Orta Doğu alev alev! Mısır’a roket, ABD jetleri Suriye-Irak sınırını vurdu

Mısır’ın Kızıldeniz kıyısındaki tatil şehri Taba’ya düşen roket çok sayıda insanın yaralanmasına yol açtı, ABD’ye ait savaş uçakları ise gece yarısı 04.30’da bombardımana girişti.

Orta Doğu alev alev! Mısır’a roket, ABD jetleri Suriye-Irak sınırını vurdu
REKLAM ALANI
Yayınlama: 27.10.2023
A+
A-

İsrail’in 50 yıl sonra resmen ilan ettiği ilk savaşta yirmi gün geride kaldı, Gazze’de hava saldırıları aralıksız sürerken Orta Doğu’nun başka bölgelerinde patlama sesleri duyuldu. Tüm gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.

Orta Doğu alev alev! Mısır'a roket, ABD jetleri Suriye-Irak sınırını vurdu

08:3827 Ekim 2023TABA'YA ROKET DÜŞTÜ

Orta Doğu alev alev! Mısır'a roket, ABD jetleri Suriye-Irak sınırını vurdu

İsrail tankı tarafından açılan ateşte Mısır’a ait bir mevzinin vurulmasınıdan birkaç gün sonra, bu kez Kızıldeniz kıyısındaki Taba’ya roket düştü.

Akabe Körfezi’nde yer alan Taba’yı vuran roket nedeniyle altı kişinin yaralandığı bildiriliyor. Mısır hükümetinden henüz resmi bir açıklama yok.

Gazze Şeridi’ne kuş uçuşu yaklaşık 200 kilometre uzaklıktaki Taba, dört ülkenin kesiştiği bir noktada yer alıyor. Kızıldeniz’deki Akabe Körfezi, İsrail, Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan sınırlarının kesişme noktası.

Taba’nın hemen yakınında Hamas’ın hafta içi roket ateşlediği İsrail’e ait Eliat şehri var. İngiliz The Guardian gazetesi, İsrail’in en güney ucunda yer alan Eliat’a fırlatılan füzenin savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana en uzun menzilli saldırı olduğunu yazdı.

Eliat’ın birkaç kilometre doğusunda ise Ürdün’e ait Akabe şehri bulunuyor.

08:3827 Ekim 2023ŞİLİ'DE BİNLERCE İNSAN FİLİSTİN İÇİN YÜRÜDÜ

Orta Doğu alev alev! Mısır'a roket, ABD jetleri Suriye-Irak sınırını vurdu

Güney Amerika ülkesi Şili’deki Filistin’e destek gösterisinde binlerce insan başkent Santiago’da Perşembe günü toplandı. Kalabalığın Gazze’deki savaşın durması için yürüdüğünü bildiren Al Jazeera, Şili’nin Orta Doğu dışında en büyük Filistinli diasporanın yaşadığı yer olduğunu hatırlatıyor.

07:0027 Ekim 2023SABAHA KARŞI GÖZALTILAR

Gazze’yi savaş uçaklarıyla ara vermeden bombardımana tutan İsrail, diğer yandan işgal altında tuttuğu Batı Şeria’da baskınlar yapıp Filistinlileri gözaltına alıyor. Cuma sabahı gün doğmadan gerçekleşen baskınlarda en az 19 Filistinli tutuklandı, karakola götürülenler arasında bir kadın da var.

06:5527 Ekim 2023ABD'NİN SALDIRISI BIDEN BASKI ALTINDAYKEN GERÇEKLEŞTİ

Al Jazeera’nın Pentagon muhabiri Patty Culhane, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in açıklamasının ‘ilginç’ olduğunu belirtiyor. ABD’nin İsrail’in Gazze’de yürüttüğü savaşa yaklaşımında bir değişiklik olmadığını belirten Pentagon açıklamasını değerlendiren Culhane, ABD Başkanı Biden’ın baskı altında olduğunu belirtiyor. Özelilkle Cumhuriyetçi kanattan gelen ‘yanıt’ baskısını vurgulayan Pentagon muhabirine göre, birçok emekli general ortaya çıkıp İran destekli grupların saldırılarına karşılık verilmesi gerektiğini söyledi.

05:1127 Ekim 2023AMERİKAN F-16'LARI GECE HAVALANDI

Orta Doğu alev alev! Mısır'a roket, ABD jetleri Suriye-Irak sınırını vurdu

7 Ekim tarihinde savaş başlar başlamaz İsrail’e koşulsuz desteğini sunan ABD, hemen USS Gerald R. Ford uçak gemisinin başını çektiği filoyu Doğu Akdeniz’e konuşlandırdı. İran ve bölgenin en güçlü milis gücü Hizbullah’ın savaşa dahil olmasını engellemeyi hedefleyen Washington, hem Tahran hem de Beyrut’a uyarı üstüne uyarı yaptı.

İsrail-Lübnan sınırında Hizbullah ve İsrail birlikleri arasında çatışmalar on dokuzuncu gününe girdi. Hizbullah’ın roket saldırılarına İsrail ordusu savaş uçakları ya da sınırdan top atışlarıyla yanıt verdi. Zaman zaman insansız hava aracı saldırıları da gerçekleşti.

Geride kalan günlerde İsrail’e ait jetler ayrıca Suriye’nin başkenti Şam ve diğer büyük şehri Halep’teki havalimanlarına birkaç kez füze ateşledi.

Savaşın tüm Orta Doğu’ya yayılmasından korkulurken, ABD gece yarısı İran Devrim Muhafızları tarafından kullanılan iki merkezin savaş uçaklarıyla vurulduğunu duyurdu.

Suriye’nin doğusunda yerel saatle 04.30’da sularında gerçekleşen hava saldırısına iki Amerikan F-16 savaş uçağı katıldı. Suriye-Irak sınırındaki Ebu Kemal’deki silah ve mühimmat depoları hedef alındı.

Saldırılarda İranlıların ölüp ölmediği henüz bilinmiyor.

Hava saldırıları için emir doğrudan ABD Başkanı Joe Biden tarafından verildi. Savunma Bakanı Lloyd Austin yaptığı açıklamada, bombardımanın Irak ve Suriye’deki ABD güçlerine yönelik saldırılara yanıt olduğunu açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, bu ay içinde ABD ve müttefiklerine yönelik Irak ve Suriye içinde 16 saldırı olduğunu açıkladı. Roket ve drone’ların kullanıldığı bu saldırılarda 21 askeri personelin yaralandığı kaydediliyor.

BIDEN’DAN HAMANEY’E DOĞRUDAN UYARI

Eş zamanlı olarak da Beyaz Saray’dan önemli bir açıklama yapıldı. Bu açıklamada ABD Başkanı Joe Biden’ın, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’i Ortadoğu’da bulunan ABD kuvvetlerinin hedef alınmaması konusunda uyardığı kaydedildi.

ABD Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby konuyla ilgili olarak, “Mesaj direkt olarak iletildi” dedi.

ABD’nin Suriye’de 900, Irak’ta ise yaklaşık 2 bin 500 askeri bulunuyordu. Pentagon, ayrıca 900 askerlik bir kuvvetin daha bölgedeki ABD askerlerinin güvenliği için görevlendirildiğini duyurdu.

01:3227 Ekim 2023GAZZE'DE İSRAİL'İN ÖLDÜRDÜĞÜ 7 BİNE YAKIN KİŞİNİN İSMİ AÇIKLANDI

Gazze’deki sağlık birimlerinin açıkladığı 7 bin 28 kişilik listede, 6 bin 747 isim yer alırken, 281 kişi ‘kimliği tespit edilemedi’ şeklinde kaydedildi.

İsrail’e destek veren ABD Başkanı Joe Biden, Çarşamba günü, Hamas’ın ölü sayısına ilişkin yaptığı açıklamalara güvenmediğini söylemişti.

Filistinli yetkililer, bombardımanda can verenlerin 2 bin 665’inin 18 yaşın altında olduğunu belirtiyor.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.