22 bin alev savaşçısı

Türkiye, son bir haftadır farklı noktalarda çıkan orman yangınlarına karşı mücadele veriyor. Orman işçisi 22 bin kişi de karadan alevlere müdahale ediyor. İlk etapta 56 saat eğitim alan orman işçileri, yeşil vatanı karadan koruyor.

22 bin alev savaşçısı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 29.07.2023
A+
A-

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de özellikle yaz aylarında orman yangınlarının biri bitip biri başlıyor. Hatta zaman zaman yurdun dört bir yanında aynı anda 23 milyon 245 bin hektar ormanlık alana sahip yeşil vatanı koruma mücadelesi verilmesi gerekiyor. Antalya Kemer, Manisa, Çanakkale, Kahramanmaraş’ın da aralarında bulunduğu farklı kentlerde orman yangınları çıktı. Son bir haftada sayısız yangına müdahale eden yeşil vatanın kara gücü orman işçilerini mercek altına aldık.22 bin işçi varOrman Genel Müdürlüğü (OGM) verileri, kurumun yangına müdahale eden personel sayısının son 10 yılda düştüğünü ortaya koyuyor. Verilere göre 2013’te 21 bin 692 olan işçi sayısı, takip eden 7 yıl boyunca düşerek 2020’de 17 bin 286 oldu. 2021’den itibaren ise yeşil vatanın kara gücüne cılız takviyeler geldi. 2021’de 18 bin 526 işçi sayısına ulaşan OGM, 2022’de rakamı 22 bin 654’e yükseltti. İşçi sayısı bu yıl ise 22 bin 35 oldu. OGM, işçi sayısındaki azalma eğiliminin emekliye ayrılan personel kaynaklı olduğunu, sayıyı yükseltmek için her yıl işçi alımlarının yapıldığını bildirdi.56 saat eğitimİşçi sayılarının yanında, orman yangınlarıyla mücadele için verilen eğitimlerin niteliği de önem taşıyor. Bu kapsamda ise işçiler orman ve kırsal alan yangınları ile iş güvenliği eğitimi alıyor ve bu eğitim Halk Eğitim Müdürlüğü modülünde 56 saat olarak veriliyor. Buna ilave arazöz şoförleri ve operatörler ileri sürüş tekniği eğitimi alıyor. İşçilere her yıl yangın mevsimi öncesinde iş başı eğitimleri ile hatırlatma eğitimleri de verilirken bir yandan da yangın tatbikatları gerçekleştiriliyor. İşçi asgari ücret ile işe başlarken, maaşlar, işçinin vasfına, hizmet süresine, fiilen yaptığı işe göre değişiklik gösteriyor. Ayrıca yangın işçileri nöbet usulü çalıştıkları için fazla mesai ücretleri, işçinin ay içerindeki mesai saati dışındaki nöbet ve çalışmaları ücretlerini etkiliyor.‘Ateş kullanımını sınırlandırın’Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, ormanlardaki yangın riskinin, yükselen sıcaklık ve düşük nem değerleri sonucunda arttığını belirterek, vatandaşlara azami dikkat çağrısı yaptı. Karacabey yazılı açıklamasında şunları kaydetti: “Bu zaman zarfında vatandaşlarımıza ‘ormana yaklaşma, ateş kullanma, susuz bırakma’ çağrısı yaparak mecbur   kalmadıkça orman ve ağaçlık alanları kullanmamalarını özellikle talep ediyoruz. Hatta bu sıcak günlerde halkımızdan, mümkün mertebe ateş kullanımını sınırlandırmalarını, başta sokak hayvanları ve suya ihtiyaç duyan canlıların su ihtiyaçlarının el birliği ile karşılanmasını istiyoruz.”
Kemer yangını kontrol altında HABER MERKEZİ – Antalya’nın Kemer ilçesinde geçen pazartesi günü çıkan orman yangını, söndürme çalışmalarının 5’inci gününde ve 90’ıncı saatte kontrol altına alındı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının kontrol altına alındığını duyurdu. Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Kemer orman yangını havadan ve karadan yapılan etkin müdahaleler sonucunda kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı. Vali Ersin Yazıcı ise “Kemer orman yangınını bütün kurumlarımızın mücadelesi ile 90’ıncı saatte kontrol altına aldık” bilgisini verdi. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ise Kemer yangınına müdahale eden hava gücünün 431 saat uçuşta, 1963 sorti yaptığını, 7230 ton su ile doğrudan müdahale ettiğini bildirdi.Yıldırım Bolu’yu yaktıBolu’nun Göynük ilçesine bağlı Aşağıkınık köyündeki ormanda önceki akşam yıldırım düşmesine bağlı yangın çıktı. Engebeli arazide alevlere 7 helikopterle müdahale ediliyor. 50 hektar alanın zarar gördüğü yangına karadan müdahale edilebilmesi için de çalışma yürütülüyor.Bursa’da Uludağ eteklerindeki Kaplıkaya Mahallesi mevkisindeki kayalık ve sarp arazide çıkan orman yangınına, 1 helikopter, 2 arazöz ve 2 ilk müdahale aracıyla müdahale edildi. AKUT ekiplerinin de destek verdiği yangın, 2 saatte kontrol altına alındı. Yangının çıkış nedeni araştırılıyor.Burdur Bucak’ta kızılçam ağaçları ile kaplı Alatepe mevkisindeki ormanda dün saat 15.00’da çıkan yangın, havadan ve karadan müdahaleyle 1 saatte kontrol altına alındı. 10 dönümlük alanda soğutma çalışmaları başlatıldı.Diyarbakır’ın Lice ilçesi kırsal Arıklı Mahallesi’nde başlayan örtü yangını, 7 saatlik müdahale ile kontrol altına alındı. 2 hektarı orman 5 hektar alan zarar gördü.   

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.