ABD’de vahşet! 26 kez bıçaklanan Filistinli çocuk öldü

Gazze’de kritik 24 saate girildi, ABD’nin uyarısına İsrail saatler sonra yanıt verdi. ABD Illinois’teki bir evi kan bonyasına çeviren saldırı ise şok etkisi yarattı.

ABD’de vahşet! 26 kez bıçaklanan Filistinli çocuk öldü
REKLAM ALANI
Yayınlama: 16.10.2023
A+
A-

İsrail ve Hamas arasında patlak veren savaşta onuncu güne girildi, çatışmanın tüm Ortadoğu’ya sıçramasından ciddi şekilde endişe ediliyor. Amerikan medyası, Gazze’nin dünya ile tek bağlantısı Refah sınır kapısının bugün birkaç saatliğine açılabileceğini bildiriyor. Tüm gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfamıza taşıyoruz.

ABD'de vahşet! 26 kez bıçaklanan Filistinli çocuk öldü

CANLI AKTARIYORUZ

08:3216 Ekim 2023HAMAS BÖLÜMÜ KALDIRILDI

Filistin lideri Mahmud Abbas, Hamas’ın faaliyetleri ya da politikalarının Filistinlileri temsil etmediğini söyledi. Venezuela lideri Nicolas Maduro ile görüşen Abbas’ın yorumlarını Filistin’in resmi haber ajansı Wafa’nın bildirdi. Söz konusu ifadeler daha sonra kaldırıldı ve nedeni henüz bilinmiyor.

07:5716 Ekim 2023ABD BASINI: REFAH SINIR KAPISI BİRKAÇ SAATLİĞİNE AÇILACAK

ABD'de vahşet! 26 kez bıçaklanan Filistinli çocuk öldü

ABD medyası, halihazırda Gazze’yi dünyaya bağlayan tek yer olan Mısır sınırındaki Refah sınır kapısının bugün birkaç saatliğine yeniden açılacağını yazdı. Bilgi henüz resmi kaynaklar tarafından doğrulanmış değil.

Mısır, İsrail bombardımanı nedeniyle geride kalan dokuz günde Refah geçişini birçok kez kapattı. Kahire yönetimi ayrıca, topraklarına Gazze’den toplu bir mülteci akınını istemiyor.

Ortadoğu turuna çıkan ABD Başkanı Antony Blinken, Pazar günü Kahire’deydi ve Mısır lideri Abdulfettah Sisi ile görüştükten sonra Refah sınır kapısının yeniden açılacağını söyledi. ABD basınındaki haberler, Blinken’ın açıklamalarından saatler sonra yayımlandı.

İsrail’in tahliye emriyle Gazze’nin kuzeyindeki yüzbinlerce insanın güneye kaçmasıyla Han Yunus ve çevresinde büyük bir kaos hakim. İnsanların sıkışıp kaldığı Gazze’de 600 kadar ABD’linin bulunduğu biliniyor.

İsrail’deki ABD Büyükelçiliği de, Pazartesi sabah yayınladığı güvenlik uyarısında yolcuların Refah sınır kapısına yaklaşmak isteyebileceğini aktardı.

Uluslararası yardım grupları da, Gazzelilere gönderilen yardımların ulaştırılabilmesi için Refah geçişinin açılmasını talep ediyor.

07:0016 Ekim 2023ABD UYARDI, İSRAİL SAATLER SONRA YANIT VERDİ

ABD'de vahşet! 26 kez bıçaklanan Filistinli çocuk öldü

7 Ekim tarihinde Hamas’ın sürpriz baskınıyla alev topuna dönen Ortadoğu’da, ABD beklendiği gibi İsrail’in en büyük destekçisi olarak öne çıktı. Gazze’yi savaş uçaklarıyla vuran İsrail’e destek için uçak gemilerini Doğu Akdeniz’e konuşlandıran Washington yönetimi, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ı da Ortadoğu turuna gönderdi.

Washington son yaptığı açıklamada savaşta 30 ABD’linin öldüğünü bildirdi, 13 Amerikan vatandaşının da halen kayıp olduğu belirtiliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, Hamas’ın elindeki rehinelerin kurtarılması için Washington ve Tel Aviv’in birlikte çalıştığını kaydetti.

ABD lideri Joe Biden ise, Pazar gecesi katıldığı bir televizyon programında kritik bir soruya yanıt verdi. Sunucu Biden’a İsrail’in Gazze’yi işgaletmesine destek verip vermeyeceğini sordu, ABD Başkanı “Bence İsrail’in Gazze’yi bir kez daha işgal etmesi bir hata olacak” cümlesini kurdu. Biden yanı sıra, Gazze’ye muhtemel bir operasyona ise destek sundu.

İsrail’in BM Büyükelçisi Gilad Erdan ise, ABD Başkanı Biden’ın uyarısından dakikalar sonra CNN televizyonuna konuştu. Büyükelçi Erdan, “Gazze’yi işgal etmek ya da Gazze de kalmak gibi bir ilgimiz yok. Ancak hayatta kalmak için savaşıyoruz ve tek yol da bizzat Başkan’ın (Biden) belirttiği gibi Hamas’ı yeryüzünden silmek. Bu yüzden Hamas’ın kabiliyetlerini ortadan kaldırmak için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

06:5516 Ekim 2023ABD'DE VAHŞET

ABD'de vahşet! 26 kez bıçaklanan Filistinli çocuk öldü

ABD’nin Illinois eyaletinde 71 yaşındaki Joseph Czuba isimli bir Amerikalı, bir anne ve oğluna Müslüman olduğu gerekçesiyle bıçakla saldırdı.

26 kez bıçaklanan 6 yaşındaki çocuk öldü. 32 yaşındaki kadın ise yaralandı.

Will County Şerif Bürosu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Dedektifler, bu vahşi saldırıdaki her iki kurbanın da şüpheli tarafından Hamas ve İsrailliler arasındaki çatışmalar nedeniyle, Müslüman oldukları için hedef alındığını belirlemeyi başardı.”

ABD'de vahşet! 26 kez bıçaklanan Filistinli çocuk öldü

ABD Başkanı Joe Biden da Filistinli Amerikalı anne ve oğula yönelik saldırı için, “Bu korkunç nefret eyleminin Amerika’da yeri yoktur ve temel değerlerimize aykırıdır. Amerikalılar olarak bir araya gelmeli ve İslamofobiyi, bağnazlığın ve nefretin her türlüsüne karşı gelmeliyiz” dedi.

Czuba, birinci derecen cinayet ve cinayete teşebbüs ile nefret suçunda bulunmaktan yargılanacak.

Will County Şerif Bürosu, Cumartesi sabahı bir kadının ev sahibi tarafından saldırıya uğradığına yönelik ihbarda bulunduğunu söyledi.

Kadının, ihbarda banyoya kaçtığını ve saldırganı uzak tutmaya devam ettiğini söylediği ifade edildi.

Polis memurları olay yerine vardığında ise kadın ve oğlunu göğüs, gövde ve üst uzuvlarında çok sayıda kez bıçaklanmış halde buldu.

Her ikisi de hastaneye kaldırıldı, ancak çocuk daha sonra hayatını kaybetti

Ciddi şekilde yaralanan kadının hayati tehlikeyi atlattığı ifade edildi.

Çocuğun ABD’de doğduğu, annesinin ise 12 yıl önce Batı Şeria’dan ABD’ye geldiği belirtildi.

05:4816 Ekim 2023'ÇATIŞMALAR TIRMANIRSA BU TÜM BÖLGE İÇİN BİR KABUS OLUR'

ABD'de vahşet! 26 kez bıçaklanan Filistinli çocuk öldü

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Filistinlilerin Gazze’den Mısır’a taşınmasının ülkesi için ‘kabul edilemez’ olduğunu söyledi. BBC Dünya Servisi’nde Newshour programına konuşan Safadi, insanların dağıtılmasının ve taşınmasının sorun için çözüm getirmediğini belirtti ve Gazzelilerin Gazze’deki güvenliği için çağrı yaptı.

Safadi, tüm insanların huzur ve haysiyetle yaşama hakkının olduğunu belirtti ve tüm dünyanın Filistinli ve İsrailli sivillerin ölümünü kınaması gerektiğini söyledi.

Ürdün Dışişleri Bakanı “Ukrayna’ya su ve gıda yardımının kesilmesi savaş suçu sayılıyor da, aynısı Gazze’ye yapılınca neden sayılmıyor?” diye sordu.

Ürdün, Mısır ve Katar da dahil olmak üzere Arap ülkeleriyle birlikte esirlerin evlerine döndürülmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Yaşlı ve çocuk esirlerin serbest bırakılmasıyla ilgili ihtimallerin de sorulduğu Safad, perde arkasında çok fazla çalışıldığını söyledi ve şöyle devam etti:

“Umutluyuz, bu rehinelerin serbest bırakılacağı, gerilimin duracağı bir noktaya ulaşacağımızı umuyoruz.”

Safadi, çatışmanın geniş bir bölgeye yayılma olasılığı konusunda da uyarıda bulundu, “Eğer bu çatışma tırmanacak olursa ve gerçekten böyle bir tehdit de varsa, o zaman bütün bölgeyi saran bir kabus hakkında konuşacağız” ifadesini kullandı.

04:1116 Ekim 2023SAVE THE CHILDREN: GAZZE'DE GÜVENLİ HİÇBİR YER YOK

ABD'de vahşet! 26 kez bıçaklanan Filistinli çocuk öldü

İngiltere merkezli yardım kuruluşu Save the Children’ın (Çocukları Koruyun) İnsani Yardım Direktörü Gabriella Waaijman, Gazze’deki ekipleri için durumun oldukça zor olduğunu ve “kaçabilecekleri hiçbir yer olmadığını” söyledi.

Örgütün Gazze’deki çalışanlarının evlerini terk etmiş durumda olduğunu belirten Waaijman, bu koşullar altında onlara yardım etmek için ellerinden bir şey gelmediğini belirtti.

BBC’ye konuşan Waaijman, “Bugün meslektaşlarımdan birisi, artık umudunun tükendiğini ve tek hayalinin çocuklarıyla beraber hayatta kalmak olduğunu söyledi” ifadelerini kullandı.

Waaijman, Gazze’de güvenli bir alan kalmadığını, örgütün olayların daha fazla tırmanmasından endişe ettiklerini dile getirdi.

Örgüt, sınırların yeniden açılması ve yardımların içeri alınmasına izin verilmesi durumunda Mısır sınırında malzemeleri topluyor.

03:2016 Ekim 2023İSRAİL ORDUSU: GAZZE'DEN KAÇANLARIN SAYISI YARIM MİLYON

ABD'de vahşet! 26 kez bıçaklanan Filistinli çocuk öldü

İsrail ordusunun uluslararası sözcüsü Jonathan Conricus, Gazze’nin kuzeyinde şu ana kadar 500 bin insanın evlerini terk ettiğini söyledi,Hamas’ı ise güneye doğru gitmeye çalışanlara zorluk çıkarmakla suçladı.

Conricus, ordunun iki güvenli tahliye rotası çıkardığını, askeri operasyon aşamalarının tamamlanmaya başlamasıyla beraber de Gazze’nin siviller için güvensiz bir yer olabileceğini ifade etti.

Cuma günü güvenli olarak nitelendirilen bir yolda 70 kişinin öldürülmesiyle ilgili bir soruya ise Conricus, ordunun sivilleri hedef almadığını söyleyerek yanıt verdi.

Sözcü, basın toplantısı esnasında operasyonun doğasının bazen sivil kayıplardan kaçınmayı mümkün kılmadığını ima etti.

01:5616 Ekim 2023BM: GAZZE'DEKİ HASTANELERDE YAKIT STOKU 24 SAATTE TÜKENEBİLİR

ABD'de vahşet! 26 kez bıçaklanan Filistinli çocuk öldü

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze’de bulunan hastanelerde 24 saatlik yakıt stoğu kaldığı konusunda uyarılarda bulundu.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yapılan açıklamada, “Jeneratörlerin kapatılması, binlerce hastanın hayatını riske atabilir” ifadelerine yer verildi.

Birçok yardım kuruluşu, yakıt ve su da dahil olmak üzere insani yardım götürmek için Gazze’ye erişim talep etti.

Gazze’de bulunan Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünden İngiliz-Filistinli cerrah Ghassan Abu Sitta, hastanesindeki personelin insanlara yardım etmek için yeterli ekipmana sahip olmadığını söyledi.

BBC’ye konuşan Abu Sitta, “Tıbbi ekipmanlar açısından konuşmak gerekirse, bu acil durum içinde, her gün bir ya da bir buçuk aylık malzeme tüketiyoruz” dedi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.