Gazze’deki savaşta son dakika… Süre doldu, anlaşma sağlandı!

ABD ordusu savaş gemisine yaklaşan bir İran KAS-04 kamikaze drone’nun düşürüldüğünü duyurdu, Gazze’deki geçici ateşkesin kaderi ise son dakika belirlendi.

Gazze’deki savaşta son dakika… Süre doldu, anlaşma sağlandı!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 30.11.2023
A+
A-

Gazze’de 7 Ekim’de başlayan savaşta elli beşinci güne girildi, dünya altı gündür silahların sustuğu bölgeye kilitlendi. Bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

Gazze'deki savaşta son dakika... Süre doldu, anlaşma sağlandı!

CANLI AKTARIYORUZ

08:1930 Kasım 2023SİLAH SESLERİ DUYULDU

Gazze’deki geçici ateşkese rağmen işgal altında tuttuğu Batı Şeria’daki baskınlarına devam eden İsrail ordusu, bir kez daha Tulkerim mülteci kampını bastı. Kamptan silah sesleri duyulduğu bildiriliyor.

Gazze'deki savaşta son dakika... Süre doldu, anlaşma sağlandı!
08:0130 Kasım 2023DAKİKALAR KALA DUYURDULAR

Gazze'deki savaşta son dakika... Süre doldu, anlaşma sağlandı!

İki gün uzatılarak altı güne çıkan geçici ateşkesteki belirsizlik son dakikada bitti. Hamas Çarşamba günü elindeki 16 rehineyi daha serbest bıraktı. Gazze Şeridi’nden çıkışına izin verilenlerden 10’u İsrailli, dördü Taylandlı, ikisi Rus. Serbest kalanlardan 49 yaşındaki Liat Atzili hem İsrail hem ABD vatandaşı.

İsrail ise hapishanelerde tuttuğu 30 Filistinli mahkumu daha serbest bıraktı.

Böylece rehine takasının başladığı 24 Kasım’dan bu yana İsrail hapishanelerinden çıkan Filistinli kadın ve çocukların sayısı 200’ü aştı.

Hamas’ın serbest bıraktığı rehineler ise 102 oldu. Bunların 76’sı İsrailli, diğerleri yabancı. Tel Aviv yönetimi, Çarşamba günü Hamas’ın elinde 161 rehine olduğunu duyurdu. Son takasla birlikte bu sayıdan 16 kişi daha eksildi.

İsrail ve Hamas arasındaki geçici ateşkes ve rehine takası anlaşmasının süresi yerel saatle 07.00’de (TSİ 08.00) doluyordu.

Taraflar arasında geçici ateşkesin uzatılması için son dakikada bir anlaşma sağlandı. İsrail ordusu, ateşkesin uzatıldığını duyurdu ancak zaman aralığı belirtmedi. Hamas da aynı anda geçici ateşkesin yedinci gün de süreceğini açıkladı.

İsrail ordusu, rehinelerin serbest bırakılması için arabuluculuk çalışmalarına süre tanınması amacıyla ateşkesin uzatıldığını kaydetti.

İSRAİL ÖNCE REDDETTİ

Hamas, sabaha karşı İsrail’in yeni rehinelerin serbest bırakılması karşılığında ateşkesin uzatılması teklifini reddettiğini açıklamıştı. Gazze’yi yöneten Hamas, yedi kadın ve çocuk rehinenin yanı sıra İsrail bombardımanında ölen üç rehinenin cesedini vermeyi önermiş ancak Tel Aviv yönetimi bu teklifi geri çevirmişti.

Gazze'deki savaşta son dakika... Süre doldu, anlaşma sağlandı!

YAZILI OLMAYAN KURALI ÇİĞNEMEDİLER

Doğu Kudüs’ten bildiren Al Jazeera muhabiri İmran Han, müzakerecilerin ateşkesin süreceğinden hala emin olduklarını aktarmıştı.

İsrail’in geride kalan altı günlük geçici ateşkeste ilk kez bir rehine listesini reddettiğinin altını çizen Al Jazeera muhabiri, İsraillilerin ve yerel medyanın “Bu listedeki insanların nesi var?” sorusunu sorduğunu bildirmişti

Yanı sıra, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bir kez daha İsrail’in başkenti Tel Aviv’de. İsrail diplomasisinde yazılı olmayan kurala göre, üst düzey bir ABD’li yetkili geldiğinde askeri ya da siyasi büyük bir gelişme olmayacak demektir. İsraillilerin bu yazılı olmayan kuralı çiğnemediği görülüyor.

Gazze'deki savaşta son dakika... Süre doldu, anlaşma sağlandı!
07:0030 Kasım 2023ABD İRAN KAMİKAZE DRONE'UNU VURDU

Gazze'deki savaşta son dakika... Süre doldu, anlaşma sağlandı!

ABD ordusu, Kızıldeniz’de görev yapan savaş gemisi USS Carney’in Yemen’deki Husilerin ateşlediği bir silahlı insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu.

ABD’nin Orta Doğu’daki operasyonlarını yürüten Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Yemen’in batısını kontrol eden Şii grup Husilerin gönderdiği kamikaze drone’un savaş gemisine doğru geldiği bilgisini verdi.

Dahası, yerel saatle akşam 23.00’te havada vurulan drone İran üretimi bir KAS-04’tü.

CENTCOM, USS Carney’in olay sırasında Kızıldeniz ile Umman Denizi’ni birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı’ndan geçmekte olan iki askeri gemiye eşlik ettiğini bildirdi. Söz konusu iki askeri gemi, İsrail’i silah götürüyordu.

İran destekli Husiler, İsrail’e savaş ilan etmiş durumda. İsrail’e birçok balistik füze ve kamikaze drone gönderen Yemenli grup, yanı sıra Babülmendep Boğazı’nda bir İsrail kargo gemisine el koydu ve Umman Denizi’nde bir başka kargo gemisine drone’la saldırdı.

Gazze'deki savaşta son dakika... Süre doldu, anlaşma sağlandı!

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.