ABD geri adım attı! İran ve Suudi Arabistan’dan sürpriz

Dünyanın kilitlendiği Gazze’deki savaşta Rusya’nın İsrail suskunluğu artık gözden kaçmadı, Orta Doğu’nun ezeli düşmanları arasında büyük bir sürpriz gerçekleşti. ABD lideri Biden ise Beyaz Saray tarafından düzeltildi.

ABD geri adım attı! İran ve Suudi Arabistan’dan sürpriz
REKLAM ALANI
Yayınlama: 12.10.2023
A+
A-

İsrail ve Hamas arasında patlak veren savaşta altıncı güne girildi, Gazze gece boyunca jetler tarafından bombalandı. 2,3 milyon insana ev sahipliği yapan 41 kilometre uzunluğundaki şeritte, bazı sokakların hava saldırıları sonucu haritadan silindiği görülüyor. Savaş ve diplomasi cephesindeki tüm gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.

ABD geri adım attı! İran ve Suudi Arabistan'dan sürpriz

CANLI AKTARIYORUZ

08:0812 Ekim 2023PUTİN NETANYAHU'YU ARAMADI, KREMLİN'DEN BAŞSAĞLIĞI YOK

İsrail’i yıllardır yöneten ve siyasi kariyeri bitme noktasına gelmişken savaş çıkan Başbakan Binyamin Netanyahu, tanklarını neredeyse 21 ay önce Ukrayna’ya gönderen Rusya lideri Vladimir Putin’i bir arkadaşı olarak tanımlıyordu. Netanyahu, Rusya’nın Ukrayna’yı işgale girişmesinden sonra yayımlanan bir anı kitabında Putin’i övgülere boğdu, Rus liderin zekasını ve Yahudilere karşı dostane yaklaşımını defalarca methetti. 71 yaşındaki Vladimir Putin de yıllar boyunca kendisini İsrail’in sadık bir müttefiki olarak konumlandırdı, vizesiz seyahati teşvik etti.

ABD geri adım attı! İran ve Suudi Arabistan'dan sürpriz

Ancak Hamas’ın 7 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirdiği eşi benzeri görülmemiş baskının ardından Netanyahu ile Putin arasında ağızlara sakız olan dostluk kaybolmuş gibi görünüyor. İsrail’in on yıllardır uğradığı en ağır saldırının üstünden beş gün geçti, Putin henüz ‘dostu’ Netanyahu’yu aramadı. Kremlin de Tel Aviv yönetimine bir taziye mesajı göndermedi.

07:4012 Ekim 2023BLINKEN, FİLİSTİN LİDERİ ABBAS'LA GÖRÜŞECEK

ABD geri adım attı! İran ve Suudi Arabistan'dan sürpriz

İsrail’e destek için Orta Doğu’ya seyahat eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Cuma günü Filistin lideri Mahmud Abbas’la da görüşecek.

ABD’nin bir numaralı diplomatı Blinken’ı taşıyan uçağın bugün İsrail’e inmesi bekleniyor. İsrailli yetkililerle buluşacağı daha önceden duyurulan Antony Blinken’ın bir sonraki durağı, Ürdün olacak.

07:1712 Ekim 2023GAZZE'DE İKİ SAATTE 33 CAN KAYBI

ABD geri adım attı! İran ve Suudi Arabistan'dan sürpriz

İsrail savaş uçakları, yaklaşık 2,3 milyon insanın sıkışıp kaldığı Gazze Şeridi’ne gece boyu hava saldırıları düzenledi. Altıncı gününe giren savaşta Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı 1200’ü aştı, gece bombardımanının ardından can kaybının daha da artacağı tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler, İsrail saldırıları sonucu evlerini terk etmek zorunda kalan ya da yaşadıkları binalar yerle bir olan insanların sayısının 338 bini bulduğunu açıkladı. Bu rakam, Çarşamba günü 260 bindi. Yeni sayı neredeyse her 100 Gazzeli’den 15’nin yerinden edildiğini ortaya koyuyor.

Gazze’deki Al Jazeera muhabiri, bu gece iki saat içerisinde gerçekleşen İsrail saldırılarında 33 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Muhabir, İsrail savaş uçaklarının Gazze’nin farklı mahallelerindeki birçok evi vurduğunu, kurtarma ekiplerinin enkazlardan cesetleri çıkardığını aktardı.

7 Ekim Cumartesi gününden bu yana İsrail saldırıları nedeniyle Gazze’deki altı mahalle yok edilmiş durumda.

05:4212 Ekim 2023İRAN VE SUUDİ ARABİSTAN'DAN SÜRPRİZ

Tahran’daki devlet basınının bildirdiğine göre, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, İsrail ve Gazze’deki durumu değerlendirmek üzere Çarşamba günü sürpriz bir bir telefon görüşmesi yaptı.

Bu, Çin’in yedi yıl süren düşmanlığın ardından ikili arasında bir anlaşma sağlamasının ardından liderler arasında bilinen ilk görüşme oldu.

İran devlet basınının bildirdiğine göre Reisi ve bin Selman, “Filistin’e karşı savaş suçlarının sona erdirilmesi” konusunu görüştüler.

Suudi devlet haber ajansı SPA, Suudi veliaht prensinin “devam eden gerilimi durdurmak için Krallığın tüm uluslararası ve bölgesel taraflarla iletişim kurmak için mümkün olan her türlü çabayı gösterdiğini teyit ettiğini” söyledi.

05:2812 Ekim 2023BEYAZ SARAY GERİ ADIM ATTI

ABD geri adım attı! İran ve Suudi Arabistan'dan sürpriz

ABD Başkanı Joe Biden, Çarşamba öğleden sonra geç saatlerde Yahudi cemaati liderleriyle bir yuvarlak masa toplantısına katıldı ve burada İsrail’e desteğini yineleyen açıklamalarda bulundu. ABD lideri, Hamas’ın saldırılarını, ‘bazı durumlarda IŞİD’in en kötü zulmünü aşan katıksız kötülük’ olarak nitelendirdi.

Biden konuşmasını bitirirken İsrail’deki kurbanlar arasında başları kesilen çocukların fotoğraflarını gördüğünü söyledi. Bu iddia sosyal medyada ve bazı haberlerde yer alıyor ancak İsrail ordusu tarafından doğrulanmadı.

ABD lideri “Bu işi uzun zamandır yapıyorum. Teröristlerin çocukların kafalarını kestiği fotoğrafları göreceğimi ve teyit edeceğimi hiç düşünmezdim” dedi.

Gazze Şeridi’ni yöneten ve kuruluşundan bu yana İsrail’i hedef alan en büyük saldırıya imza atan Hamas ise, baskın sırasında çocukların başlarını kestiği ve kadınlara saldırdığı iddialarını yalanladı. Örgütün internet sitesinden paylaşılan açıklamada, “Biz, Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas olarak, meşru mücadele yürüten halkımıza karşı kışkırtmayı amaçlayan bu asılsız iddiaları ve uydurmaları şiddetle kınıyoruz” denildi.

ABD Başkanı Biden’ın sözleri beklendiği gibi sosyal medyada hemen yankı buldu, BBC Biden’ın bu görüntüleri görüp görmediğinin açıklığa kavuşturulması için Beyaz Saray’a ulaştı.

Bir Beyaz Saray yetkilisi BBC’ye Biden’ın bu tür görüntüleri görmediğini söyleyerek başkanın açıklamalarından geri adım attı. Yetkili, “Biden İsrail’den gelen haberlere atıfta bulunuyordu” dedi.

03:5112 Ekim 2023GAZZE'YE NELERİN GİRİŞ ÇIKIŞINA İZİN VERİLİYOR?

ABD geri adım attı! İran ve Suudi Arabistan'dan sürpriz

ABD, İsrail, BM ve Mısır, Gazze’ye yardım geçişine ve bazı sivillerin dışarı çıkmasına nasıl izin verileceği konusunda görüşmeler yürütüyor. Ancak şu anda Gazze’ye giden hiçbir sınır geçişi açık değil.

Hamas’ın Cumartesi günü İsrail’e yönelik Aksa Tufanı Operasyonu’nu başlatmasından bu yana Gazze’den İsrail’e giden tüm geçişler kapatıldı.

Düne kadar Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı açıktı. BM’ye göre Pazar günü malların geçişi için sınır kapısı açıktı ve gıda, yakıt ve inşaat malzemesi taşıyan yaklaşık 200 kamyonun içeri girmesine izin verildi.

Ancak sınır kapısı açık durumdayken bile her gün yalnızca birkaç yüz kişinin geçişine izin veriliyor ve bu, isminin listeye yazılması için başvuranlarla sınırlı.

BM, Pazartesi günü yaklaşık 800 kişinin Gazze’den ayrıldığını ve yaklaşık 500 kişinin Gazze’ye girdiğini ancak sınır kapısının malların geçişine kapatıldığını söylüyor.

Sınır kapısını kullanabilen sınırlı sayıda insan olmasına rağmen, Salı sabahı bir İsrail ordu sözcüsü ‘Refah kapısının hâlâ açık olduğunun farkında olduğunu’ ve ‘dışarı çıkabilen herkese dışarı çıkmalarını tavsiye ettiğini’ söyledi. Söz konusu yetkili, birkaç dakika sonra bu tavsiyesini geri aldı.

Gazze’deki yetkililer ve Mısırlı kaynaklar, daha sonra sınır kapısının olduğu bölgenin hava saldırılarıyla vurulduğunu söyledi. Fotoğraflarda kamyonların Mısır’a geri döndüğü görülüyor.

O zamandan bu yana sınır geçişi kapalı.

03:2312 Ekim 2023NETANYAHU: HER HAMAS SAVAŞÇISI 'ÖLÜ BİR ADAM' SAYILIR

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkenin yeni acil durum hükümetinin ilk toplantısının ardından her Hamas savaşçısının ‘ölü bir adam’ olduğunu söyledi.

Netanyahu ve muhalif isim eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz, siyasi rekabetlerini bir kenara bırakarak Çarşamba günü savaş kabinesi kurdular.

Gantz, ‘savaş zamanında’ olunduğunu ve yeni kurulan hükümetin ‘Hamas denen şeyi yeryüzünden silmeye’ hazır olduğunu söyledi.

Bu arada ABD Başkanı Joe Biden, Netanyahu ile görüştüğünü ve İsrail’in ‘savaş kurallarına göre hareket etmesi’ gerektiğini açıkça ifade ettiğini söyledi.

İsrail’deki acil durum hükümetine askeri strateji konusunda uzman iki isim girdi. Hem Gantz hem de gözlemci olarak katılan Gadi Eisenkot, İsrail’in eski genelkurmay başkanları.

00:5212 Ekim 2023UYDU GÖRÜNTÜLERİ GAZZE'DE YIKIMIN BOYUTUNU ORTAYA KOYUYOR

ABD geri adım attı! İran ve Suudi Arabistan'dan sürpriz

BBC Verify (BBC’nin doğrulama servisi), İsrail’in günlerdir Gazze’yi hedef alan saldırıları sonucu oluşan yıkımın boyutunu anlamaya çalışıyor. Saldırılardan en çok etkilenen bölgelerden biri, Gazze’nin kuzeyindeki yerleşim bölgesi Rimal gibi görünüyor.

Bu uydu görüntülerinin de gösterdiği gibi, 9-10 Ekim tarihleri arasında bölgedeki birçok bina yıkıldı.

Ayakta kalan binalar ve yolların görünümü gibi görsel ipuçları, konumu doğrulamak için eski uydu görüntüleriyle eşleştirildi.

İsrail ordusu, belirli bölgelerin ‘terör örgütünün tanksavar gücündeki görevliler tarafından’ kullanıldığı için hedef alındığını savunuyor.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.