’in yakınlarda gerçekleştirdiği bir saldırının ardından kısmen kapatıldı.

Refah, İsrail’in sınır kapılarını kapatmasının ardından Gazze sakinlerinin giriş çıkış yapabildiği tek geçiş noktası. Geçişler daha sonra sadece insani durumlar için yeniden açıldı.

Mısır ve İsrail tarafından uygulanan abluka, Gazze’de mal ve insan dolaşımına uzun süredir ciddi kısıtlamalar getiriyor.

Kızılay, Hamas’ın Cumartesi günü İsrail’e saldırmasından bu yana Refah sınır kapısı üzerinden Gazze’ye bir miktar tıbbi yardım ulaştırdı.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.